Hoe leer je kinderen om zo min mogelijk energie te verspillen?

Hoe leer je kinderen om zo min mogelijk energie te verspillen?

Duurzaam omgaan met energie, zo min mogelijk energie verspillen en de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden en bewuster omgaan met de aarde. Hoe kun je dit op een zo leuk mogelijk manier leren aan kinderen op school? 

Dit zijn 4 manieren om kinderen over duurzaamheid te leren

Doe de lichten uit wanneer je een ruimte verlaat

Breng de kinderen bij om het licht uit te doen zodra ze een ruimte verlaten wanneer niemand meer in die ruimte is. Dit komt natuurlijk vaak voor wanneer je naar het toilet moet. Naast dat je uitlegt wat de gevolgen zijn van het aan laten van de lichten, kun je er ook een spelletje van maken om de kinderen te stimuleren bewuster bezig te zijn met licht. Zo kun je gebruik maken van een turfsysteem en een kind belonen wanneer hij of zij eraan gedacht heeft om het licht uit te doen. Met oudere kinderen is het ook leuk om te onderzoeken of een automatische lichtschakelaar handig is om op de school aan te schaffen en te kijken naar hoeveel energie dit scheelt.

Houd de deuren dicht

Of het nu zomer of winter is, het dichthouden van de deuren is klimaatvriendelijk en hiermee kun je ook veel energie besparen. Doordat de deuren dicht blijven, blijft de temperatuur stabieler en hoef je een verwarming niet harder te laten loeien, of een airco niet op de volle stand te laten aan staan.

Haal de stekkers uit het stopcontact

Is een kind klaar met het gebruiken van een elektrisch apparaat, of het nu om een tablet, computer of televisie gaat, leer hem of haar dan aan om de stekker uit het stopcontact te halen. Zolang een stekker in het stopcontact blijft, slurpt het telkens kleine beetjes energie. Doordat het licht van de televisie of elektrisch apparaat blijft branden, wordt er onnodig energie verbruikt. Door hier telkens aan te denken kun je per maand al veel geld besparen. Dit kun je bijvoorbeeld schenken aan een goed doel dat je samen met de kinderen uitkiest.

Maak er een spel van

De beste manier om kinderen meer te leren over energieverbruik en een duurzamere leefstijl is spelenderwijs. Welk apparaat verbruikt bijvoorbeeld het meeste energie en waarom? Print afbeeldingen van een aantal elektrische apparaten en producten uit die veel voorkomen in het dagelijks leven. Denk hierbij aan een waterkoker, een tablet, een playstation of bijvoorbeeld een koffiezetapparaat. Laat de kinderen dit op volgorde leggen van het meeste naar het minste energieverbruik. Laat ze ook uitleggen waarom ze denken dat dit product het meeste of minste energie verbruikt.

Je kunt hier ook een heel project van maken. Laat de kinderen in de klas groepjes maken en hun eigen onderwerp kiezen dat te maken heeft met minder energieverspilling. Laat ze hierover vervolgens een werkstuk maken, een presentatie houden, juist iets maken of met een lijst en ideeën komen om zo duurzaam mogelijk met energie op school om te gaan. Zo leert elk kind iets bij en zul je zelf ook verbaasd zijn over sommige ideeën waarmee de kinderen zullen komen.

Wat kun je als school zelf doen?

Als school moet je natuurlijk het goede en duurzame voorbeeld geven. Niet alleen aan kinderen, maar ook aan de ouders van de kinderen. Zorg ervoor dat ouders broodtrommeltjes en bekers kopen, in plaats van elke dag een nieuw plastic zakje of een plastic flesje. Hartstikke zonde, en je kunt dit niet hergebruiken. Zorg er ook voor dat de school draait op duurzame energie. Deze energie is opgewekt uit bronnen die niet opraken, zoals de zon en de wind. Je kunt online gemakkelijk energie vergelijken om zo een groen energiecontract te vinden.

Afbeelding: pixabay / Artiest: OpenClipart-Vectors

Dit is een #jufmaikeadd