321Start! Lespakket voor bewegend leren

321Start! Lespakket voor bewegend leren

321Start! is een compleet lespakket én materiaal voor het schoolplein voor bewegend leren. Een combinatie van uitgewerkte lessen en spelaanleidingen door BOERplay, JufJuf en Uitgeverij Zwijsen. Ik belde met de directeur van BOERplay om meer te weten te komen over dit concept. 

Wat is 321Start!?

321Start! is een compleet bewegend leren-lespakket voor het primair onderwijs voor op het schoolplein. Je bestelt het materiaal voor op het plein, ontvangt een workshop en mappen met materiaalkaarten om lessen voor te bereiden. De lessen zijn voor de groepen 1 tot en met 8. In de lessen zit ook ruimte en variatie om te kunnen differentiëren.

Waarom 321Start!?

BOERPlay, JufJuf en Uitgeverij Zwijsen kwamen met elkaar in contact door hun gezamenlijke missie voor het onderwijs: meer bewegend leren, kinderen moeten meer bewegen. Ze zien dat kinderen veel meer betrokken zijn bij de les, meer motivatie hebben, hun energie beter kwijt kunnen en dus ook in de les beter opletten. Ze verbeteren hun sociale vaardigheden.

Meer weten over het pakket? Kijk op de website.

321Start! Lespakket voor bewegend leren

Vanuit het ministerie komt de sterke wens om kinderen meer te laten bewegen op school.

Leerkrachten merken dat ze enorm veel energie krijgen van het delen van de positieve ervaringen rond dit bewegend leren. Juf Rietje en juf Janneke geven je een workshop waarin je bewegend leren zelf kunt ervaren. Via een praktische workshop laten ze het team bewegend leren en leren ze je hoe bewegend leren over te dragen. Hiermee creëer je meer samenwerking binnen je team.

Dit materiaal is heel mooi en werkbaar voor kinderen met verschillende interesses. Fijn spelen en buiten terwijl je beweegt instructie oefenen, je zult een grote betrokkenheid bij de kinderen zien! Ook geschikt dus voor bijvoorbeeld kinderen met dyslexie en dyscalculie.

En natuurlijk is het fijn voor kinderen om meer zuurstof op te kunnen nemen, daglicht in plaats van kunstlicht te zien, wat ook weer beter is voor je ogen.

Onderzoek

Helaas blijkt met onderzoek lastig vast te stellen wat de directe relatie is tussen bewegend leren en cognitie. Waarschijnlijk versterkt het wel de executieve functies. Er is nu één proefopstelling op een school en ze zien een grotere motivatie, betere concentratie, ook in de klas zelf, rustigere kinderen en natuurlijk meer beweging.

Methode vervangen?

Het lesmateriaal is onafhankelijk van methodes, die hoef je absoluut niet overboord te gooien. De leskaarten zijn gekoppeld aan doelen voor de leerlingen, dus in te zetten na je instructie, tijdens het inoefenen. De instructie doe je binnen, in de klas. Het oefenen doe je buiten op het plein. Je kunt dit zo vaak doen als je zelf wilt, aangeraden is wel om dit meerdere lessen per dag te doen. Het ondersteunt algemene taal- en rekenvaardigheden. Daarnaast stimuleert het cognitieve en motorische functies en de sociaal- emotionele ontwikkeling. En het heeft minimale voorbereiding nodig van de leerkracht.

321Start! Lespakket voor bewegend leren

Wat vind ik?

Ik probeer inoefening ook regelmatig bewegend te doen, maar ik merk vaak dat ik hier weinig inspiratie voor heb. Hoe kan ik de kinderen laten bewegen terwijl ze wel oefenen met het doel dat ik voor die les heb gesteld? Ik kom al snel terecht op werken met het materiaal in de klas, maar ik zou dit zeker veel meer buiten willen doen! Ik zie dan zoveel betrokkenheid. Ook als ik collega’s kinderen zie inoefenen met bijvoorbeeld een Zweeds renspel.

Dit is allemaal heel mooi, maar het kost heel veel tijd om dit voorbereiden. Met dit pakket heb je het materiaal en de lesideeën al voorhanden. En het kost weinig voorbereiding, ook heel fijn in deze drukke tijden als leerkracht. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe de kinderen en leerkrachten het vinden op de school van de proefopstelling.

Hoe werkt 321Start!?

Door dit filmpje kreeg ik goed inzicht in de materialen én de lessen die je ermee kunt doen of leerdoelen die je ermee kunt behalen.

Het pakket van 321Start!

Het 321Start!-lespakket bestaat uit:
• 6 spelaanleidingen voor op het schoolplein
• 3 mappen met complete lessen voor:
▸ onderbouw (groep 1 en 2)
▸ middenbouw (groep 3 t/m 5) ▸ bovenbouw (groep 6 t/m 8)
• een workshop om 321Start! goed te kunnen implementeren

De workshop is wel echt aan te raden om de spelmaterialen op het plein goed te kunnen gebruiken. Daarbij moet je bijvoorbeeld een duidelijk rooster maken voor de klas, zodat het plein niet overvol raakt.
Natuurlijk hangt aan dit alles een behoorlijk prijskaartje. Het is dan ook goed om dit te bespreken met je team en directeur, zeker als je bewegend leren in je visie voor de school hebt staan.

Meer weten over het pakket? Kijk op de website. Je kunt je daar ook inschrijven voor de nieuwsbrief en zo op de hoogte gehouden worden. 

Dit is een #jufmaikead

 

Bewegend leren met lespakket 321Start!