12x Blunders in de klas

12x Blunders in de klas

Door Sharona. Je kent allemaal vast wel z’n moment waarop je denkt……. oeps heb ik dit nu echt gedaan of gezegd? Want ook al worden wij leerkrachten gezien als een soort van voor de klas multitaskende super ninja’s, ook wij blunderen weleens.  Hoeveel blunders in de klas herken jij?

12x Blunders in de klas

1. De verkeerde les

Je hebt jezelf goed voorbereid en weet precies hoe je deze les aan gaat pakken.  Je begint enthousiast aan je les en 27 nieuwsgierige ogen kijken jouw kant op. Tot nummer 28 zijn vinger opsteekt en aan je vraagt waarom ze deze les weer krijgen, deze hadden ze vorige week toch al met je gedaan?

2. Verwarring van leerlingen

Geen idee hoe het kan, maar elk schooljaar heb ik twee leerlingen die ik continue met elkaar verwar. Piet wordt Kees en Kees wordt Piet. Leuk als je met kleuters een kerstbal hebt geknutseld, daar een foto van henzelf op wilt plakken…….. gelukkig konden de jongens en de ouders er wel om lachen. De juf iets minder……..

3. Verkeerde rapport

Rapport na rapport schrijf je. Je bent blij als je ze eindelijk allemaal af hebt, nog een keer goed bekeken hebt en uitgeprint en in de rapportmapjes hebt gestopt.  Alles is gecheckt en dubbel gecheckt er kan niks meer fout gaan. Totdat de moeder van Nikkie zich afvraagt waarom je denkt dat haar dochter linkshandig is, ze schrijft altijd met rechts. Oepsie, dat was niet voor Nikkie maar Julian bedoeld……

4. Vreemde kleding keuze

Het gebeurt wel eens dat je voor de klas staat en denk…… he ik heb mijn pantoffels nog aan. Of dat een leerling opeens roept: “juf je hebt vandaag 2 verschillende schoenen aan”. Of om het nog een stukje genanter te maken er opeens een onderbroek van de vorige dag uit je broekspijp rolt. Aha… daar was hij dus gebleven.

5. Vergeten leerling 1

Schoolreisjes en uitstapjes kunnen een ware uitdaging zijn. De hele dag ben je bezig om je groep bij elkaar te houden, je houdt als een soort ware havik iedereen goed in de gaten. Je telt wel 100x na of iedereen er is. Zo vaak dat zelfs de leerlingen er de kriebels van krijgen.
Tot je in de bus zit, al een eindje op weg bent en denkt, laat ik nog één keer iedereen natellen. 22,23…..uhhhh waar is nummer 24 gebleven?  Onee, die staat nog bij ons vertrekpunt. Je hebt nog maar 1 gedachte: KAN DIE BUS NU METEEN OMKEREN???!!!!!!!!!!

6. Vergeten leerling 2

Oké, je leerling vergeten op een schoolreisje en er in de rijdende bus pas achter komen is erg. Maar het kan nog een stapje erger…….
Je hebt nog een half uurtje voor het weer tijd is om naar huis te gaan, je bent net buiten geweest en komt erachter dat je 1 leerling mist. Snel doorzoek je alle ruimtes in de omgeving van het klaslokaal, je gaat nog even buiten kijken. Nergens is je leerling te zien. Lichte paniek overmand je en je zoekt met enkele collega’s verder, je loopt zelfs even de wijk in om zeker te zijn dat hij daar niet is. Tot slot bel je de ouders op, om het nieuws mede te delen. Hun reactie verbaast je………….. blijkt je leerling de hele dag niet op school geweest te zijn. Oeps!

7. Solo-apparatuur

Solo-apparatuur, hele handige apparaatjes voor onze leerlingen met gehoorproblemen. Doordat we een microfoontje omhangen kunnen ze alles luid en duidelijk horen wat we zeggen. Ook dat toilet-bezoekje wat we even brengen tussen de lessen door of dat korte vertrouwelijke overleg momentje met de juf van groep 1/2 aan de andere kant van de school.
Uhmmm…… misschien volgende keer toch maar even uitzetten als je uit de klas loopt?

8. Cito-toetsen

Cito-toetsen een noodzakelijk kwaad, wat je de leerlingen niet teveel aan wilt doen. Zeker niet dubbel af wilt laten nemen…… Maar ja als je er bij spelling achter komt dat je 1 fout teveel gerekend hebt in deel 1, waardoor je dus eigenlijk een ander vervolg had moeten afnemen zit er niks anders op dan de leerling heel lief aan te kijken. En ondertussen nog een cito-blaadje onder zijn neus te duwen. Sorry!

9. De opgesloten leerling

Iedereen met een fietsenschuurtje of speelgoedhok zal het vast wel herkennen, voordat je de schuur op slot draait kijk je eerst een paar keer goed rond voordat je de sleutel omdraait. Totdat je dat een keer vergeet, erg jammer voor Mijntje, want het leek haar de ideale verstop plek.

10.  Papa en mama aanzien voor opa en oma

Super enthousiast vraag je aan een leerling of haar opa en oma haar vandaag naar school gebracht hebben. “Uh, nee juf dat waren gewoon papa en mama.”  Iets met ouders die wat later ouders werden.

11.  Brandalarm

Dankzij een creatieve les van jou, waarbij alle leerlingen tegelijk een waxinelichtje mogen ontsteken in een geknutseld potje, weet de hele school nu wat ze moeten doen bij een brandalarm.

12.  De overenthousiaste juf

Stel je voor, je bent met je klas in het speellokaal bezig en wil ze enthousiast als je bent laten zien hoe het parcours er vandaag uitziet. Dit keer maak je geen gebruik van een leerling, maar doe je het zelf voor. Komt ook wel door de smekende ogen van Hanna. Alleen wat je niet wist, is dat op het moment jij je best doet om door de tunnel te kruipen (lees: je billen blijven steken en je een grote worst voelt) de directeur net binnen komt lopen met een groepje mogelijk nieuwe ouders. Die rondleidingen komen ook echt altijd op een verkeerd moment!

Geblunderd?

Heb je geblunderd? Niet getreurd, het gebeurt iedereen! En vergeet niet:

12x Blunders in de klas

Afbeelding van Weape studio en Aaron Amat/Shutterstock

12x Blunders in de klas