Alles is anders, niet nieuw

Alles is anders, niet nieuw in het nieuwe schooljaar

Door Willemijn. Alles is anders, niet nieuw. Zo begin ik het nieuwe schooljaar. Ik werk nog steeds op dezelfde school en ken de kinderen al van eerdere jaren, maar toch voelt het anders. Er verandert voor mij namelijk wel wat.

Veranderingen

Ik ga van midden- naar bovenbouw, wat ik best wel spannend vind. Toch best gek, want ik heb op de PABO de specialisatie Oude Kind gedaan. De specialisatie Oude Kind moest je bij ons volgen als je je LIO-stage in een van de groepen 4 t/m 8 zou gaan lopen. Ik deed mijn LIO-stage in groep 6 en werd dus automatisch in het Oude Kind ingedeeld. Toch ging ik na het afronden van mijn studie aan de slag in een groep 3/4/5. Ik ben drie jaar blijven hangen in de middenbouw en nu vond ik het tijd voor wat anders. Dat wordt dus bovenbouw in het nieuwe schooljaar. Voor het eerst ga ik zelf lesgeven in een groep 6/7.

Lees ook: HOE WAS HET OP SCHOOL VERTELT JE KIND

Verplaatsen

Niet alleen verander ik van leerjaar, ik ga van groep 3/4 naar groep 6/7, maar ik verander ook van lokaal. Van het ene uiteinde van de gang, naar het andere uiteinde van de gang. Een leek zou zeggen, dat is toch niet zo erg? Maar een (ervaren) leerkracht weet hoe het is om al je spullen te verhuizen. Je verzamelt toch best wel wat in 3 jaar tijd! Deze week ben ik aan het inrichten, en daarvoor moest ik dus alles verplaatsen. Ik ben 2 uur bezig geweest met mijn spullen verzamelen, in dozen stoppen en de dozen in de andere klas neerzetten. Ik had nooit gedacht om zo lang hierover te doen… Nadat alle kasten op de juiste plek stonden, kon ik gelukkig beginnen met mijn verzameling spullen op te bergen.

Nieuwe collega

Ook heb ik dit jaar een nieuwe duo-collega. Zij komt voor het eerst op een Nederlandse school werken en ik leer haar dus ook hoe het allemaal gaat op een Nederlandse school. Nu zijn wij niet een doorsnee Nederlandse school, maar toch zijn er veel overeenkomsten. Ik geef de klas drie dagen in het Nederlands les, zij gaat de andere twee dagen de klas in het Engels lesgeven. Wij spreken dus ook Engels met elkaar, want zij is nog druk bezig met het leren van Nederlands. Vorig jaar begon ik ook met een nieuwe duo-collega, maar dat liep uit op een drama… Die rende na 3 à 4 weken al weg en het duurde tot december voordat er een nieuwe collega was. Dit heeft mij ontzettend veel stress opgeleverd.

Dit nieuwe schooljaar denk ik een heel erg leuk jaar te hebben met mijn nieuwe collega! Ze is enthousiast, geeft heel leuk les en is erg grappig. Ze spreekt meerdere talen, dus naast het feit dat zij Nederlands van mij leert, kan ik misschien nog een beetje Russisch leren? Wie weet.

Lees ook: 10 HACKS VOOR DE PEUTERGROEP

De kinderen

De kinderen die dit jaar bij mij in de klas komen, zijn niet nieuw voor mij. 80% van de kinderen heb ik al minstens een schooljaar lesgegeven en  anderen een paar keer in verband met invallen. Er komen 4 nieuwe kinderen in de klas van andere scholen, maar die heb ik gelukkig al kunnen ontmoeten op onze wisseldag. Ze zijn wel wat ouder en ik heb grootse plannen met ze. Ik ben heel benieuwd hoe ze zich dit nieuwe schooljaar gaan gedragen en ik heb er heel veel zin in.

Is er veel veranderd voor jou of blijft het hetzelfde?

Afbeelding: Woman teacher holds blackboard inscription back to school. Door Just dance