Professor Kwistnietdatutkon. Proefjes in de klas

Ik ben dol op acteren. Speciaal voor de Kinderboekenweek bedacht ik Professor Kwistnietdatutkon. Een professor die proefjes doet in de klas. Natuurlijk doen we ook veel activiteiten rondom de boeken. Boekpromotie is heel belangrijk! Professor Kwistnietdatutkon is speciaal voor de proefjes in de klas. 

Woordweb kinderboekenweek

Praten over de kinderboekenweek

De juf heeft eerst na de algemene opening op het plein en een speciale Mad science voorstelling van alles verteld over de kinderboekenweek en de boeken die centraal staan. Met de klas maakte ze een woordweb over de kinderboekenweek (schrijven op een touchscreen is altijd lastig, de plaatjes erbij zoeken duurde in dit geval te lang).

Professor Kwistnietdatutkon

Professor Kwistnietdatutkon

Professor Kwistnietdatutkon is een speciale proefjesprofessor. Getooid met een echte labjas, een setje met pincet en schaar en een supersonische bril doet ze proefjes in de klas.
Ze haalt haar proefjes van proefjes.nl en het boek Colafonteinen en spetterende verfbommen.
De professor kan van alles zelf maken. Op de eerste dag van de kinderboekenweek stonden poep en drijfzand op het programma.

Poep

Proefje poep

Speciaal voor het boek De poepfabriek maakte professor Kwistnietdatutkon poep van ontbijtkoek, pindakaas, appelstroop en plas van appelsap. De kinderen wisten ook niet dat het kon, maar het lukte wel!

Juf vindt de poep vies

Toen de juf weer terug was, vond ze de poep op haar tafel staan. Bah, dat vond ze vies! Van de kinderen moest ze een hapje proeven. Het bleek toch best lekker te zijn.

Drijfzand

Later stond drijfzand op het programma. Omdat de kinderen spelen in zand zo leuk vinden.

Drijfzand proefje

Van een kopje maïzena, een kopje zand en een beetje water kun je drijfzand maken. Het lijkt vloeibaar, maar als je het pakt, is het heel stevig, nog vaster dan klei. Als je je vinger erin steekt, zakt je vinger in de het zand, vandaar drijfzand. Kinderen vinden het magisch!

Drijfzand vaster

Hoe minder water, hoe vaster.

Wat leren de kinderen?

De kinderen zijn dol op de proefjes en de magie! Stiekem leren ze ook van alles: letters herkennen, weten waar een recept voor dient. Tellen als we de juiste hoeveelheden moeten zien te krijgen. Weten dat je boeken voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Je verwonderen over wat je zelf kunt maken. En ze krijgen er inspiratie door om zelf aan de slag te gaan. De kinderen wilden de proefjes ook thuis laten zien. En thuis praten over het geleerde op school, daar leren kinderen zoveel van!

Hopelijk komt professor Kwistnietdatutkon ook volgende week nog proefjes doen!