Gelezen kinderboek: De raketwedstrijd, met echte wedstrijd

Ik ben dol op kinderboeken, en deel graag de boeken die ik lees. Heel belangrijk voor leerkrachten om de kinder- en jeugdliteratuur bij te houden! Ik vertel je wat ik ervan vond en voor welke leeftijd ik het boek geschikt vind. Vandaag: De raketwedstrijd van Anaid Haen en Django Mathijsen. Met een waterraketwedstrijd waarmee een ruimtevaartdag voor de hele klas kunt winnen. Tevens de derde in de serie blogs voor de Kindeboekenweek. 

De raketwedstrijd

De raketwedstrijd

In De raketwedstrijd bouwt Sterre een waterraket. Ze doet met haar klas mee aan een wedstrijd waarmee ze een plek kan bemachtigen op de speciale Technologie en Wetenschap talentschool. Sterre droomt er namelijk van om astronaut te worden. Het hele proces van het maken van de raket lees je in het boek. De grootste pestkop van de klas probeert haar raket te saboteren. Zal het haar lukken om te winnen?

Wat vind ik?

Ik vind het een goed boek voor de aankomende kinderboekenweek. Alles voor het thema Raar maar waar zit erin: techniek, ruimtevaart en raar maar ware weetjes.
Het verhaal is wel wat moeilijk, duidelijk geschreven voor de bovenbouw van de basisschool. Slim om een meisje de hoofdrol te laten spelen. Voor meiden is techniek vaak een ver-van-je-bed-show, maar juist heel belangrijk. Ook meiden kunnen goed zijn in technologie!
Ik vind het vooral heel goed dat er overal in het boek weetjes staan over de ruimte, astronauten en over de techniek van raketten. Deze staan in het boek als een soort krantenberichten, waardoor het makkelijk leest. Je leert er ontzettend veel van!
Als je het boek in de klas wilt gebruiken, en in de kinderboekenweek ook een raket wil bouwen, is het slim het boek nu vast voor te lezen. Dan kun je precies het hele bouwproces mee maken en straks goed aan de slag.

De waterraketwedstrijd

De vier windstreken organiseert samen met Space Expo een waterraketwedstrijd voor leerlingen in de groepen 6 t/m 8. De hoofdprijs? Een ruimtevaartdag in Space Expo en voor iedereen een gesigneerd boek.
Lees hier wat je moet doen. Hier vind je de handleiding van het bouwen van de raket.

Kleurplaat raket

Kleurplaat Raket

Ik ben benieuwd naar het resultaat! Veel succes!