Gehoorschade bij kinderen voorkomen

Gehoorschade bij kinderen voorkomen

Onlangs bleek uit onderzoek van het Erasmus MC dat bijna één op de vijf kinderen aan gehoorverlies lijdt. Hoe kun je gehoorschade bij kinderen voorkomen? Tips van De Nationale Hoorstichting. 

Carlijn Le Clercq (onderzoeker): “Hoewel het bij de meeste kinderen om kleine gehoorverliezen gaat, waar zij zelf in dit stadium misschien nog niet zoveel van merken, is het aantal jonge kinderen dat hiermee te maken heeft alarmerend groot. Zeker als je bedenkt dat de pubertijd, waarin wij verwachten dat zij mogelijk gehoorschade oplopen door harde muziek in de discotheek of op muziekfestivals, nog moet komen. Ook zien wij een duidelijke relatie tussen het doormaken van veel oorontsteking op jonge leeftijd en krijgen van permanente gehoorschade.”

Hard geluid

Men heeft vaak niet in de gaten dat ook kinderoren aan te hard geluid worden blootgesteld. Een voorbeeld is de Sinterklaasintocht, waar alle kinderen en ouders vrolijk mee staan te zingen zonder gehoorbescherming,  terwijl het gemiddelde geluidsniveau rond de 100 decibel ligt. Dat staat gelijk aan het volume in een discotheek waarbij je oordoppen moet dragen. Geluid vanaf 85 decibel kan namelijk al schadelijk zijn! Ook zitten kinderen vaak filmpjes te kijken op een smartphone of tablet met koptelefoon op. Maar, omdat de geluidsbegrenzer van het apparaat vaak niet automatisch aan staat, kan het dus makkelijk zo zijn dat de kinderen het geluid veel te hard hebben staan (bijvoorbeeld om het lawaai in het restaurant te compenseren).

Gehoorschade is permanent, en kan zich uiten in bijvoorbeeld gehoorverlies (wat zeg je?!), tinnitus (een constante piep of ruis horen), of hyperacusis (geluid doet zeer aan de oren).

Gehoorschade bij kinderen voorkomen

Daarom is het belangrijk dat kinderen zich al van jongs af aan beseffen dat kunnen horen heel fijn is, en dat je daarom verstandig moet omgaan met je gehoor. Want jong geleerd…

Niemand loopt gehoorschade bewust op. We moeten dus samen bewustwording creëren! Docenten en leerkrachten kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren door bijvoorbeeld in het klaslokaal het onderwerp te bespreken en door ouders hierover te informeren.

Lesmateriaal

De Nationale Hoorstichting zet zich in voor de preventie van gehoorschade en heeft hiervoor leuke tools en lesmateriaal ontwikkeld, die je ook goed klassikaal kunt gebruiken:

  • De Geluidstuin: (zie: geluidstuin.nl ) de Geluidstuin is een website waar kinderen van 9 tot 13 jaar spelenderwijs leren over het gehoor en voorkomen van gehoorschade. De site bestaat uit een game, leuke informatieve filmpjes en informatie voor ouders. Via de site kunnen kinderen ook gratis hun gehoor testen met de online Kinderhoortest.
  • De Kinderhoortest: (zie: kinderhoortest.nl ) de Kinderhoortest is een gratis online hoortest voor kinderen van 6 tot 13 jaar. Op de website is ook informatie voor ouders te vinden.
  • De Oorcheck hoortest: (zie: oorcheck.nl ) de Oorcheck hoortest is een gratis online hoortest voor iedereen vanaf 12 jaar. Op de website is ook informatie over gehoorschade te vinden en een webshop met goede oordoppen om je oren te beschermen.
  • Lesmateriaal: (zie: hoorstichting.nl/webshop ) de Nationale Hoorstichting heeft voor verschillende leeftijden en niveaus lesmateriaal, folders en voorlichtingsmateriaal ontwikkeld – veelal gratis te downloaden of te bestellen via hun webshop.

Hoortoren

Hoortoren

Exclusief voor Juf Maike lezers: wil je de HoorToren (hardcopy, t.w.v. € 35,95) gratis ontvangen? Stuur dan even een mailtje naar [email protected]. Wees er snel bij, want er zijn maar een beperkt aantal pakketten gratis weg te geven. De HoorToren is een lespakket over het gehoor voor de hele basisschool.

Meer informatie kun je vinden op de websites van de Nationale Hoorstichting:

www.hoorstichting.nl

www.oorcheck.nl

www.geluidstuin.nl

www.kinderhoortest.nl

www.hoortoren.nl

Dit is een #jufmaikeadd 

Lees ook: LEERKRACHT LOOPT RISICO OP GEHOORSCHADE

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren