Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

(Door Willemijn) Op zondag 12 november 2017 mocht ik in de Openbare Bibliotheek Amsterdam voorlezen op het grootste bed van Amsterdam. Ik las voor uit Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes.

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

In Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes staan veel vrouwen die iets hebben gedaan waardoor ze rebels worden genoemd. De flaptekst luidt: “Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes zet sprookjes in een heel nieuw daglicht, met 100 voorleesverhalen over inspirerende vrouwen, van Cleopatra tot Serena Williams. Vrouwen die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd, als schrijfster, piraat of wiskundige. Een boek vol inspiratie, speciaal voor meisjes die hun eigen pad kiezen.”

Voorlezen op een heel groot bed

Op de jeugdafdeling van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) was een heel groot bed geplaatst. Van 12 tot 17 uur kon iedereen in pyjama, of niet, op het bed kruipen. Elk kwartier was er een ander persoon die aan het voorlezen was. Bekende, onbekende personen en medewerkers uit de OBA lazen verhalen voor. De voorlezers lazen voor door een microfoon waardoor iedereen die op de begane grond in de OBA was, kon meegenieten van het voorlezen.

LEES OOK: KINDERBOEKENBAL 2017

Toch wel spannend

Ook ik mocht voorlezen op dat grote bed. Dat het bed groot zou zijn, wist ik, maar dat het zo groot zou zijn… Ik was best wel zenuwachtig! Er konden denk ik wel 50 kinderen op het bed. De voorlezer voor mij was in pyjama, maar ik had mijn gewone kleren aan. Veel kinderen kwamen ook in pyjama. Op het moment dat ik mocht voorlezen zaten er ongeveer 20 kinderen op het bed. Ik zat bij het hoofdeinde en de kinderen om mij heen. Daar las ik vijf verhalen voor, over: Hypatia (wiskundige en filosoof), Irena Sendlerowa (oorlogsheld), Isabel Allende (schrijver), Jacquotte Delahaye (piraat) en Jane Austen (schrijver).

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

100 voorleesverhalen

Voordat ik ging voorlezen, wilde ik wel het boek uit hebben. In de week voor het voorlezen, heb ik het boek gelezen, alle 100 verhalen over rebelse meisjes. De verhalen staan op alfabetische volgorde en bij elk verhaal staat een prachtige illustratie. De illustraties zijn gemaakt door 60 verschillende kunstenaressen van over de hele wereld. Een kleine selectie van de vrouwen die er in staan:

  • Florence Nightingale (verpleegkundige)
  • Grace O’Malley (piraat)
  • Jane Goodall (primatoloog)
  • Lella Lombardi (formule 1-coureur)
  • Maria Montessori (dokter en pedagoog)
  • Simone Biles (turner)
  • Yusra Mardini (zwemmer)

LEES OOK: GELEZEN BOEKEN IN DE HERFSTVAKANTIE

ROSE stories

Het boek is uitgegeven door ROSE stories. “ROSE stories is een plek waar verhalen uit verschillende culturen een vorm vinden.” Het prachtige boek voelt zacht aan en het papier is dik. Een boek van goede kwaliteit om voor te lezen. Het boek is onder andere hier te bestellen: https://rosestories.vrijeboeken.com/book/9789082470130-bedtijdverhalen-voor-rebelse-meisjes.html

bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Foto’s zijn gemaakt door Lisa Zilver voor ROSE stories.