Videobellen met kleuters

Videobellen met kleuters

Ik kreeg veel de vraag wat je met kleuters kunt doen tijdens het videobellen. Wij kiezen er op school bewust voor om dat niet met meerdere kinderen tegelijk te doen. Maar het kan wel, dus bedacht ik tips voor videobellen met kleuters.

Manon schreef al een mooi blog over videobellen met de klas. Een aantal activiteiten kun je ook met kleuters doen. Wij kiezen er op school bewust voor om niet in groepjes of met de hele klas te bellen met de kleuters. Ik werk nog een dag in de week voor de klas en op die dag maak ik veel filmpjes voor de kinderen, zodat ze me wel zien. Ook heb ik taak op me genomen om filmpjes van collega’s te bewerken en (verborgen) op YouTube te zetten. Mijn duo (zij heeft de klas drie dagen in de week) belt de kinderen regelmatig persoonlijk, soms met videobellen.

Videobellen met kleuters

Individueel bellen

Het is fijn om vinger aan de pols te houden bij de kleuters. Regelmatig even contact met ze is dan ook heel fijn. Mijn duo hoort van de ouders hoe het gaat en welk werk de kinderen fijn vinden en welk werk niet. Dat resulteerde in andere pakketjes meegeven vorige week voor de aankomende weken thuisonderwijs. Ook zijn eventuele zorgen goed in beeld door het bellen met kinderen én ouders.

Pagina voor werk

Wij hebben voor onze kleuters een yurls pagina aangemaakt waarop de kinderen foto’s van hun werk kunnen plaatsen en als ze willen ook filmpjes. Deze pagina houd ik vanwege de privacy van de kinderen verborgen. We horen wel terug van kinderen en ouders dat ze het heel fijn vinden om werk van elkaar te kunnen zien en ook onze filmpjes worden goed bekeken.

Filmpjes maken

Wij kiezen ervoor om veel filmpjes te maken met (instructie)lessen en voorleesboeken, allemaal passend bij kleuters uiteraard. Bedenk voordat je een filmpje opneemt goed wel doel je erbij hebt. Houd het kort, net zoals in de kring, zodat de aandacht van de kleuters niet verslapt. En wat ik heel belangrijk vind: differentieer ook. Zo heb ik verschillende filmpjes gemaakt bij het doel: tellen met behulp van de eierdoos. Ik maakte makkelijke filmpjes tot en met tien, maar ook moeilijker: tot en met twintig met sommetjes.

Ook binnen hetzelfde filmpje kun je differentiëren, bijvoorbeeld door in sprongen van twee te tellen bij een filmpje van tellen tot en met tien. Zorg ervoor dat alle kleuters uit je klas er iets aan hebben.

Ik film met mijn iPhone en bewerk de filmpjes met iMovie. Ik zet de filmpjes verborgen op mijn YouTube kanaal, maar sommige filmpjes ook openbaar.

Activiteiten tijdens het videobellen met kleuters

Natuurlijk heeft alles oefening nodig en is het in het begin waarschijnlijk chaotisch, dit gaat vanzelf steeds beter.

Wisbordjes

Een tip is om wisbordjes te maken voor de kinderen en dit in een pakketje te stoppen. Zo kunnen ze snel allemaal tegelijk reageren zonder dat ze allemaal door elkaar heen kakelen. Steek een wit vel papier in een insteekhoesje en geef er een whiteboardstift bij. Klaar ben je. Kleuters kunnen natuurlijk niet schrijven, maar oudere kleuters kunnen vaak al wel cijfers schrijven of iets tekenen.

(Prenten)boeken voorlezen

Je kunt goed een boek voorlezen tijdens het videobellen. Hier kun je ook de keuze in maken om dat veilig tijdens het videobellen te doen met de hele klas of een klein groepje. Dan zit je ook niet met de rechten van het boek. Je kunt dan ook vragen stellen over het verhaal waar de kinderen op kunnen reageren.

Vragen laten bedenken

Je kunt de ouders ook vragen om vragen te bedenken om aan jou te stellen. Wellicht hebben de ouders zelf vragen over het werk? Je kunt dan afspraken maken om te videobellen om uitleg te geven.

Werken aan de doelen

Je kunt ook bepaalde doelen behandelen met groepjes kinderen of met de hele klas die je normaal gesproken in de klas zou doen: rijmen, hakken en plakken, cijfers, vormen zoeken in huis, etc. Je kunt ervoor kiezen om de microfoon van de kinderen uit te zetten en weer open te zetten als er vragen zijn.

Ook kun je ervoor kiezen om lessen in kleine groepjes aan te bieden voor kinderen die een bepaald doel moeten oefenen.

Je kunt de kinderen gerichte opdrachten geven voor in huis, zoals zoek een rechthoek in de woonkamer of pak twee voorwerpen die beginnen met de letter l.

Werkjes laten zien

De kinderen vinden het ook fijn om werkjes aan elkaar te laten zien tijdens het videobellen met de hele klas.

Leraar 24 schreef ook een blog met tips voor afstandsonderwijs voor kleuters, lees het hier

 

Tips voor videobellen met kleuters