Een pakjesboot in de woonkamer, gek of té gek?

Een pakjesboot in de woonkamer, gek of té gek?

Een pakjesboot in de woonkamer, is dat nou wel zo’n goed idee? Volgens Deborah Hoogendoorn wel. Ze schreef er speciaal voor jufmaike.nl een blog over. 

Van een doos naar een pakjesboot in de woonkamer

Twee jaar geleden was ik in verwachting van mijn zoontje en kreeg een nieuwe kledingkast binnen voor mijn dochters kamer. Met de doos in mijn handen, begon mijn juffenhoofd overuren te draaien. Jaaaaa, een boot, midden in de woonkamer om in te spelen. Kan je je de gezichtsuitdrukking van mijn man voorstellen toen hij thuis kwam van het werk? Nou ja, hij begreep natuurlijk ook dat dit een geweldige tijd zou zijn voor onze toenmalige peuter. Maar de pret was maar van korte duur, want ons meisje vond het wel leuk, maar toch nog wat te spannend om alleen in te spelen. De foto’s van dat jaar laten voornamelijk zien dat de volwassenen die langs kwamen van verkleden hielden ;-).

De stoomboot moest terugkomen!

Dit jaar vertelde onze kleuterdochter tijdens het spelen ineens uit het niets: “Mam, weet je nog toen ik klein was. Toen had je een boot voor mij gemaakt in de woonkamer. Dat was zo vet cool! Kan je deze dit jaar weer maken? Pleasssssseeee mama?!” Manlief draaide zich om en keek mij aan met een blik van….je gaat toch geen ja zeggen he?! Ik was vooral overdonderd door het feit dat ze het nog kon herinneren.

Maar ja, zeg maar eens nee tegen een kleuter. Probleem was alleen dat ik geen nieuwe kledingkast nodig had. En een goede doos is wel noodzakelijk. Een rondje vragen in bij diverse winkels bij de woonboulevard in Almere, leverde mij uiteindelijk twee goede dozen op. “Is het voor een surprise mevrouw?” En als ik dan vertelde dat ik een 2,5 meter grote boot in de woonkamer wilde knutselen, kreeg ik ongelooflijke blikken. “Ok, uh ja, nou ja, veel plezier ermee mevrouw!”

Een pakjesboot in de woonkamer, gek of té gek?

Knutselen!

Een middag knutselen leverde een mooie boot op. Maar….de beste stuurlui staan aan wal. Dat bleek  maar weer. De kleuter wilde ineens niet meer mee helpen met het bouwen, maar wist wel precies hoe ze het wilde hebben. “Ja hier een roer, daar een deurtje om erin te klimmen enne… mama, er hoort ook rook bij.” Ach, ze doet management ervaring op. Heel waardevol voor later.  Toch?!

Samen spelen

Bevallen deed deze boot zeker. “Mama, dit is de mooiste pakjesboot van de heeeeeeele wereld!” Elke dag gaan broer en zus samen de pakjesboot in. “Zal er genoeg water in de Zaan zijn om aan te leggen? Zijn alle pakjes al ingepakt, Malle Pietje?” En hoofdpiet moet constant lachen om de “Waarbij? Aardbei!” grapjes van Malle Pietje. En Sinterklaas kijkt even in het grote boek of mama wel lief is geweest.

Een pakjesboot in de woonkamer, gek of té gek?

Rollenspel

Maar alle gekheid op een stokje. De boot heeft een positieve wending gegeven aan het spel tussen kleuter en dreumes. Als je meerdere kinderen hebt, herken je het vast wel. Ze willen altijd met hetzelfde speelgoed spelen. Maar nu speelden ze allebei een eigen rol, waar specifieke attributen bij hoorde. Zo is de één graag de Sint, de ander graag Piet. Of allebei een andere Piet. Of er spelen andere kinderen mee, die een rol krijgen toebedeeld door onze kleuter. Hoewel de jongste (21 maanden) wel zijn eigen spel speelt binnen het grote geheel, heeft hij veel sociale vaardigheden opgedaan tijdens het spel.

Daarnaast is zijn actieve woordenschat binnen een paar dagen uitgebreid met nieuwe themawoorden zoals o.a.: Sinterklaas, Piet, roer, varen, staf, pietenmuts, verkleden, mijter, paard, wortel, dak, zak, cadeautje, haard en pepernoot. En dat vooral te danken aan zijn grote zus, die hem graag betrekt in haar spel. Dat zus de leiding neemt en andere kinderen betrekt in haar spel is leeftijdsadequaat en past bij de spelontwikkeling. Maar om het spel te mogen aanschouwen en het plezier wat ze hadden, vanaf mijn eigen bank, dat is goud waard! Rest mij nog één ding te vragen:

Kom maar op met jullie ideeën voor volgend jaar. Wel een kleine eis namens manlief, graag niet iets wat 2,5 meter breed is. Fijne pakjesavond!

Een pakjesboot in de woonkamer, gek of té gek?