peuterspeelzaal

De peuterspeelzaal tag

Onze zoon is net naar de basisschool en heeft een fijne tijd op de peuterspeelzaal gehad. Daarom vind ik het leuk om de tag van Malou over te nemen. Lees meer in de peuterspeelzaal tag

De peuterspeelzaal tag

WAAROM HEB JE ERVOOR GEKOZEN OM JE KIND NAAR DE PEUTERSPEELZAAL TE LATEN GAAN?

Onze toen nog peuter ging sinds zijn eerste verjaardag naar een gastouder. Heel fijn, zo’n huiselijke omgeving, maar ik wilde wel meer voor hem. Op de peuterspeelzaal doen ze net wat meer aan de ontwikkeling van kinderen en leren ze al schoolse vaardigheden, zoals in de kring zitten en luisteren naar de juf. Daarom ging hij twee dagdelen per week daar naar toe en anderhalve dag naar de gastouder.

Lees ook: VOOR HET EERST NAAR DE PEUTERSPEELZAAL

HOE OUD WAS JE KIND TOEN HIJ OF ZIJ VOOR HET EERST NAAR DE PEUTERSPEELZAAL GING?

Hij was 2 jaar en 2 maanden. We verhuisden in mei naar Wijk bij Duurstede en hij kon dan ook meteen beginnen. Achteraf gezien best pittig voor hem, al die veranderingen toen. Hij kreeg ook meteen een andere gastouder, omdat we in een totaal andere woonplaats terecht kwamen. De zomervakantie was toen heel welkom voor hem. Daarna was hij een ander kind en weer helemaal zichzelf.

HOE VOND JE KIND ZIJN OF HAAR EERSTE DAG?

Poe, dat is wel even geleden. Ik geloof dat hij het wel leuk vond, maar was wel heel timide. Nu op school trouwens ook weer, maar ik geloof dat het verandert als ik de deur uit ben ;). Hij was in het begin nog wat verlegen en durfde niet op andere kinderen af te stappen. Nu is dat heel anders.

Lees ook: WAT JE DENKT ALS JE KIND VOOR HET EERST NAAR SCHOOL GAAT

EN HOE VOND JIJ HET?

Ik vond het wel spannend. Je eigen kind dat voor het eerst naar een “schooltje” gaat. Zeker omdat ik zelf leerkracht ben. Ik hoopte maar dat ze hem genoeg zouden ‘zien’ en dat hij ook kon zijn wie hij is.

WAT DOET JE KIND HET LIEFST OP DE PEUTERSPEELZAAL?

Buitenspelen, welk kind houdt daar niet van? 😉 Maar ook knutselen vindt hij erg leuk. Je hoeft hem de opdracht maar een keer te vertellen en hij gaat aan de slag. Vindt deze juf ook heerlijk, lekker thuis fröbelen, is hij altijd voor in.

Lees ook: SPELEN AAN TAFEL, GOED VOOR DE ONTWIKKELING

STAAT JE KIND VAAK VOORAAN, OF IS HIJ OF ZIJ WAT MEER AFWACHTEND?

In het begin was hij wat afwachtend, maar nu hij de oudste is, staat hij veel meer vooraan. Hij is ook sociaal en helpt de wat jongere kinderen graag.

IS JE KIND VERANDERD SINDS HIJ OF ZIJ OP DE PEUTERSPEELZAAL ZIT?

Ja absoluut! Vooral in sociaal emotioneel opzicht is hij erg gegroeid. Zo kan hij nu al samen spelen met andere kinderen en helpt hij als ze dat nodig hebben. Hij is niet zo afwachtend meer en vertelt honderduit in de kring.

HEEFT JE KIND BESTE VRIENDJES OF VRIENDINNETJES?

Hij heeft het wel vaak over dezelfde kinderen gehad waar hij graag mee speelde. Toevallig waren dat op het laatst twee meiden en een ervan woont hier tegenover. Ze spelen nu dus ook vaak met elkaar binnen en buiten in onze speeltuin voor.

HEEFT JE KIND AL SPEELAFSPRAAKJES GEHAD?

Nee, geen echt speelafspraakje. Maar hij speelt dus wel veel met de kinderen hier uit de buurt die ongeveer dezelfde leeftijd hebben.

KIJKT JE KIND AL UIT NAAR DE BASISSCHOOL?

Ja, daar was hij zeker wel mee bezig. ‘Als ik vier ben, ga ik naar de grote school’. Hij had er zin in en heeft het de eerste dagen in ieder geval naar zijn zin gehad.

Lees ook: ZO KON IK MIJN KIND VOORBEREIDEN OP DE PEUTERSPEELZAAL

BewarenBewaren