Hoe je een schooltuin kunt aanleggen

De moestuintjes van de Albert Heijn zijn een ware rage. Je kunt deze leuke trend doorzetten door een schooltuin aan te leggen. Ik geef je tips hoe je een schooltuin kunt aanleggen

Hoe je een schooltuin kunt aanleggen

Waarom?

Door een schooltuin aan te leggen leren kinderen ergens voor te zorgen. Ze zien de groei van de planten en leren dat je later kunt oogsten wat je gezaaid hebt. Kinderen vinden het heel leuk om de planten te verzorgen.
Natuurlijk past het ook heel goed bij de vakken biologie en natuur. De kinderen leren hoe planten en dieren samenwerken om tot bloei te komen.

Het sluit aan bij de kerndoelen van oriëntatie op jezelf en de wereld, hier valt natuur en techniek onder. Je hebt geen aparte methode voor natuur meer voor nodig. En je kunt het met kinderen in alle leeftijden doen. Van kleuters tot en met groep 8.

Lees ook: 5 MOESTUIN IDEEËN VOOR OP SCHOOL OF THUIS

Weinig ruimte

vierkantemetertuin

Op veel schoolpleinen is er weinig ruimte om een schooltuin te beginnen. Dit kun je oplossen door een vierkantemetertuin aan te leggen. Het makkelijkste is om een bak aan te schaffen of er een te maken van hout die je op de tegels van het schoolplein of in de aarde zet. Met houten planken maak je hier schotten in, zodat je verschillende gewassen kunt laten groeien.

Tip: zet de bak wel op een plek waar veel zon komt, zodat de planten goed kunnen groeien.

Bekijk ook: ZAAIEN IN GROEP 1/2; EEN TUINTJE IN DE KLAS

Aanleggen

Kies een thema

Wat voor schooltuin wil je onderhouden met de kinderen? Wil je allerlei groentesoorten door elkaar, of ga je voor soorten om een salade te kunnen maken? Ook kun je denken aan een bloementuin. Je kunt een vlindertuin maken of een bloementuin speciaal voor insecten. Leuk om met de kinderen te bespreken wat hun wensen van de schooltuin zijn.

Bekijk ook: MOESTUINTJES VAN DE ALBERT HEIJN

Voor kleuters

Met kleuters kun je ook heel goed een tuintje aanleggen en onderhouden. Er staat een uitgebreid verslag hoe je dit kunt doen op de site Kleuteridee.

Onderhoud

Je kunt een logboek bijhouden met de kinderen. Laat ze tekeningen maken en erbij schrijven hoe het met de gewassen gaat. Als je dit elke week doet, krijg je een leuke opbouw te zien. De planten moeten ook goed verzorgd worden. Zorg elke minstens een keer per week (als het weinig regent) voor dat je de planten water geeft en zorg voor goede aarde.

Tip: betrek ouders in het proces. Er zijn vast wat ouders met groene vingers en zo kun je de gewassen samen onderhouden.

Goede tips over de aanleg en het onderhoud van het tuintje vind je op onzeschooltuin.nl.

Gratis e-book

Je kunt goede tips over de aanleg en onderhouden vinden in een gratis e-book over tuinieren. Ook vind je hier tips voor het onderhoud per gewas. Handig om erbij te houden als je gaat tuinieren met de kinderen.

Feestje

Bij heet oogsten past een feestje. Maak bijvoorbeeld een soepje van de zelf geoogste groentes of houd een lentefeest als alle bloemen opgekomen zijn. Plof dan met zijn allen lekker neer in een loungeset en ga genieten van wat moeder natuur je te bieden heeft. Zorg voor een tafeltje erbij en smullen maar!

Lees ook: SPELEND LEREN MET DE MOESTUINTJES VAN DE AH

Veel plezier met tuinieren! 

Dit is een #jufmaikeadd

Afbeeldingen: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren