Laon: middeleeuwse stad met ondergrondse gangen en gotische kathedraal

Laon: middeleeuwse stad met ondergrondse gangen en gotische kathedraal

We werden uitgenodigd voor een privé rondleiding door de middeleeuwse stad Laon. We konden de ondergrondse gangen bezoeken met een Engels sprekende tourguide en bezochten ook de gotische kathedraal. Het was prachtig, aanrader om eens te bezoeken!

Omdat mijn kinderen een beetje moe waren, besloot ik alleen naar de stad te vertrekken. En dat was eigenlijk wel heel mooi en bijzonder, want zo had ik alle tijd om te luisteren naar de verhalen van de tour guide. Het was dichtbij het park waar we verbleven en een prachtige route, omdat je met de auto omhoog klimt.

Laon

Laon is een prachtige stad in het noorden van Frankrijk en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad werd oorspronkelijk gebouwd door de Galliërs. Onder Romeins bewind groeide Laon uit tot een belangrijk administratief en handelscentrum. Na de val van het Romeinse Rijk werd Laon een bolwerk van het Frankische koninkrijk en speelde het een cruciale rol in de Merovingische en Karolingische periodes. Het werd de zetel van bisschoppen en kende een bloeiende religieuze cultuur.

In de 9e eeuw werd Laon versterkt met imposante stadsmuren, waarvan delen nog steeds te zien zijn. De stad werd ook bekend om zijn kathedraal, de Cathédrale Notre-Dame de Laon, een meesterwerk van gotische architectuur. De bouw van de kathedraal begon in de 12e eeuw en het duurde bijna twee eeuwen om het volledig te voltooien. Tijdens de Middeleeuwen was Laon een belangrijk centrum van lakenproductie en genoot het van economische welvaart. Het werd echter ook geteisterd door oorlogen en belegeringen, met name tijdens de Honderdjarige Oorlog en de Franse Revolutie.

Vandaag de dag is Laon een charmante stad met een goed bewaard gebleven historisch centrum. Het trekt toeristen aan met zijn indrukwekkende architectuur, geplaveide straatjes en panoramisch uitzicht vanaf de stadsmuren. Laon blijft een levendige herinnering aan zijn rijke geschiedenis en een eerbetoon aan het culturele erfgoed van Frankrijk.

De ondergrondse gangen

We startten onze tour in de ondergrondse gangen van Laon waar we een stukje voor moesten lopen door de stad, het toeristenbureau ligt naast de kathedraal. Deze tunnels, ook wel “les souterrains” genoemd, zijn een complex netwerk van ondergrondse gangen, galerijen en kamers die zich onder de oude stad uitstrekken. Je kunt hier kaartjes boeken die niet duur zijn, kinderen zijn zelfs gratis! Je krijgt dan een Nederlandse audiotour die je door alle gangen leidt met prachtige verhalen uit de geschiedenis. Op veel plekken zijn er filmpjes en afbeeldingen te bekijken, zodat je helemaal meegenomen wordt in de verhalen, prachtig. Zeker ook de filmruimte waar je zelfs beelden om je heen kunt bekijken. Ik heb me laten vertellen dat er voor kinderen een speciale audiotour is met de verhalen van Asterix en Obelix en Harry Potter. Maar ook die voor volwassenen spreekt tot de verbeelding.

De oorsprong van deze gangen dateert mogelijk uit de Romeinse tijd, maar ze werden voornamelijk uitgebreid tijdens de middeleeuwen. Ze dienden oorspronkelijk als kelders en opslagruimtes voor de handelaren en ambachtslieden van de stad. Later werden ze ook gebruikt als schuilplaatsen tijdens belegeringen en oorlogen. De ondergrondse gangen van Laon hebben een totale lengte van ongeveer 8 kilometer, waarvan een deel open is voor het publiek om te verkennen. Je leert dus over de geschiedenis van Laon, bijvoorbeeld over beroemde personen die daar hebben geleefd en de verschillende oorlogen.

Kathedraal van Laon

De Kathedraal van Laon, bekend als de Cathédrale Notre-Dame de Laon, is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur en een van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden in de stad. Gelegen op een heuveltop, torent de imposante kathedraal hoog boven de omliggende gebouwen uit en biedt een adembenemend uitzicht over Laon. Het is een hele klim naar boven, maar dan heb je ook wat ;).

De bouw van de kathedraal begon in de 12e eeuw en duurde bijna twee eeuwen om volledig te voltooien. Het indrukwekkende exterieur van de kathedraal toont de kenmerkende gotische stijl, met zijn spitsbogen, luchtbogen en uitgebreide decoratieve beeldhouwwerken. De gevel is versierd met beeldhouwwerken die religieuze taferelen en bijbelse figuren afbeelden. Gelukkig zijn de prachtige glas-in-loodramen bewaard gebleven. De roosvensters, in het bijzonder de grote westelijke roos, zijn meesterwerken van glas-in-loodkunst en creëren een kleurrijk spektakel van licht in het gebouw.

Vandaag de dag blijft de Kathedraal van Laon een belangrijk religieus en cultureel monument. Het trekt niet alleen bezoekers aan vanwege zijn architectonische schoonheid, maar ook vanwege de serene sfeer en spirituele betekenis. Het is een plek waar geschiedenis, kunst en geloof samenkomen en een onuitwisbare indruk achterlaten op degenen die het bezoeken. Toen wij er waren, was er een dienst aan de gang voor iemand die was overleden.

Aangezien ze de beelden vervangen en restaureren, liggen de “oude” beelden tentoongesteld in de kerk zelf. Zoiets had ik nog nooit gezien, prachtig om echt van dichtbij te mogen bekijken.

Bekijk hier hoe je de kathedraal kunt bezoeken.

Gelukkig heb ik een aardige conditie en hoefde ik niet uit te hijgen na de zware klim naar boven. Je hebt echt een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Ook kun je de kantelen goed zien met het symbool van de stad: een os. Het is een goedbetaald oud stadje, prachtig om te zien.

Het is ook een feestje om door de stad zelf te lopen met alle prachtige paadjes en steegjes. Aanrader als je in de regio Aisne bent!