D66 de onderwijspartij?

D66 de onderwijspartij?

Ik deel normaal gesproken niet online waar ik op heb gestemd. Nu doe ik dat bij uitzondering wel. Want ik ben teleurgesteld in D66. En ik ben heel benieuwd met welke plannen ze voor het onderwijs nog gaan komen. Is D66 de onderwijspartij?

D66 de onderwijspartij?

Ik stemde dus D66 bij de laatste verkiezingen, de onderwijspartij. Uiteraard niet alleen om die reden, ik ben het met meer eens, maar het was zeker de doorslaggevende factor.
Gaan ze wel leveren wat ik ervan had verwacht?

Meer salaris!

270 miljoen klinkt als een groot bedrag dat we erbij krijgen in salaris. Maar na jarenlang op de nullijn te hebben gestaan vanwege bezuinigingen en gedeeld door alle over de 100.000 leerkrachten in het basisonderwijs, is het een schijntje. Volgens Pechtold (in EenVandaag) is er veel geld naar het onderwijs gegaan de afgelopen jaren. Ik heb er bar weinig van gezien moet ik zeggen. Hoeveel is daarvan naar het primair onderwijs gegaan? En waarom zien wij dat niet in de klassen terug? Klassen worden groter, mijn werkdruk is verhoogd om nog maar te zwijgen van het klimaat op scholen en de technische en digitale ondersteuning.

Lees ook de brief die Thijs van PO in actie aan Pechtold schreef. 

Werkdruk verlagen

Volgens Pechtold gaat het nieuwe kabinet daar zeker mee aan de slag. Werkdruk verlagen, kleinere klassen, het lerarentekort tegen gaan. Het staat op de agenda. Daar zou ik graag veel meer over horen. Wat zijn de plannen dan? Ik snap dat de formatie nog niet klaar is, maar het duurt eindeloos voor we iets horen.

Het gaat om de kinderen

In maart breng ik mijn eigen kind voor het eerst naar school. Maar ik maak me zorgen. Zet ik hem dan ook in een klas van 30 kleuters met een overwerkte juf of meester? Zal de leerkracht hem genoeg zien, hem kunnen bieden wat hij nodig heeft? Het zal zeker niet aan de juf of meester liggen. Ik ken mijn collega’s, ze werken keihard en willen zelf ook het beste voor ieder kind. Maar zijn daar alle randvoorwaarden straks voor aanwezig?

Het onderwijs uit

Ik zie goede collega’s om me heen vertrekken. Uitstekende leerkrachten die ik mijn kind zonder twijfel zal toevertrouwen. Helaas gaan ook zij gebukt onder de werkdruk en het lage salaris. En eerlijk is eerlijk, ik sta zelf ook nog maar twee dagen voor de klas. Iets minder druk op mijn ketel.

Staken?

Ik vind het jammer dat de stakingsdag niet op mijn werkdag is. Ik red het niet om met mijn hoogzwangere buik en een peuter op het Malieveld te bivakkeren. Maar anders had ik er gestaan. Niet alleen voor mijn eigen salaris, maar bovenal voor de toekomst van mijn kind en alle kinderen die ik les geef. Goed onderwijs voor iedereen: de leerkracht, maar bovenal voor alle kinderen.

Lees ook: SANDER DEKKER BIJ JUF MAIKE IN DE KLAS

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren