Veilig tv kijken in coronacrisis

Veilig tv kijken in coronacrisis

Hier thuis is de schermtijd de afgelopen tijd wel wat verhoogd. Natuurlijk voor schoolwerk, maar ook zodat er even wat rust is in huis. Maar ik wil wel dat onze kinderen veilig tv kijken in coronacrisis. Mijn tips.

Toevallig mocht ik pasgeleden ook wat zeggen over wat ik goede tv vindt in de Volkskrant, dit staat helaas nog niet online. Mijn kinderen mogen voor ontspanning ook echt wel kijken wat ze leuk vinden, zoals de Oddbods, maar ik vind het verschrikkelijk. Als ze overdag kijken voor wat rust in huis, vind ik het wel fijn als ze iets kijken wat ik ook prettig vind.

Veilig tv kijken in coronacrisis

Wanneer kijken?

Onze kinderen mogen even tv kijken als ze uit bed komen, ongeveer een half uurtje. Dan maak ik vaak nog wat werk af, want ik sta daarvoor vroeg op ;). Onze kleuterzoon mag een half uur kijken als zijn zusje naar bed is in de middag. En in de avond kijken ze soms nog zo’n tien minuten voordat we ze klaarmaken om naar bed te gaan en uiteraard voorlezen.

Schooltv

Schooltv was helemaal van de buis verdwenen, alleen nog online te vinden. Maar speciaal voor deze coronacrisis is het weer terug op het themakanaal NPO Zappelin extra. Dit themakanaal is in het basispakket te zien bij Ziggo op kanaal 311, KPN op kanaal 58 en T-mobile op kanaal 195. Ik moet eerlijk zeggen dat we het nog niet gekeken hebben, maar ik zal zeker weer eens Moffel en Piertje aanzetten hier thuis. Het is ook hier online te kijken.

De doordeweekse programmering van Schooltv is als volgt:
09.00 tot 09.30 uur:          groep 1 en 2
09.30 tot 10.00 uur:           groep 3 en 4
10.00 tot 11.00 uur:            groep 5 en 6
11.00 tot 12.00 uur:            groep 7 en 8
Per tijdslot is er een selectie gemaakt van lesvideo’s die veel gebruikt worden in het onderwijs voor die groepen. Kinderen uit de onderbouw leren onder andere de letters met ‘Letterjungle’, rekenen met ‘Moffel en Piertje’ en kunnen meezingen met de liedjes uit Sesamstraat. Voor de bovenbouw zijn er onder andere video’s uit ’13 in de oorlog’ en ‘Willem Wever’, maar ook landenvideo’s bij wereldoriëntatie. Het zijn video’s die de leerkracht normaal in zijn of haar les gebruikt.

De filmpjes van Schooltv zijn ook online te bekijken. Ik vond deze aflevering van Koekeloere door te zoeken op die naam met lente. Dat kan wel alleen online, dus op een device of computer.

NPO Zapp

Zappelin

Onze kinderen zijn vaak rond 7.00 uur wakker en dan is NPO Zapp al volop bezig. Rond die tijd begint Zin in Zappelin wat vooral onze peuterdochter heel leuk vindt om te kijken. Voor deze tijd kan ze ook Sesamstraat en Kikker & zijn vriendjes, beiden erg goed voor de taalontwikkeling van peuters en kleuters, maar ook om te oefenen met tellen, vormen en kleuren. Dit gaat de hele ochtend door, maar niet alle programma’s laat ik graag aan staan. Het ligt er natuurlijk ook aan wat bij je kind past, maar ik ben vooral fan van de programma’s die ik net noemde, maar ook Vos en Haas, nijntjes avonturen en Barbar. Niet geheel onverwacht zijn die series naar aanleiding van boeken gemaakt.

Van 13.00 tot 15.30 uur kunnen de wat oudere kinderen naar NPO Zapp kijken. Het live-programma is dan een alternatief lesrooster dat elke middag aanhaakt bij educatieve Zapp-programma’s die gaan over onder anderen biologie (de Smerige Quiz, EO), wetenschap (Willem Wever, KRO-NCRV) en natuur (Freeks Wilde Wereld, VPRO). Nieuw is ook Het Klokhuis Maakt (NTR), een creatief programma waarbij kinderen masterclasses krijgen van Klokhuis-presentatoren en experts.

Disney+

Disney+

Net zoals dat ik vroeger uren naar een videoband van een Disneyfilm kon kijken, genieten mijn kinderen nu ook van Disneyfilms. Je kunt nu zeven dagen gratis kijken via deze link na aanmelden, heel handig in deze coronacrisis! Echt alles staat erop, inclusief de nieuwe Frozenfilm, FrozenII.

Belle en het beest is de favoriet van onze dochter van twee jaar en Mulan was de favoriet van onze zoon van zes jaar. Inmiddels is Binnestebuiten de favoriet van onze zoon. Die is van Pixar en staan dus ook allemaal op Disney+, ook alle Toy Story’s.

Kijk hier zeven dagen gratis

Wat zijn jouw tvtips voor kinderen?

Er staat een affiliate in dit blog.

 

Schermtijd; Veilig tv kijken in coronacrisis