Boekentip voor jonge kinderen: Eikenbosverhalen

In deze kinderboekenweek lees ik natuurlijk ook veel voor aan mijn zoontje van anderhalf. Sinds de zomervakantie is hij fan van de Eikenbosverhalen van Lemniscaat. En wij ook! Want deze leuke boekjes zijn gemaakt door Julia Donaldson en Axel Scheffler. Ook de makers van onze all time favorite: De Gruffalo. 

Eikenbosverhalen

De eikenbosverhalen van Julia Donaldson en Axel Scheffler zijn klassiek. Sinds deze zomer zijn de boekjes verkrijgbaar in stevige kartonnen vorm met flapjes. Heel geschikt voor jonge kinderen, maar ook kleuters zullen er nog van smullen. Ik ben fan van het duo! Julia Donaldson schrijft prachtig in rijmvorm. En Axel Scheffler illustreert fantastisch. De illustraties spreken jonge kinderen goed aan en zitten vol humor. Er is van alles te zien, waarover gesproken kan worden. Ook voor ouders en leerkrachten zijn deze boeken heerlijk om uit voor te lezen en te bekijken.
De zinnen zijn kort en simpel. Heel fijn voor jonge kinderen of kleuters die meer moeite hebben met de Nederlandse taal.

Beer is postbode
In Beer is postbode schrijft beer brieven. Hij bezorgt ze in zijn bos. Achter de flapjes is telkens te zien aan wie beer een brief bezorgt.

Onze dreumes heeft dit boek nu al zo vaak gezien, dat hij precies weet welk dier waar woont. Hij hoeft de flapjes niet meer open te doen, maar vindt dit natuurlijk wel erg leuk.
Beer blijkt op de laatste bladzijde jarig te zijn, maar dit wordt niet in de tekst verteld. Leuk om over te praten waardoor je het wel kunt zien!

Varken speelt verstoppertje

In Varken speelt verstoppertje is varken op zoek naar kip. Hij denkt haar telkens gevonden te hebben, maar dan blijkt een ander dier verstopt. De gevonden dieren helpen allemaal mee zoeken. Als het picknick tijd is, is kip er nog steeds niet. Ze blijkt in de picknick mand te zitten!

Onze dreumes is dol op dieren en kent er al veel bij naam. Het boek leent zich er uitstekend voor om de kenmerken van de dieren te benoemen. Want waarom weet je dat het kip niet is, maar een ander dier?

Vos zoekt zijn sokken

In Vos zoekt zijn sokken is vos zijn sokken kwijt. Hij zoekt overal (achter de flapjes dus). Hij vindt steeds van alles dat hij ook nodig heeft, maar niet zijn sokken. Op de laatste bladzijde blijken ze op zolder te zijn.

Ons zoontje vindt het heerlijk om te ontdekken. Hij zoekt al goed mee op zoek naar de sok. Op de laatste bladzijde kan hij de sokken dan ook goed aanwijzen.

Konijn wil slapen
In Konijn wil slapen zoekt konijn een plekje om te slapen. Maar overal blijkt lawaai. Buiten fietst schildpad op zijn fiets en belt hij hard. En in de kast speelt een heel muizenorkest. Op de laatste bladzijde willen alle dieren konijn helpen. Ze zoeken een mooi plekje uit, het bed van konijn, en dekken haar heel stil toe.

Onze dreumes vindt het fantastisch als we de geluiden van de dieren na doen. Hoe harder, hoe beter. En natuurlijk doet hij vrolijk met ons mee. Aan het einde van het boek fluistert hij ook om konijn niet wakker te maken. Een leuk boekje om te praten over muziek en het geluid van dieren na te doen.

Wij zijn enthousiast. Echt boekjes om in elke kinderkamer te staan! Tip: geef een van deze boeken als kraamcadeau.