Schiermonikoog met kinderen

Schiermonikoog met kinderen

Ik vind het heerlijk op Schiermonnikoog, ben er al regelmatig geweest, zoals met het bezoek van Jozua aan het eiland voor zijn boek Bureau Speurneus en het eilandmysterie dat zich daar afspeelt. Ik was heel benieuwd wat onze kinderen ervan zouden vinden. “Ik zou hier wel willen wonen mam!”

We verblijven een midweek in Lauwersoog, bij Landal Suyderoogh, bekijk het hier. Een heerlijk rustig vakantiepark vol water waar je de vogels constant hoort fluiten. Er zijn weinig faciliteiten, maar dat hoeft ook niet, er is zoveel in de buurt te doen! Ik wilde dus ook graag een dagje met de boot naar Schiermonnikoog. Ik was heel benieuwd wat de kinderen ervan zouden vinden. Er zijn wel wat kleine musea (zonder museumkaart), maar daar ben je vrij vlot doorheen en geen binnenspeeltuin. Maar ze vonden het fantastisch, het was zo’n fijne en gezellige dag samen! Bekijk de musea hier

We zijn sowieso dol op de eilanden en als gezin al naar Texel, Terschelling en Ameland geweest, dat zijn dan ook de eilanden waar je met de auto op mag. 

Schiermonikoog

Geschiedenis

De naam Schiermonnikoog komt van de monniken die vroeger op het eiland woonden. Ook nu is er nog een klooster op het eiland, bekijk het hier. De monniken droegen grauwe (Schier) pijpen en oog beketekent eiland. Schiermonnikoog heeft verschillende eigenaren gehad, waaronder een Duitse graaf, dus tot WOII was het eiland in handen van Duitsland. In 1989 werd het een Nationaal Park, dus wordt het nu beheerd door Natuurmonumenten. Bekijk de geschiedenis van het eiland hier

Met de boot

De boot is al een bijzonder uitje voor de kinderen natuurlijk! In drie kwartier vaar je naar het eiland. Wij zijn met z’n vieren en waren €52,10 kwijt voor een retour. Je moet tegenwoordig reserveren voor de boot, ook meteen voor de terugreis. Voorheen kon je op de bonnefooi naar het eiland. Ik vermoed dat het op rustige dagen nog steeds kan, je kan ook je ticket bij de boot “reserveren” en direct betalen. Wij voeren op een woensdag, zo middenin de week was het er ook niet druk. Overigens zijn we met z’n tweeën aan het einde van de kerstvakantie, op vrijdag teruggegaan. Toen was de boot zo vol dat we geen zitplek meer hadden. Ik ben wel benieuwd of dat met het reserveren nu anders is. 

Er mogen geen auto’s op het eiland, alleen eilandbewoners kunnen heen en weer. Je kan met de fiets de boot op, of lopend. 

Fietsen op het eiland

Fietsen op Schiermonnikoog

De grootste tip met kinderen is fietsen huren, dan kom je toch wel veel verder op het eiland. Door de vele regenval en het hoge waterpeil zijn hier en daar wat fietspaden onder water gelopen, zoals op de uitgelichte foto. Maar je kunt toch lekker door het bos fietsen en door de duinen. Zo hier en daar kon je door de plassen fietsen, wat een lol hadden de kinderen. Wel met een natte broek als resultaat, maar dat werd snel opgelost door een warme chocomel bij een van de eilanden.

Vooral naar beneden racen met de fiets vonden ze leuk. Je kunt overal op het eiland fietsen huren, ook bij de boot. Wij hadden niet gereserveerd en toen bleken de kindertandems op. Maar die leek ons zo leuk dat we toch naar het dorp gingen met de bus om vervolgens zo’n tandem te huren. Reserveren is dus wel slim om te doen als je al zeker weet dat je een tandem wil. Onze kinderen vonden het in ieder geval fantastisch! Het was even wennen met sturen, maar het wende snel. Het was zo gezellig samen! Het is al met al niet goedkoop een dag, maar wel een enorme belevenis. Voor een tandem met een gewone damesfiets voor mij waren we €30,- kwijt. 

Het dorp Schiermonnikoog met kinderen

Schiermonnikoog het dorp

Het dorp is ook leuk om te bezoeken, er is maar een, dus niet te missen ;). Er staan twee hotels tegenover elkaar waar je ook kunt overnachten. Wij zagen dat ze best duur zijn voor een gezin. Met z’n tweeën sliepen we in het nostalgische Hotel van der Werff die dan ook een eigen buslijn heeft van de boot naar het hotel. Als je met je gezin op het eiland wil overnachten, kun je het beste naar Landal Vitamaris gaan, bekijk het hier. Dat zijn appartementen, met ook een overdekt zwembad voor alle gasten. Verder heb je een leuke boekwinkel in het dorp waar je ook de befaamde koffiekopjes kunt kopen. Die zijn bij ons thuis volop in gebruik, ze drinken ook echt lekker! Er is een snoepwinkeltje dat helaas niet altijd open is en er zijn wat kledingwinkels met de “echte” zeekleding. Aangezien wij een dag middenin de winter op het eiland waren, dronken we in de middag een kopje koffie in het grote hotel waar het heel rustig was. Zo konden we ook een spelletje doen met de kinderen om erna het eiland weer verder te verkennen. 

Naar zee

Natuurlijk is de zee en het strand een grote speeltuin. De stranden zijn heel breed, dus al heel mooi om overheen te lopen. Zo schoon en zo rustig! Wij zagen kinderen blowkarten, dus dat is ook een uitje dat je kunt doen. Onze zoon vindt vuurtorens heel mooi, die kun je niet bezoeken, maar natuurlijk wel erlangs lopen. Schier is het enige eiland met twee vuurtorens, een rode en een witte. 

Speeltuin en kinderboerderij Witte Winde

Ik vond deze speeltuin online, ik had ‘m in de keren dat ik op het eiland was nog niet ontdekt. De speeltuin is dan ook een beetje verscholen, je moet net weten dat het er zit. Onze kinderen hebben zich er een half uurtje vermaakt, maar dat kwam meer door de kou dan door de speeltoestellen. We konden helaas de dieren niet aaien, die is alleen open tussen 15.30 en 16.30 uur, maar toen moesten wij alweer terug naar de boot. We hadden een geweldige dag op het eiland, het fietsen vonden we allevier het leukste! 

Dit uitje is zelf betaald, er staan affiliate links in dit blog.