Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort

(Door Sharona) Met onze oudste aap zijn we een dagje naar de dierentuin geweest. Hoe is het in Dierenpark Amersfoort en hoe zit het met de rolstoeltoegankelijkheid? 

Welke dierentuin?

De voorpret begon thuis met het uitzoeken welke dierentuin we wilden bezoeken. Zouden we op Safari gaan? Of wilden we liever op een boot langs olifanten varen? Beide vielen eigenlijk vrij snel af, omdat de attracties niet (elektrische) rolstoeltoegankelijk zijn. En ja, als je op safari gaat wil je natuurlijk de volledige ervaring meemaken, met papa en mama….. niet met een papa die buiten de boot ‘valt’.
Collega’s in de koffiekamer hadden het er al een tijdje over dat dierenpark Amersfoort zo leuk is voor kinderen. Ach, waarom ook niet? Laten we dat eens gaan uittesten!

Lees ook: IN DEBAT BIJ KWESTIES: BESTAANSRECHT DIERENTUIN

Dierenpark Amersfoort

Nou dat uittesten hebben we geweten! Tip 1, oude kleren voor je kind, maar ook voor jezelf. Want geloof me, samen met een peuter ontkom je er niet aan om door een of meerdere glijbanen te gaan.
Glijbaan 1 was bij de beren direct bij binnenkomst in het park. Alleen, om die glijbaan te bereiken was het noodzakelijk om als echte avonturiers hoog boven de beren te klimmen. Peuter voorop en mama erachteraan.
Een fantastische ervaring om letterlijk boven een beer te hangen. Al bedacht de beer zich toen hij ons zag en een rustig plekje opzocht.

Dierenpark Amersfoort

Klimmen en spelen

Mocht je de beren te gemakkelijk vinden, je kunt ook een klimuitdaging aangaan bij de Hyena’s. Deze attractie was bij ons helaas nog niet geopend.
Bij bijna elk dier is wel een glijbaan te vinden. Kinderen kunnen dus prima spelend door de dierentuin. De ene keer klim over dieren heen, de andere keer kruip je door een hol om vervolgens weer lekker op een uitkijktoren te klimmen. Daarnaast  staan er ook diverse grote speeltoestellen, waarbij je als ouder prima met je kind mee kunt gaan, zonder het gevoel te hebben dat je liever drie maten gekrompen was. Onze stoere peuter heeft zich uitstekend vermaakt in het grote klimklauterparadijs bij het fonteinplein. We moesten haar er even aan herinneren dat we ook kwamen om de dieren te bekijken.
Er staat een duidelijke route aangegeven waarbij je langs alle dieren geleid wordt. Onderweg kom je op de leukste plekjes speelparadijsjes tegen. Zoals vlakbij het Dinobos. Klim omhoog en vindt daar een waterspeelplaatsje. En neem bij goed weer zeker je bikini/badpak/zwembroek mee, want je kunt heerlijk spelen bij de picknickplaats in de kreek.

Lees ook: UITTIP: DIERENTUIN PLANCKENDAEL

Rolstoeltoegankelijkheid

Bij aankomst waren we blij verrast dat het dierenpark direct naast de hoofdingang ruime invalideparkeerplaatsen heeft. Dat scheelde een enorm gedoe met het parkeren van onze ruime bus. Met bijkomend voordeeltje dat je niet alleen snel bij de kassa bent, maar de parkeermunt ook achterwege kunt laten.
En niet alleen het parkeren is gratis, naast een korting van 2 euro voor de persoon met een handicap mag zijn of haar begeleider gratis mee naar binnen. Geef dit wel even duidelijk aan bij de kassa.
90% van het dierenpark is goed toegankelijk. Alleen op apeneiland, de diverse speeltoestellen en de waterfietsen kun je met een rolstoel niets. De speeltoestellen zijn vanaf de terrassen te overzien, alleen meespelen zal niet gaan aangezien ze allen in grote zandvlaktes staan. Jammer voor de kinderen in een rolstoel die ook graag mee willen spelen. Slecht toegankelijk is de wc in de Witte boerderij. Helemaal gelukkig kwamen we daar aan, goed kunnen parkeren, gratis begeleider binnen, toilet aanwezig, geen moeilijke doorgang naar toilet en ruime ruimte. Tot je de deur dicht wilt doen…..dan kom je erachter dat je rolstoel voor de deur staat en dat helaas alle jeugdige bezoekers er gratis en voor niks een extra attractie bij krijgen…. ‘mama, waarom staan die meneer en mevrouw samen in een toilet?’ De andere wc’s hebben we maar niet meer getest.

Lekker eten

Wil je na afloop nog lekker eten met je gezin? Ga dan eens naar het naast gelegen pannenkoekrestaurant de Kabouterhut. Diverse heerlijke pannenkoeken, een ballenbak voor de kids en voor pannenkoekhaters de mogelijkheid om te bestellen van de kaart van het kiprestaurant. Bij binnenkomst krijgen alle kinderen een leuk kaboutertje wat mij meteen deed denken aan de kabouters uit de kleuterklas…..jammer genoeg dus geen kabouter voor mama, maar alleen voor de jonge dame ;).
Reserveren is wel even slim vooraf, ondanks dat het snel gaat, waren er toch wat mensen die helaas moesten wachten op een plek in het restaurant.  Het restaurant is toegankelijk voor rolstoelers er wordt ook rekening gehouden met een ruime plek, zodat je fatsoenlijk kunt zitten. De invalidetoilet oogde voldoende, maar hebben we niet daadwerkelijk uitgetest.

Al met al een super leuk dagje uit, waarbij mama stiekem ook weer even kind kon zijn. Want zeg nu zelf….over beren klimmen, door hollen kruipen en glijden van de hoogste glijbanen…..dat willen we toch allemaal nog wel doen?

Afbeeldingen: Shutterstock