Brief aan Sander Dekker

Brief aan Sander Dekker

Brief aan Sander Dekker: U heeft aardig wat leerkrachten boos gemaakt gisteren met uw opmerkingen tijdens het onderwijsdebat. Heel veel van mijn collega’s waren daarbij, chapeau voor hen. Maar van het nieuws dat u verkondigde konden wij, hard werkende leerkrachten, alleen maar heel droevig worden.

Brief aan Sander Dekker

1. Kabinet formeren

Het eerste punt was dat er een kabinet wordt geformeerd en dat er daarom niks toegezegd kan worden.
Daar kan ik nog inkomen, al had ik graag iets concreters gehoord.

2. Administratieve rompslomp

Maar dan. U zei dat we per direct moeten stoppen met allerlei administratieve regels. ‘Een A4’tje invullen kost maar 2 minuten tijd.’

3. Salaris gelijk trekken

Het meest verdrietig werd ik wel van uw opmerking dat u weinig voelt voor het gelijk trekken van salarissen van leraren in het basisonderwijs ten opzichte van de leraren in het voortgezet onderwijs. Want ‘een klas vol pubers is zwaarder dan een klas vol basisschoolleerlingen’.

(In het artikel van de NOS werd een klas basisschoolleraren genoemd in plaats van leerlingen. In dat geval denk ik dat het na deze opmerkingen van uw kant het inderdaad veel moeilijker is om een klas vol basisschoolleraren te woord te staan.)

Het geeft vooral aan dat u geen idee heeft hoe het er in het basisonderwijs aan toe gaat. U spreekt ontzettend neerbuigend over zoveel hardwerkende leerkrachten die elke dag hun stinkende best doen om alles uit hun (meestal) 30 leerlingen te halen.

Lees ook: WE VERDIENEN MEER!

Column Claudia de Breij

Gisteren ging deze column van Claudia de Breij viral op social media. Heeft u dit ook gelezen? Zo nee, dan raad ik u van harte aan om dat alsnog te doen. Dit is precies de spijker op de kop voor ons, een fijnere waardering konden we niet krijgen. Het zou zo mooi zijn als u dit ook eens zou kunnen zeggen.

Lees ook: BRIEF AAN OUDERS OVER PO IN ACTIE

Draait u een dagje mee?

Ik nodig u van harte uit om een keer mee te draaien in mijn klas. En dan bedoel ik niet leuk voor een half uurtje langskomen op een excellente school. Nee, komt u vooral eens mijn kleuterklas met 30 kinderen een dag draaien. Ik ga in een hoekje zitten om eens goed te observeren, kom ik daar ook eens aan toe, en laat u het werk doen. Dan kunt u zelfs eens ervaren hoeveel makkelijker een kleuterklas is ten opzichte van een klas vol pubers.

Na schooltijd kunt u me dan laten zien hoe ik het oudergesprek over de voortgang van een van mijn leerlingen en mijn studiegroepje om samen te professionaliseren (dat vanmiddag bij mij op de planning staat) in twee minuten op een A4’tje krijg.

U heeft een ding in ieder geval goed voor elkaar: de stakingsbereidheid onder basisschoolleerkrachten is na uw opmerkingen zeker verdubbeld.

Uitgelichte foto: Shutterstock