Filmkijken in de klas: leuk en waardevol!

Filmkijken in de klas: leuk en waardevol!

Door Taartrovers. Filmeducatie voor kinderen vanaf groep 1? Bestaat dat? En is dat niet wat vroeg? Kinderen zien elke dag heel veel film voorbij komen: op TV, social media en op schermen thuis of buiten de deur. Film is een taal waarmee kinderen van jongs af aan opgroeien. Je kunt dus jonge kinderen in de klas al meenemen in de wereld van de film. Met de gratis lesmaterialen van Taartrovers is dat een feestje voor de kinderen én de leerkracht! 

Filmkijken in de klas

Taartrovers is bekend van het Taartrovers Film Festival: al meer dan tien jaar vertonen ze  kinderfilms voor kinderen tussen twee en negen jaar oud. Daarnaast kunnen de jonge bezoekers zelf aan de slag met bijzondere installaties, speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen. Maar Taartrovers heeft ook prachtig en gratis lesmateriaal. Via de website download je de mooiste korte films voor jonge kinderen met bijpassend lesbrieven voor de leerkracht en leskaarten voor de kinderen.

Betoverend medium

Jonge kinderen staan open voor allerlei soorten kunst. Film is voor vrijwel elk kind een betoverend medium omdat het zowel kijk- als luisterplezier geeft. Kinderen genieten niet alleen van verhalende films en documentaires, maar ook van abstracte en experimentele films die veel ruimte voor verbeelding laten. Kinderen zien film dagelijks en overal. Hoe kunnen we van het filmkijken een betekenisvolle ervaring maken? Hoe en wat kunnen we kinderen al op heel jonge leeftijd leren over film en media?

Creativiteit, beleven en spelen staan voorop

Taartrovers wil met haar lesmaterialen kinderen op een fantasierijke en inspirerende manier de kans geven om kennis te maken met de wereld van het bewegende beeld. Het gaat daarbij niet zozeer om kennis: creativiteit, beleven en spelen staan voorop.

Eind goed al goed

Bij het lespakket van My Happy End bijvoorbeeld, ontmoeten we een hond wiens allerbeste maatje zijn eigen staart is. We ontdekken hoe in animatiefilms alles kan en gaan op avontuur met een zelfgemaakte papieren-dieren-vriend. Of ontdek met de les Het Hoge Huis het hoogste huis van de héle wereld. Als we op onze tenen staan zijn we zelf een heel hoog huis en kunnen we op de grond onze eigen wereld van bovenaf maken.

Toegankelijk en leuk

De lespakketten zijn creatief en toegankelijk. Ze zijn voor elk niveau te gebruiken en ook voor kinderen die de taal niet of slecht machtig zijn. Je hebt er weinig voorbereidingstijd en geen speciale materialen voor nodig. We zijn benieuwd wat je ervan vindt!

Dit is een #jufmaikead