De luizenmoeder door de ogen van een peuterjuf

De luizenmoeder door de ogen van een peuterjuf

Hallo allemaal wat fijn dat je er bent!

(Door Yvonne) Ik keek als peuterjuf ook naar ‘De Luizenmoeder’. Al speelt de serie zich af op een basisschool, toch waren voor mij sommige dingen erg herkenbaar, of juist helemaal niet. Lees maar mee met deze terugblik op de, nu al leukste, tv-serie van 2018!

Wachten

Ouders moeten buiten wachten, want anders leidt dit de kinderen (en juf Ank) af. Dat klopt toch wel. Ouders moeten buiten wachten of in het halletje. Op een of andere mysterieuze manier voelen peuters dat hun ouders staan te gluren door de klaslokaalraampjes. En dan heeft het helemaal geen zin om nog liedjes te zingen of iets dergelijks in de afsluitende kring.

Zingen

Juf Ank begint te zingen om de ouders uit de klas te krijgen. Zo ver gaan wij niet als peuterjuffen. Maar zingen doen we wel. De hele ochtend door: zingen als we opruimen, zingen in de kring, zingen als we gaan eten en drinken, zingen als we naar huis gaan.

Zwaaien

Van juf Ank mogen de ouders niet te lang zwaaien. Ze heeft er zelfs een ‘zwaailicht’ voor gemaakt. Ouders moeten bij ons juist wel zwaaien. Duidelijk afscheid nemen, is wat we de ouders leren! Dus vooral veel zwaaien: bij het uit de klas gaan en ook nog eens bij het raam.

De luizenmoeder door de ogen van een peuterjuf

Glanzen

10 minuten gesprek? De glansmethode van directeur Anton? Nee, bij onze oudergesprekken gebruiken we geen kookwekker. En we luisteren gewoon naar onze ouders. Daar hebben we geen glansmethode voor nodig.

Toiletrolletjes

Ja, het zet je aan het denken of je ze nog wilt sparen als je De Luizenmoeder hebt gezien. Maar toch sparen peuterjuffen nog steeds rolletjes. Je kunt ze voor van alles gebruiken: knutselen, stempelen, bouwen. Op de peuterspeelzaal houden we van kosteloos materiaal!

Participizza

Ouderparticipatie. Ook op een peuterspeelzaal kunnen we niet zonder… Niet per sé om iets met kastanjes te knutselen of een herfsttafel te maken, maar vooral om aanwezig te zijn bij leuke activiteiten om samen met de peuters te doen: kerststukjes maken of komen kijken naar een toneelstukje wat we met de peuters geoefend hebben.

Jarig

Serieus een verjaardag melden via de groepsapp? Nee, natuurlijk niet! Gewoon melden bij de juf en ook voor twee verjaardagen op een ochtend is geen enkel probleem voor een peuterjuf!

Lees ook: NIEUWE SERIE LUIZENMOEDER EN IK VIND HET HILARISCH

T-tje

Een T-tje lezen is favoriet bij vader Karel thuis. T-tje lezen we niet met onze peuters, maar een EC-tje of een MV-tje lezen wij altijd graag met onze peuters!

Kanjertraining

Ik ken die kanjertraining nog wel van de basisschool van mijn kinderen. Op de peuterspeelzaal kennen we de ‘pre-kanjertraining’:” Stop hou op dat wil ik niet” dat leren we de kinderen. En als er toch iets gebeurt wat niet door de beugel kan en de kinderen komen er niet zelf uit, dan helpt de juf gewoon.

De luizenmoeder door de ogen van een peuterjuf

Als afsluiter mijn top 3 leukste juf Ank uitspraken

“Ouders hebben duidelijke regels nodig anders gaan ze zwabberen”

“Als je wilt dat je kind omhoog klimt, moet je er vooral niet bovenop gaan zitten”

“Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder”

Ik wacht met spanning op seizoen 2! Iemand een lekker kopje koffie van directeur Anton?
Veel beter dan die vieze koffie uit de teamkamer…..

 

Uitgelichte foto gemaakt door Yvonne

Foto’s in bericht komen uit de YouTube publicaties van het kanaal AVROTROS