Rustig het jaar uit met de klas

Rustig het jaar uit met de klas

Nu Sinterklaas weer opgehoepeld is (ja sorry hoor, ik vind het altijd gezellig als hij komt, maar ben ook weer blij als hij gaat), kunnen we uitkijken naar kerst. Ik vind dit altijd fijne weken, veel meer rust met al die zachte lichtjes. De kinderen zijn wel moe, dus mijn tips om rustig het jaar uit te gaan met de klas.

Rustig het jaar uit met de klas

Evalueren

De laatste weken voor kerst lenen zich goed voor om met elkaar de eerste helft van het schooljaar te evalueren. Ik sluit elke invaldag af met de drie dingen die goed gingen die dag als een soort evaluatie van de dag. Dit laat ik uit de kinderen komen. En ik geef zelf altijd iets aan wat ik goed vond gaan die dag. Dit kun je natuurlijk ook doen voor over het eerste deel van het schooljaar. Daar kun je ook het einde schooljaar blad voor gebruiken. Alleen even schooljaar aanpassen in dit deel van het jaar, dat kun je ook tegen de kinderen zeggen.

Doelen bespreken

Zet alle doelen op een rijtje wat je met de kinderen heb geoefend en geleerd. Het is mooi om de kinderen ook wat inzicht te geven in het proces, door ze zelf te laten verwoorden welke doelen ze wel hebben gehaald en welke ze nog moeilijk vinden. Gelijk voor jou een mooie om mee te nemen het tweede deel van het schooljaar in. Wat moet er nog extra geoefend worden?

Houd het rustig

Plan niet teveel activiteiten in. Ik vind het als moeder ook enorm druk zo voor de kerstvakantie. Eerst Sinterklaas, vervolgens speelgoedmiddag, spelletjesochtend, knutselmiddag kerst, kerstdiner. Ik zou zeggen: houd het alleen bij Sinterklaas en kerstavond als viering en dat is het. Knuppel in hoenderhok misschien, maar geef gewoon les. Hoe gewoner hoe beter. Natuurlijk mag je wel een creatieve activiteit in kerstthema doen, maar koppel het dan aan een van de kerndoelen van beeldende vorming, of je thema bij wereldoriëntatie. Geloof mij, kinderen hebben het meeste baat bij structuur. En wees eens eerlijk, jij toch ook? Jij bent ook moe zo in die laatste weken met veel festiviteiten. Gun jezelf en de klas wat rust en geef “gewoon” les. Zie ook het boek En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven?

Vraag om tips

Het is ook een mooie tijd om jezelf kwetsbaar op te stellen. Geef aan bij de kinderen wat jij lastig vond afgelopen half jaar, welke fouten je hebt gemaakt en wat je hebt geleerd. We hebben vaak de mond vol van: fouten maken mag, etc. Maar goed voorbeeld doet volgen, dus laat dit zelf ook eens zien. Heb hier een gesprek over met de klas en sta ook open voor wat de klas nodig heeft en de tips die ze aan je kunnen geven.

Oefeningen voor rust

Ik vind het fijn om wat rustige oefeningen te doen met de klas tussen de lessen door. Even pas op de plaats, als een soort energizer, maar dan juist om de rust te bewaren. Ik gebruik bijvoorbeeld vaak de oefeningen van Super Chill.

Maar ik heb ook een oefening voor je uitgeschreven die je kunt voorlezen.

Rustig ademhalen

Je mag je ogen sluiten of naar een punt voor je kijken. Leg je handen op je buik als je dat prettig vindt. Voel maar eens waar je je ademhaling het meeste voelt. Is dat bij je neus, voel je het in je buik of in je borst? Het maakt niet uit waar je je adem voelt, alles ik oké. Nu wil ik je vragen eens diep in en uit te ademen.
In….. en uit ….. Dat doen we nog eens drie keer: in…. en uit…. in…. en uit…. in…. en uit….

Wat ervaar je op dit moment? Welke gedachten heb je? Alles is oké en mag er zijn. Hoe voel je je op dit moment? Zijn er dingen in je lijf die je extra voelt? Alles wat je ervaart op dit moment is goed.

Op jouw tijd mag je weer terugkomen en je ogen opendoen als je ze dicht had.

Meer oefeningen om tot rust te komen vind je in de online cursus Relaxt voor de klas.

Zilveren weken

Na de kerstvakantie volgen de zilveren weken waarmee je nog even extra aan de groepsvorming kunt werken.

Bekijk ook het zilveren weken lespakket bomvol activiteiten om met de klas te doen.