armbandje maken in oertijdperk

Uittips in Drenthe

Door Judith. Het is zomervakantie, de tijd waarin we iets minder werken en tijd doorbrengen met het gezin. Vandaag deel ik graag wat tips voor uittips in Drenthe vol avontuur en sommige zijn ook enorm educatief!

Uittips in Drenthe

Boomkroonpad

boomkroonpad

Het Boomkroonpad is een natuurattractie waar je, na je entree, start in de worteltunnel. Zo ontdek je de wortels van de bomen en de dieren die hier leven. Vervolgens klim je steeds hoger naar de toppen van de bomen. Uiteindelijk kom je uit bij een uitkijktoren, die je uitzicht geeft over het bos. Bij het Boomkroonpad zijn daarnaast speelmogelijkheden voor kinderen en ook zijn er diverse boswandelingen uitgezet, waaronder een kabouterspeurtocht. Wij kunnen je een dergelijke wandeling van harte aanbevelen!

Het Boomkroonpad ligt in Drouwen
Actuele prijsinformatie is te vinden op hun website.
Educatief uitje, leuk voor kinderen van alle leeftijden.

Kabouterland Exloo

kabouterland

In het kabouterland van Exloo komt de wereld van de kabouters tot leven. Na de entree bezoek je allereerst de kabouters in het konijnenhol. Zij zijn allerlei verschillende avonturen aan het beleven in de verschillende vitrines. Vaak zijn de kabouters afgebeeld met dieren. Voor mij kwamen de tekenfilms van ‘David de Kabouter’ regelmatig terug in mijn gedachten bij onze tocht door het konijnenhol.

Je verlaat het konijnenhol via een glijbaan (of trap). Dan kom je terecht in een tuin waarin meerdere speelplekjes voor kinderen zijn en waarin diverse dieren leven. Je kunt wandelen langs de dieren en de kinderen kunnen spelen in de speeltuinen (er is ook een overdekte speeltuin). Voor ouders zijn er voldoende zitjes met uitzicht op de speelplekken, zodat de kinderen kunnen spelen en ouders ontspannen kunnen toekijken.

Kabouterland is te vinden in Exloo
Actuele prijsinformatie is te vinden op hun website.
Leuk voor kinderen van 2 tot 7 jaar.

Hunebedcentrum

armbandje maken in oertijdperk

Naast het grootste hunebed van Nederland bevind zich het enige museum in Nederland over de hunebedden en de hunebedbouwers. In dit museum wordt je welkom geheten in de filmzaal, waar je de weg volgt van de enorme hunebedsteden. Vervolgens betreedt je de rest van het museum, waar je ontdekt hoe de hunebedbouwers leefden.

Een absolute aanrader is het oertijdperk dat bij het museum hoort. Hier staan woningen uit de tijd van de hunebedbouwers waarin een ‘oermens’ je vertelt over het leven in hun tijd. Kinderen kunnen hier van alles ontdekken en er is zelfs een heus ‘blotevoetenpad’ in het park aangelegd.

blote voetenpad bij hunebedcentrum

Het hunebedcentrum is te vinden in Borger
Actuele prijsinformatie is te vinden op hun website.
Educatief uitje, leuk voor kinderen vanaf 4 jaar

Drouwenerzand

Drouwenerzand is een attractiepark vol met attracties en speeltoestellen. Het doet een beetje denken aan een kermis, maar bij dit park weet je vooraf al wat je precies kwijt bent deze dag. Na binnenkomst kun je namelijk onbeperkt genieten van koffie, thee, limonade, softijs, verse dagsoep, patat, snacks, broodjes, belegde broodjes en fruit.

In het pretpark vindt je o.a. piratenboot, spookhuis, waterspeelplek (denk aan droge kleding ;-)), achtbaan, hunebedbaan, ezelbaan en kun je ponyrijden. Voor de echte waaghalzen zijn er genoeg spannende attracties. Het park werkt op basis van lengte bij de attracties. Wanneer een kind 1 meter 20 is mag het in alle attracties. Kinderen van 90 tot 120 centimeter mogen in sommige attracties alleen onder begeleiding van een ouder. Voor ouders van wat oudere kinderen, die zelfstandig door het park kunnen, zijn er voldoende zitjes.

Drouwenerzand is te vinden in Drouwen (tip, heel dichtbij, aan de Steenhopenweg is een mooie hunebedtweeling te vinden).
Actuele prijsinformatie vindt je op hun website.
Het park is leuk voor kinderen vanaf 90 centimeter.

Ellert en Brammert

Ellert en Brammert

Ellert en Brammert is een openluchtmuseum waarin je de geschiedenis van Zuidoost Drenthe herbeleefd. Er zijn diverse woningen zoals een diverse plaggenhutten, een Saksische boerderij, een tolhuis, een schooltje en zelfs een gevangenis. Ook is er een boerenherberg waar je iets kunt eten en drinken naast een speeltuin.

In het museum is daarnaast aandacht voor het verhaal van Ellert en Brammert. Volgens de legende waren het reuzen die in de omgeving strooptochten hielden. Zij staan als blikvangers bij de ingang van het museum en in het museum is hun ‘rovershol’ te vinden.

Het museum Ellert en Brammert is te vinden in Schoonoord
Actuele prijsinformatie vindt je op hun website.
Educatief uitje, leuk voor kinderen vanaf 3 jaar.

Veenpark

In dit park komt de Drentse veenhistorie tot leven.  Turf wordt vanaf 1850 gestoken rondom Emmen. Deze dikke veenlaag, die ontstaat uit plantenresten, wordt als turf gebruikt in de ovens van bedrijven en kachels van gezinnen. In een veenput, in het Veenpark, kun je het turfsteken nog iedere dag zien en proberen.

Om de turf te vervoeren heeft men kanalen gegraven en spoorwegen aangelegd. Hierdoor kun je per trein en turfschip het museum verkennen. Voor kinderen is er voldoende ruimte om te spelen en ‘Speulland’ is een grote speeltuin op twee eilandjes. Daarnaast kun je met je smartphone QR-codes scannen, waarmee je door filmpjes foto’s en vragen nog meer van het park leert en ontdekt.

Het veenpark ligt in Barger-Compascuum.
Actuele prijsinformatie is te vinden op hun website.
Educatief uitje, leuk voor kinderen vanaf 4 jaar.

Bekijk ook eens de musea voor kinderen in Drenthe.

Bovenstaande uittips zijn natuurlijk ook erg geschikt voor schoolreisjes!

Lees ook: EROP UIT TIPS MET KINDEREN: DRENTHE (WILDLANDS, VEENPARK EN MEER)

Heb jij nog uittips in Drenthe? Deel ze dan vooral in de reacties, op die manier kunnen we elkaar helpen!