Boekenbingo 2019: waarom ik meedoe als leerkracht

Boekenbingo 2019: waarom ik meedoe als leerkracht

(door Judith) Wie op Facebook, Twitter en Instagram een aantal verschillende leerkrachten volgt kan er niet omheen: De Boekenbingo 2019. Wat is dit precies en waarom kiezen juffen en kinderen ervoor om hieraan mee te doen?

Boekenbingo 2019: waarom ik meedoe als leerkracht

Wat is de boekenbingo?

Bij de boekenbingo is het de bedoeling dat je binnen 5 maanden 60 kinderboeken leest. Juf Sanne Rademakers heeft inmiddels voor het vijfde jaar een boekenbingolijst samengesteld, vol met kinderboeken voor kinderen van alle leeftijden. Dit jaar heeft de boekenbingo een heus logo gekregen en wordt Juf Sanne bijgestaan door Merel de Vink. Het tweetal krijgt daarbij hulp van bekende kinderboekenschrijvers en illustrators die ieder drie titels voor de lijst mogen noemen: één titel voor de onderbouw, één voor de middenbouw en één voor de bovenbouw. Hierbij mogen ze ieder maar één titel van hun eigen hand noemen.

De boekenbingo is ontstaan in 2014. In dit jaar heeft Jacques Vriens een tiplijst gemaakt met daarop 60 suggesties van kinderboeken die studenten op de PABO tijdens hun studie zouden kunnen lezen. Dit deed Vriens omdat hij zich zorgen maakte over de minimale kinderboeken kennis van (toekomstige) leerkrachten. Juf Sanne neemt deze tiplijst over en daagt leerkrachten uit om de boeken van deze lijst binnen 5 maanden te lezen. Inmiddels worden de boeken niet meer alleen door leerkrachten gelezen, maar doen er ook heel veel kinderen mee met dit initiatief.

Tijdens het lezen van de boeken plaats je op de site een korte recensie van het boek. Wanneer je alle boeken gelezen hebt mag je BINGO roepen en maak je kans op één van de prijzen.

De boekenbingo als leerkracht

Ik vind lezen erg leuk en lees erg graag boeken. Ook vind ik het erg leuk om boeken voor te lezen. Er zijn een aantal kinderboekenschrijvers waarvan ik jaarlijks graag een boek voorlees, of waarvan ik jaarlijks één of meerdere boeken aanprijs. Dit doe ik omdat ik de schrijfstijl leuk vind of omdat ik het boek goed vind passen bij de leerling(en).

Iedere leerling heeft echter zijn of haar eigen interesses en eigenschappen. Het is daarom erg leuk en fijn om als leerkracht veel verschillende boeken te hebben gelezen, zodat ik ook kennis heb over een groot aantal verschillende boeken en schrijvers. Dit maakt het adviseren van leuke boeken aan de leerlingen een stukje makkelijker.

De boekenbingo daagt mij uit om niet alleen boeken te lezen van de mij al bekende schrijvers, maar ook boeken te lezen die ik zelf misschien niet zo snel zou hebben gelezen. Een voorbeeld van zo’n boek die dit jaar op de boekenbingo lijst staat is ‘slapen vissen’. Dit boek ziet er aan de voorkant uit als prentenboek. De titel doet vermoeden dat het gaat over een informatief boek. Na lezen bleek echter dat dit boek een boek is dat gaat over een kind waarvan het broertje komt te overlijden. Het grootste gedeelte van het boek is geschreven vanuit de ik-persoon, waardoor je als lezer meegenomen wordt in de gedachten van dit kind.

De boekenbingo als moeder

Naast leerkracht ben ik ook moeder van drie dochters van 8, 4 en 0 jaar. Mijn oudste is dol op lezen en leest het liefste de hele dag door. Toen ik haar vertelde over de boekenbingo was ze direct enthousiast en wilde ze ook graag meedoen. Ik besloot toen om samen met haar mee te doen. Zo kunnen we samen praten over de boeken die we lezen. De onderbouwtitels en ook een aantal middenbouw titels lezen we samen voor ‘s avonds. Op die manier genieten mijn andere twee dochters ook mee van al deze leuke kinderboeken.

Het leuke is dat bij de boekenbingo de boeken verdeeld zijn in drie verschillende categorieën: onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Kinderen uit de onderbouw doen al mee met de boekenbingo wanneer ze alle onderbouwtitels hebben gelezen, of hebben laten voorlezen. Van kinderen uit de middenbouw wordt verwacht dat ze alle titels uit de onderbouw en middenbouw hebben gelezen en de kinderen uit de bovenbouw moeten proberen alle titels te lezen. Ieder kind dat minimaal twintig titels heeft gelezen mag al meedingen naar de prijzen van de boekenbingo.

Het prijzenpakket is natuurlijk erg leuk, maar om het prijzenpakket te winnen doe ik niet mee aan deze boekenbingo. Ik vind het erg leuk om samen met mijn dochter zoveel mogelijk van deze boeken te lezen, om andere boeken en kinderboekenschrijvers te ontdekken en om te genieten van al deze verhalen. Ik vind de boekenbingo dan ook een enorm leuke activiteit voor leesbevordering. Juf Inger heeft van de boekenbingo zelfs een groepsactiviteit gemaakt!

Kijk op de site van boekenbingo hoe je ook mee kunt doen.

Afbeelding: Cute little Afro-American girl in casual clothes reading a book and smiling while lying on a sofa in the room. Door George Rudy

Boekenbingo 2019: waarom ik meedoe als leerkracht