Center Parcs de l’Ailette

Center Parcs de l’Ailette

Het is nu 30 graden buiten als ik dit blog schrijf en nu wil ik meteen weer bij Center Parcs de l’Ailette zijn. We hadden een huisje met terras aan het meer, dat was zo lekker! Ik vertel je graag over dit park in Chamouille, Noord-Frankrijk.

Door Aisne tourisme en Hauts-de-France tourisme werden we uitgenodigd om bij Center Parcs de l’Ailette te verblijven terwijl we met allerlei activiteiten ook de regio mochten ontdekken. Het park ligt aan een meer, dat was zo heerlijk! Ik heb qua weer zelfs even in badpak op het terras aan het water gelegen, dus ik kan zeggen, echt formidable voor in de zomervakantie.

De twee toerisme bureaus hadden de trip en dus ook het park geregeld. We kregen er half pension bij, waardoor we elke ochtend én avond bij het buffet konden aanschuiven, wat een luxe! In Frankrijk zijn er niet zoveel verschillende vakantieparken, Center Parcs is zeker één van de grootste, verder heb je vooral campings natuurlijk. Vandaar dat we naar Center Parcs de l’Ailette, ook omdat je vanuit daar allerlei moois in de omgeving kunt bezoeken. Daar komen later nog blogs over.

Download hier tips voor jouw reis naar Aisne.

Center Parcs de l’Ailette

Center Parcs de l’Ailette werd als derde park in Frankrijk geopend en bestaat sinds 2007. Le Lac d’Ailette ligt aan de zuidelijke rand van Picardië in de richting van de Champagnestreek. Het vakantiepark ligt aan het 140 hectare grote meer Plan d’Eau de l’Ailette, gevoed door de rivier de Ailette. Het is een heel groot park: 84 hectare en 814 cottage’s. We zagen dan ook overal golfkarretjes rijden, geen overbodige luxe om naar het centrum van het park te komen. Wij kregen gehuurde fietsen, ook dat ging prima! Maar met regen is zo’n golfkarretje natuurlijk wel lekker, want nergens op het park mag je met de auto rijden. Alleen bij aankomst en vertrek. De cottages zijn in Canadese stijl gebouwd, het ziet er dan ook heel sfeervol uit langs het water.

Bekijk het park hier

Het huisje

Wij waren vooral gelijk verliefd op het terras aan het water. Instant vakantiegevoel! Wij verbleven in deze premium cottage met twee slaapkamers, een prima woonkamer en een badkamer met bubbelbad. Er is in deze cottage een NESCAFÉ Dolce Gusto, een föhn en opgemaakte bedden bij aankomst. Dat was wel lekker binnenkomen. Ook stonden de gehuurde fietsen al klaar bij de deur met helmen voor onze kinderen.

Onze kinderen sliepen bij elkaar op de kamer, ging prima. Ze hadden er al snel hun plek van gemaakt met speelgoed, knuffels en kleren overal ;). Op de foto zie je op het bed wat sluikreclame van Rulantica waar we voor dit park waren. We zaten dus vooral op het terras, ook in de avond. Maar als ik de deur open liet staan en het licht binnen aan, zaten er al snel allerlei kleine vliegjes binnen in het huisje, oeps. Bekijk hier alle huisjes op Le Lac d’Ailette.

Op het park

De Market Dome

Of ook wel le Jardin d’Hiver genoemd, want het ligt direct aan het meer. In dit centrum van Le Lac d’Ailette zijn de restaurantjes en winkeltjes te vinden. Ook de Baluba (de speciale Center Parcs indoorspeelparadijzen) en de bowlingbanen zijn hier. Ook vind je hier de informatiebalie die naast de ingang van le Jardin is geplaatst. Daar stond bij ons soms een Nederlands sprekende medewerker.

Zwembad Aqua Mundo

Het hoogtepunt van het park is wel  de Aqua Mundo van Le Lac d’Ailette met 9 glijbanen en een waterspeeltuin. Daar wilden onze kinderen maar wat graag naar toe. We waren dan ook niet de enige mensen. In onze meivakantie zijn de Fransen ook vrij, dus het was er ontzettend druk. Soms moest je net even te lang wachten op een bepaalde glijbaan, maar onze kinderen vonden het er fantastisch. Ik vond het vooral handig dat onze dochter met nog net geen zwemdiploma wel alleen in de waterspeeltuin met glijbanen kon spelen. Er hingen daar goede zwemvesten voor alle kinderen zonder zwemdiploma.

Verdere activiteiten

Voor veel activiteiten betaal je apart, ook bij de animatie. Die was overigens vooral in het Frans, dus voor onze kinderen toch ook niet echt geschikt. Er is wel echt veel te doen! Je kunt op een klimpark, pony rijden, suppen, je eigen knuffel maken, badminton, bowlen, kanoën, minigolfen (zowel binnen als buiten), paintballen, waterfietsen, boogschieten, Segway rijden, allerlei andere workshops volgen, een autootje voor kinderen huren en naar de sauna.

Eten en drinken

Het centrum van het park is echt groot, met een ruime supermarkt en zelfs een Mc Donalds! Bij het halfpension kregen we een uitgebreid ontbijtbuffet elke dag en het diner. De restaurants zijn in Frankrijk vaak pas na 19.00 uur open, dus ook hier. Dat was vooral de eerste avond even wennen voor onze dochter die meestal rond die tijd al naar bed gaat. Later kwam ze wel in dat ritme. We konden kiezen uit de Italiaan Il Giardino, Crêperie Suzette, waarbij je een speciale crêpe kreeg voor het diner en ook weer een ander soort crêpe als dessert. Maar het meeste waren we te vinden in Le Marché du Lac d’Ailette, het buffetrestaurant. Het was heel uitgebreid, je kon hier de meeste gezonde dingen pakken en er was voor ieder wat wils. Met echt een heerlijk toetjesbuffet, dat heb ik niet kunnen laten liggen, zoetekauw die ik ben…

Je kon het ontbijt laten bezorgen, maar wij vonden het heerlijk om alle keuze te hebben in het buffetrestaurant.

Het was voor ons een heerlijke uitvalbasis om allerlei activiteiten in de omgeving te kunnen ontdekken (waar ik nog over zal schrijven). We waren geen hele dagen op het park dus, maar dit had makkelijk gekund, zoveel te doen! Onze kinderen hadden natuurlijk nog veel vaker willen zwemmen, maar ook fietsen in de omgeving was leuk. Bekijk het hele park hier

Aisne tips

Omgeving

In de omgeving is er ook van alles te doen, ik zet wat activiteiten op een rij.

Wandelen bij het kasteel van Coucy.

Bijzondere apenopvang in Blérancourt.

Prachtige middeleeuwse stad Laon met een bijzondere geschiedenis.

Spetteren, spelen en zwemmen bij Axo’Plage.

Mooie fietstocht en wandeling Voie Verte de l’Ailette.