Voie Verte de l'Ailette

Fietsen op de Voie Verte de l’Ailette

Naast Center Parcs Lac de l’Ailette ligt een prachtig aangelegd fietspad, de Voie Verte de l’Ailette, dat je naar de Abdij van Vauclair brengt. Een prachtige route, goed te doen op de fiets, maar ook als wandeling heel mooi.

Fietsen op de Voie Verte de l’Ailette

De fietstocht stond voor de eerste dag na onze aankomst gepland. Onze oudste was nog moe van de achtbanen en wilde niet fietsen, dus ging ik in mijn eentje op pad met onze dochter achterop. Kon zij lekker in het stoeltje blijven zitten en was ik ook weer niet helemaal alleen, wel zo gezellig.

De Voie Verte is het paradepaardje van de omgeving van Laon. Het is een rustige en volledig veilige route die slingert tussen het meer en het bos. Onderweg komt je  stations tegen om vogels te spotten. Op die spotplekken vind je gaten op verschillende hoogtes, zodat ook kinderen goed kunnen kijken. Onze dochter vond het heel leuk om hier van de fiets af te stappen en beestjes te ontdekken. Ook in de poel die ernaast lag natuurlijk! Het pad was wat overwoekerd door gras en brandnetels, maar als we onze voeten goed neerzetten kwamen we een heel eind. We kwamen amper iemand tegen, een keer een wandelaar en een fietsend echtpaar, het was echt heel rustig. Op deze site kun je de route downloaden, maar het staat ook goed aangegeven met bordjes langs de weg. En het fietspad loopt in een lang stuk door, kan niet missen.

Abdij van Vauclair

De fietsroute leidt je rechtstreeks naar de Abdij van Vauclair. Je fietst een stukje door het bos, maar dat klopt, ineens zie je een prachtig open stuk met de abdij liggen. Hier zie je de ruïnes van een voormalige cisterzienzer abdij, gesticht in 1134 door de heilige Bernardus van Clairvaux. De abdij van Vauclair, op de Historische Monumentenlijst, is zeer beschadigd uit de Eerste Wereldoorlog gekomen en niet meer hersteld erna. Maar toch zijn er architecturale overblijfselen uit zijn kloosterverleden bewaard gebleven, zoals het lekengebouw, de monikkenvleugel, de fundamenten van de abdijkerk, en ook de achthoekige duiventil.

Daar liepen wel wat gezinnen rond, dus het is een mooie trekpleister in de omgeving. Er is verder niks direct in de omgeving, alleen de abdij. Dus prachtig om langs te lopen, te fietsen en/of te picknicken, maar verwacht geen wc of eetgelegenheid.

Zeker leuk om deze route eens met je kind te fietsen. Ook voor kinderen vanaf zo’n zeven jaar is het zelf fietsen goed te doen, het is een makkelijke fietstocht, niet teveel klimmen (alleen in het vakantiepark zelf) en daar vandaan ook niet zo ver.