DIY leren lezen met paaseieren

DIY leren lezen met paaseieren. Kinderen leren op jonge leeftijd dat klanken (of letters) samen een woord vormen. Met deze letters op eieren voor Pasen lezen kinderen op een leuke manier allerlei woorden en leren ze eindrijm toepassen. Een leuk spel voor startende lezers in groep 2 of groep 3. 

Ik zag de post over het woordjes lezen op paaseieren via Facebook voorbij komen. Ik heb het idee wat uitgebreid met wat tips van mezelf.

Bekijk de eieren hier

Wat is het?

Ik heb de plastic eieren van de Hema gebruikt met de foam stickerletters. Zo kun je de letters er ook weer af halen en nieuwe woorden creëren of de eieren ‘kaal’ gebruiken.
Je kunt er m-k-m woorden opzetten, maar het ook uitbreiden naar m-k-m-m, m-m-k-m  of m-m-k-m-m woorden.
Ik heb gekozen voor verschillende kleuren letters, zodat het verschil in de letters ook duidelijk wordt gemaakt met de kleur.
Het zijn hoofdletters, maar kleuters (en ook kinderen in groep 3) kunnen prima leren lezen in deze lettervorm. Ik ben van mening dat het niet erg is om verschillende lettertypes te gebruiken, dit zien ze in het dagelijks leven ook veel.
Je kunt de letters er ook met een watervaste stift op schrijven, dan kun je de kleine letters gebruiken.

Bekijk de letterstickers hier

Bekijk ook: PLASTIC EIEREN, WAT JE ERMEE KUNT DOEN IN DE KLAS

Hoe werkt het?

Je haalt de twee helften van de eieren los. De kinderen kunnen de twee helften draaien en weer aan elkaar zetten, zodat er steeds een nieuw woord ontstaat.

1. Beginletter hetzelfde

Beginletter hetzelfde, einde anders. Lezen met paaseieren.

In deze variant staat de eerste letter op de kleine helft van het ei. De laatste twee letters veranderen telkens. De kinderen kunnen de woorden maken en deze opschrijven op papier.
Kunnen ze nu nog meer woorden bedenken met de letter (bijvoorbeeld de letter m)? Laat ze die opschrijven of ook maken op een nieuw ei.

2. Eerste letter verandert, eindrijm.

Eerste letter verandert, laatste twee blijven staan

In deze variant zijn de eerste letters steeds anders, de laatste twee letters blijven staan. Dit is ook een mooie manier om de eindrijm visueel te oefenen. De kinderen zien dat de laatste twee letters blijven staan en dat daarom alle woorden die je daarmee maakt op elkaar rijmen.
Laat de kinderen bedenken op welke twee letters je goed kunt rijmen. Wat rijmt er bijvoorbeeld allemaal op ei (zoals wei, zei, mei)?

3. Verwissel de helften

Eieren met letters, woorden lezen

Je kunt de kinderen ook helften laten mixen. Laat ze eens proberen wat er gebeurd als ze een helft met een andere letter eraan vast maken. Kunnen ze de woorden lezen? En zijn dit bestaande woorden?
Bijv. de letter B van het rode ei kan aan de OS van het blauwe ei vast.

Heb jij ook een idee met de lettereieren? Laat het hieronder weten in een reactie! 

Lees ook: 21 KEER SPELEN MET PLASTIC EIEREN

BewarenBewaren