15 fantastische afsluitingen kinderboekenweek 2015

Van 7 tot en met 18 oktober is de kinderboekenweek met het thema Raar maar waar. Een thema waar je van alles mee kunt in de onderwerpen natuur, wetenschap en techniek. In de aanloop naar de kinderboekenweek plaats ik activiteiten die je in de klas, in de bibliotheek of thuis kunt doen. De tweede in de serie: 15 fantastische afsluitingen kinderboekenweek 2015 

Afsluitingen kinderboekenweek

15 fantastische afsluitingen kinderboekenweek 2015

1. Rariteitenkabinet

Laat de kinderen rariteiten maken van brooddeeg, kosteloos materiaal, papier en karton. Laat ze attributen, bijvoorbeeld gemaakt van klei, op “sterk” water zetten. Maak een tentoonstelling van het rariteitenkabinet en laat ouders en kinderen langs komen om het te bekijken.

2. Proefjeswedstrijd

Laat de kinderen zelf een proefje bedenken (of stiekem opzoeken). Maak er een wedstrijd van. Wie heeft het meest spectaculaire proefje?

3. Megabellenblaas

Kinderen vinden grote bellen magisch en fantastisch. Je kunt zelf heel makkelijk goed sop maken en grote bellen produceren.

4. Raar wereldrecord vestigen

In het Guinness world records 2016 staan de meest fantastische wereldrecord. Probeer een raar wereldrecord te vestigen met de hele school. Voor rare weetjes kun je eens kijken op de site van Jozua Douglas.

5. Uitvindingen/Het beste idee van Nederland

Laat de kinderen uitvindingen bedenken tijdens de kinderboekenweek. Maak hier een museum van. Laat de kinderen bij hun uitvinding staan en erover vertellen. Je kunt hier ook een wedstrijd van maken met heuse jury.

6. Mislukte uitvindingen

Voordat je een goede uitvinding maakt, moet je eerst heel veel fouten maken. Maak een tentoonstelling van alle mislukte uitvindingen. Of laat proefjes/uitvindingen expres mislukken.

7. Boeken(ruil)markt

Ik hoor dat veel scholen een boekenmarkt organiseren. Je kunt boeken verkopen om zo een extra zakcentje voor de school te verdienen. Of kinderen onderling boeken laten ruilen.

8. Speurtocht naar een boek

Zorg voor een boek dat de kinderen kunnen winnen. Maak een speurtocht door de natuur rondom je school, bibliotheek of huis. Laat de kinderen in de natuur speuren naar het boek.

9. Concert van apparaten

Zorg voor allerlei apparaten met geluid: een telefoon, machines, speelgoed met geluidjes. Laat deze zo timen met de kinderen dat je er een concert van kan maken. Treed hiermee op.

10. Boek uitspelen

Stel een boek centraal tijdens de kinderboekenweek. Lees het een aantal keer voor en haal er lesmateriaal uit. Speel het boek uit als voorstelling met de kinderen aan het einde van de kinderboekenweek.

11. Boeken aanprijsmarkt

Laat alle kinderen hun favoriete boek mee nemen. Maak er een speciale boeken aanprijs markt van. Laat alle kinderen een kraampje beheren van hun favoriete boek. Laat ze er tekeningen bij maken, posters als promotiemateriaal bij knutselen en bladzijdes kopiëren die ze heel mooi vinden. De kinderen laten aan elkaar horen waarom ze dit het beste boek vinden dat ze kennen. Laat ze een stukje voorlezen uit het boek en andere mensen overtuigen dat ze ook dit boek moeten lezen.

12. Uitvindingen door de jaren heen

Maak een geschiedenismarkt van de uitvindingen. Laat de kinderen een uitvinder kiezen en zich inleven in deze rol. Wanneer leefde de uitvinder? Wat was de uitvindingen. Je kunt hier een toneelstuk omheen bedenken of er een tentoonstelling van maken.

13. Rare stemmen voorleeswedstrijd

Wie kan het het raarste voorlezen? Zoek boeken die een beetje gek zijn, zoals Het boek zonder tekeningen. Laat de kinderen daar met de meest rare stemmetjes uit voorlezen. Wie kan dat het beste?

14.  Schrijfwedstrijd

Laat de kinderen een verhaal schrijven tijdens de kinderboekenweek. Laat ze bijvoorbeeld een verhaal bedenken bij een uitvinding. Laat ze een fictie verhaal schrijven over het ontstaan van de uitvinding. Maak er een wedstrijd van. Laat de beste drie als afsluiting hun verhaal voorlezen aan iedereen.

15. Boekenspelletjes

Sluit af met een spelletjesdag met boeken. Maak bijvoorbeeld een levend ganzenbord waarbij je moet lopen naar boeken en bij elk boek een activiteit moet doen.

Hoe sluit jij de kinderboekenweek af? 

Meer tips voor de kinderboekenweek?

Spetterende openingen kinderboekenweek 2015