De VoorleesExpress: Hulp voor kinderen met een taalachterstand

De VoorleesExpress: Hulp voor kinderen met een taalachterstand

(Door Deveney) Sinds een jaar werk ik als vrijwilliger als coördinator bij de VoorleesExpress in mijn woonplaats. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Wat dat inhoudt en hoe ik dit ervaar, vertel ik vandaag!

Wat is de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress is in 2006 gestart in Utrecht door de zussen Anne en Marieke Heinsbroek. Inmiddels heeft de VoorleesExpress al meer dan 15.000 gezinnen begeleid door heel Nederland!

De VoorleesExpress is een organisatie met vrijwilligers die kinderen met een taalachterstand extra aandacht geven. Dit doen zij door iedere week een uur langs te gaan bij een gezin. Dit traject duurt 20 weken. In dit uur wordt er niet alleen voorgelezen, maar er worden ook activiteiten ondernomen, zoals een bezoek aan de bibliotheek en verschillende taalspelletjes. Op deze manier wordt er samen met de ouders naar gestreefd om taal en leesplezier een vaste plek in huis te geven.

Gezinnen komen niet zomaar bij de VoorleesExpress terecht. Zij kunnen zichzelf in principe dus ook niet aanmelden. Hier is een toeleider voor nodig. Dit kan bijvoorbeeld een buurtmoeder of de basisschool zijn. Zij signaleren namelijk de problemen. De meeste kinderen die worden aangemeld zijn tussen de 4 en 9 jaar oud.

Waarom de VoorleesExpress?

Bijna 15% van de jongeren in Nederland heeft een taalachterstand. Hierdoor hebben zij bijvoorbeeld moeite met het begrijpen van de inhoud van hun schoolboeken. De VoorleesExpress is een preventiemiddel om te voorkomen dat jongeren en volwassenen in Nederland laaggeletterd worden. Er wordt namelijk ingezet op jonge kinderen. Zij zijn nog erg gevoelig voor taal. Ook worden de ouders van het kind bij dit proces betrokken. Ouders moeten de kinderen namelijk blijven stimuleren in hun taalontwikkeling.

Hoe werkt het?

De VoorleesExpress is actief door heel Nederland. Projectleiders leiden het project in een bepaalde stad. Deze projectleiders begeleiden en coördineren alle vrijwilligers die in deze stad werkzaam zijn. Eigenlijk kan iedereen vrijwilliger worden. Je kunt er dan voor kiezen om voorlezer of coördinator te worden.

De VoorleesExpress: Hulp voor kinderen met een taalachterstand

Voorlezer

Als voorlezer word je gekoppeld aan een gezin in de buurt. Het is ieder traject spannend bij wat voor gezin je terecht komt. Van tevoren weet je nog vrij weinig over het gezin. Vaak weet je bijvoorbeeld alleen hoeveel kinderen er in het gezin zijn en hoe oud zij zijn. Soms weet je ook waarom het gezin is aangemeld bij de VoorleesExpress. En dan start het traject! De eerste keer ga je nooit alleen naar het gezin, maar gaat de coördinator mee. De coördinator legt alles uit aan de ouders en de kinderen, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Vervolgens ga je zelf aan de slag! Eerst is dat nog reuze spannend, want je weet nog niet wat de kinderen leuk vinden. De kinderen vinden het ook super spannend! De eerste keer staat vooral in het teken van de kennismaking met het gezin. De weken erna ga je kijken op welke manier jij dit gezin het beste kunt helpen en welke doelen je zou willen behalen. Deze doelen hoeven niet groot te zijn. Zelf vind ik het belangrijkste dat kinderen plezier krijgen in taal. Voor je het weet ga je alweer voor de 20e keer langs bij je voorleesgezin. Dit is de laatste keer en dit zie ik altijd als een feestje! Het gezin krijgt een mooi diploma en een boekje en je leest voor de laatste keer voor. Ook de laatste keer gaat de coördinator weer mee om het project af te sluiten. Tijdens het traject vul je als voorlezer de webapp in. Dit doe je iedere week na je voorleessessie. In principe vul je een smiley in die aangeeft hoe het is gegaan. Ook vind je in de webapp veel achtergrond informatie, tips en filmpjes ter begeleiding van het hele traject.

Coördinator

Als coördinator ben je er om de voorlezers en de gezinnen te begeleiden. Zelf ben ik coördinator, omdat ik het erg leuk vind om te organiseren. Momenteel begeleid ik zes voorlezers en hun gezinnen. Ik kom dan de eerste en de laatste keer met de voorlezers mee bij de gezinnen thuis. Dit is super leuk, omdat ik dus met veel gezinnen kennis maak! En wat is iedereen ontzettend gastvrij! Je maakt hele leuke dingen mee. Zo zat ik een tijdje geleden bij een gezin waar ik een complete Syrische avondmaaltijd kreeg! Naast dat ik bij de gezinnen thuis kom, houd ik iedere week de webapp van de voorlezers in de gaten. Hier evalueren zij iedere week hoe het ging. Bij problemen of vragen van de voorlezers ben ik het eerste aanspreekpunt. Ook organiseer ik iedere periode een bijeenkomst voor de voorlezers. Dit is erg leuk!

Mijn ervaringen

Ik doe nu een jaar vrijwilligerswerk als coördinator bij de VoorleesExpress en wat geniet ik van dit werk! Ik vind het contact met de mensen het allerleukste om te doen. Je leert ontzettend veel van en met elkaar. Ook vind ik dat de VoorleesExpress ontzettend goed in elkaar zit. De lijntjes zijn kort, de voorlezers krijgen online veel begeleiding, de materialen voor de gezinnen zijn prachtig en er worden verschillende informatieavonden en bijeenkomsten georganiseerd. Ik zou het iedereen die affiniteit met kinderen en boeken heeft aanraden om vrijwilliger te worden! Wat ik zo leuk vind, is dat het niet alleen maar om het voorlezen gaat. Het gaat om samen bezig zijn met taal op allerlei manieren. Het doen van spelletjes, het luisteren naar verhalen, het spelen van een toneelstukje en ook gewoon praten met elkaar. Samen!

Zelf ben ik coördinator bij VoorleesExpress aan den IJssel (omgeving Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel), maar de VoorleesExpress is actief door heel Nederland.

Meer informatie? Ga naar de site en kijk of de VoorleesExpress ook actief is in jouw woonplaats!

Heb je vragen? Stel ze gerust in de reacties!