DIY Onderwijs Swap

DIY Onderwijs Swap

(Door Deveney) Afgelopen periode heb ik meegedaan met de DIY Onderwijs Swap! Hierbij maakte ik een pakket voor mijn swapmaatje en kreeg ik zelf ook een mooi pakket van een ander maatje! Wat dat inhoudt en hoe ik het heb ervaren, vertel ik je in deze blog. Je kunt zelf ook meedoen aan de swap in Nederland en België!

Ik kwam via Facebook terecht op de pagina van de DIY Onderwijs Swap. Na een half jaar te hebben meegekeken op deze pagina leek het mij ook wel eens leuk om mee te doen. Maar wat is het eigenlijk?

Wat is de DIY Onderwijs Swap?

De DIY Onderwijs Swap is een Facebookgroep met allerlei leerkrachten uit Nederland of België (er zijn twee verschillende groepen, de linkjes staan onderaan in deze blog). Het is de bedoeling dat je een pakket voor je maatje waaraan je gekoppeld wordt maakt. Je maakt hiervoor zelf leuke activiteiten voor in de klas en koopt er wat kleins bij. Je vult een vragenlijst in waar je bijvoorbeeld invult voor welke groep je staat en in welke thema’s je gaat werken. Vervolgens stuur je de vragenlijst op naar het beheer van de groep.

De swap maken

Ik had de vragenlijst ingevuld en toen was het afwachten! Al snel was iedereen aan een maatje gekoppeld en kreeg ik de vragenlijst van mijn swapmaatje gestuurd. Hier stonden drie gebieden in waar ik iets bij kon maken. Ik koos het thema ‘op reis’, omdat ik hier de meeste affiniteit mee had.

Ik kocht een mooie handpop van een krokodil. Kroko zou centraal staan tijdens mijn activiteiten. Ook maakte ik paspoorten voor de leerlingen die zij kunnen gebruiken in een reishoek. Verder maakte ik de volgende materialen:

 • Boardingpassen voor op het vliegveld
 • Kleikaarten van koffers die gevuld moeten worden
 • Een sorteeractiviteit met knopen van over de hele wereld
 • Tussendoortjes in het thema op reis
 • Een schaduwen spel
 • Een tekenopdracht, waarbij een koffer gevuld moet worden
 • Een voertuigen spel
 • Een bouwopdracht met satéprikkers en klei
 • Vlaggenmemorie

Ik vulde mijn pakket nog aan met een mooie mok, thee en chocolade. Ook voegde ik wat reisgidsen toe om te gebruiken in de reishoek. Aan het einde versierde ik de doos en voegde ik nog een leuk kaartje toe!

De swap krijgen

Toen ik mijn eigen swap had opgestuurd, duurde het niet lang meer voordat ik een swap thuis gestuurd kreeg. Van tevoren was er een uitpakdatum vastgesteld. Op deze datum heeft iedereen zijn pakketje dus in huis. Ik was nog op vakantie, waardoor ik hem later uitpakte. Wel zag ik al prachtige foto’s voorbij komen van gemaakte swaps! Tip: Kijk eens op de Facebookpagina om ideeën op te doen voor in je eigen klas!

En toen was het eindelijk tijd om mijn pakket te openen… Wat een feestje was dat! Ik had zelf de thema’s ziekenhuis, piraten en ruimte opgegeven. Met die laatste twee is mijn swapmaatje aan de slag gegaan. Ik kreeg erg veel leuke activiteiten om in de kleuterklas en begin groep 3 uit te voeren. Ik was echt een beetje overdonderd! Het was allemaal zo leuk bedacht!

DIY Onderwijs Swap

Zelf meedoen?

 • Kom je uit Nederland? Bezoek dan DEZE Facebookpagina: DIY Onderwijs Swap NL.
 • Kom je uit België? Bezoek dan DEZE Facebookpagina: DIY Onderwijs Swap België.
 • Op beide Facebookpagina’s vind je niet alleen alle informatie, maar tijdens het maken van de swap kun je hier ook actief op meeschrijven. Hierdoor leer je je swapmaatje nog beter kennen! Je kunt bijvoorbeeld een inspiratiebord met afbeeldingen plaatsen of vragen stellen aan de groep. Ook zie je alle mooie swaps voorbij komen aan het einde van de swapperiode!
 • Iedere swap staat weer in een ander thema. Hierdoor blijft het dus leuk om telkens mee te doen!

BewarenBewaren