Jardin Exotique à Blérancourt

Opvang apen in Jardin Exotique à Blérancourt

Omdat we op perstrip waren in de regio Aisne in Noord-Frankrijk kwamen we ook op een hele bijzondere plek terecht met een privérondleiding. In Jardin Exotique à Blérancourt worden apen opgevangen die als proefdieren zijn gebruikt of bijvoorbeeld illegaal als huisdier bij iemand thuis leefden. In juli is het elke dag open.

Wij kwamen in mei bij Jardin Exotique à Blérancourt en alles zat potdicht. Ik probeerde te bellen, maar niemand nam op. In mei is het dan ook niet vaak open en het tourisme bureau van de stad wist ook van niks. Gelukkig lukte het me om contact op te nemen via de mail met mijn contactpersoon van Aisne tourisme en zo werd het hek speciaal voor ons geopend. Dat was al heel bijzonder! De mevrouw van de rondleiding bleek geen Engels te spreken en wij amper Frans. Maar met Google translate kwamen we heel ver en zo deed ze erg haar best om alle schrijnende verhalen van de apen te vertellen. Wat een bijzondere plek! En wat een verhalen! Ik was vooral onder de indruk (in negatieve zin) van het verhaal van een mevrouw die talloze apen hield in haar tuin en huis. Ze werden dan ook slecht verzorgd en waren er rampzalig aan toe voordat ze in de apenopvang terecht kwamen door de politie. In de apenopvang krijgen ze (gelukkig) een tweede leven.

Jardin Exotique à Blérancourt

Voor ons werd de opvang speciaal open gedaan en kregen we een privé rondleiding. Het is niet groot, maar daardoor konden we wel heel dichtbij de apen komen. Denk Apenheul, maar dan nog dichterbij. De apen liepen letterlijk over ons heen en we konden heel duidelijk de baby’tjes op de buik en rug zien, zo schattig. Ik las op hun Facebookpagina dat de opvang in juli elke dag open is! Zo te zien hoef je niet te reserveren en kun je zo binnenlopen. Er is pasgeleden een parkeerplaats gemaakt bij de ingang, dus ook beter parkeren dan alleen in het gras, zoals wij deden. Bekijk hier de Facebookpagina. Echt een bijzonder uitje en de verzorgers doen heel goed werk.