Gelukslessen

Gelukslessen voor kinderen

Door Suzanne. Gelukslessen, wat zijn dat voor lessen? Passen ze in je lesrooster? En wat voegen ze toe? Ik zocht het voor je uit. Lees meer over gelukslessen en wat ze voor jouw leerlingen kunnen betekenen.

Gelukslessen voor gelukkige kinderen

Gelukslessen worden steeds vaker gegeven in de klas. Iedere leerkracht, maar zeker ook iedere ouder, wil graag dat zijn of haar kind later gelukkig wordt. Maar wat is dat nou precies, gelukkig zijn? En waarom zou je daar pas later mee beginnen?
Goed nieuws; gelukkig zijn kun je leren! Rekenen en taal hebben een vaste plek in het lesrooster, maar gelukslessen zouden er eigenlijk ook in opgenomen moeten worden.

Positief zelfbeeld

Gelukkige kinderen staan positiever in het leven, hebben meer energie en een beter zelfbeeld. Door bewust te benoemen wat je positief vindt aan jezelf en waar je trots op bent, krijgen kinderen meer vertrouwen in zichzelf. Als je weet waar je gelukkig van wordt dan kun je dat gevoel ook oproepen.
Kinderen leren in zichzelf te geloven. Je bent goed zoals je bent en dat straal je ook uit naar anderen.

Dankbaarheid

Dankbaar zijn voor wie je bent en wat je hebt, het lijkt heel makkelijk, maar in de praktijk pakt het regelmatig anders uit. De focus ligt vaak op de dingen die je niet kunt of wat er ontbreekt in je leven. Door je bewust te zijn van wat je wél hebt en daar dankbaar voor te zijn, oefen je ook om gelukkig te zijn.
Dankbaarheid voor jezelf zorgt ook voor waardering voor de ander. Kinderen leren de waarde van de ander inzien en kunnen dat ook uitspreken.

Geluk delen

Het delen van geluk draagt bij aan een positieve sfeer in de groep. Als kinderen geluk uitstralen, en dus een vrolijke en open houding hebben, reflecteert dat op anderen. Ga maar na wat jou uitstraling als leerkracht met de kinderen doet. Een gelukkig leerkracht heeft dus ook een positief effect op de leerlingen. Het delen van dat gelukkige gevoel draagt bij aan een gevoel van saamhorigheid.
In dit geval is het delen van geluk dus eigenlijk vermenigvuldigen!

Hoe geef je gelukslessen?

Een rondje Google en Pinterest levert al direct een heleboel bruikbaar materiaal op. Steeds meer scholen besteden aandacht aan lessen in geluk en delen hun ervaringen.

  • Een aanrader vind ik het werkboek van Merijn Ruis, die een workshop heeft uitgeschreven met daarin allerlei (bewegings)activiteiten rondom geluk. Op de website van BrightVibes kun je zijn filmpjes en een link naar het online document vinden. Het mooie van dit initiatief is dat het gratis te downloaden is.
  • Daarnaast zijn er ook verschillende methodes die je kunt aanschaffen. Een daarvan is de gelukskoffer, een wetenschappelijk onderbouwde methode die is gebaseerd op positieve psychologie. Bekijk hier het spel.
  • Om extra stil te staan bij het gevoel van saamhorigheid en te investeren in de groepsvorming kun je gebruik maken van het lespakket ‘Gouden Weken‘.
  • Fabien van der Ham schreef het boek ‘Stinkend rijk’, waarbij ze ook een reeks gelukslessen maakte, bekijk het hier. Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar en nodigt uit tot het voeren van gesprekken over geluk.
  • In het boek ‘Geluk voor kinderen’ van Leo Bormans vind je tien verhalen met vogels in de hoofdrol. Iedere vogel geeft je een advies; realiseer je dromen, ontdek waar je goed in bent, werk samen, enz. De verhalen zijn gebaseerd op de 10 pijlers van geluk. Bekijk het hier.

Heb jij nog tips voor het geven van gelukslessen? Laat ze achter in de reacties!

Er staan affiliate links in dit blog.

Gelukslessen