Generation Discover: bright ideas hub

Generation Discover: bright ideas hub

(Door Willemijn) Kinderen hebben de oplossing voor de toekomst. “Generation Discover is voor ontdekkers die de toekomst maken.”  Voor kinderen in groep 7, maar ook leuk als weekendtip thuis! 

Generation Discover

Generation Discover heeft de bright ideas challenge opgezet voor kinderen uit groep 7. De challenge daagt de kinderen uit om tot een oplossing te komen voor wereldwijde problemen. Ik mocht een kijkje nemen in de bright ideas hub in Amsterdam.

Opening bright ideas hub

Op woensdag 31 mei 2017 werd de bright ideas hub in Amsterdam geopend. Bekende YouTuber Dylan Haegens was aanwezig bij deze opening. Dylan is een van de juryleden bij de bright ideas challenge. De middag begon met een praatje van Dylan en Anne Schreuder. De hub is in de vorm van een gele iglo. In deze tent staan 3 tafels, aan elke tafel kun je een andere opdracht doen. Elke tafel kan kinderen inspiratie geven voor slimme ideeën, bright ideas.

In de bright ideas hub

Een computer heet je welkom in de hub, ze vertelt je dat uitvindingen helemaal niet moeilijk hoeven te zijn. Je hoeft alleen maar anders te denken en te doen. Hoe kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat iedereen genoeg te eten heeft? Schoon drinkwater heeft? Wanneer kan iedereen gebruik maken van schone en betaalbare energie? Over deze vragen denk je na wanneer je aan de slag gaat bij de tafels in de hub. Er zijn drie tafels: inspire, amaze en create.

Aan de inspire tafel ga je helpen bij een milieuprobleem. Als eerste ga je windmolens, watermolens en zonnepanelen op de juiste plek in het landschap van China zetten. Daarna ga je aan de slag met verschillende soorten landbouwvelden in Amerika. Je doet een puzzelspel waarbij het niet toegestaan is om twee dezelfde landbouwvelden naast elkaar te hebben. Als laatste ga je afval vangen in een rivier in Bangladesh. Je moet ook onderscheid maken tussen organisch afval en ander afval. De vissen moeten niet gevangen worden, die mogen doorzwemmen naar de zee. Bij elk spel kon je punten verdienen, aan het einde had ik samen met mijn partner gewonnen!

Lees ook: 21ST CENTURY SKILLS

Bij de amaze tafel, krijg je verschillende uitvindingen te zien waar over je informatie te horen krijgt. Na de uitleg krijg je 2 vragen over de uitvinding, ook mag je de uitvinding een cijfer geven. Er was bijvoorbeeld een zak speciaal om schoon drinkwater in de vervoeren, een gravity lamp en een 3D-printer voor pasta.

Aan de create tafel werk je met je hele team aan het bouwen van een stad. In de stad kon je verschillende gebouwen maken om energie te besparen. Je kon bijvoorbeeld een dakakker bouwen, een regenwater verzamelton, een stapelboerderij, een windmolenballon, een zoutwater omzetten in drinkwater apparaat op zonne-energie en een energieopwekkende flat. Deze gebouwen bouwde je op een tablet, nadat je gebouwd had, kon je je gebouw in de stad zien door middel van argumented reality.

Bright ideas challenge

De bright ideas challenge is speciaal voor leerlingen in groep 7. Alle scholen in Nederland kunnen meedoen met de challenge. Als je je groep aanmeldt, krijg je een startpakket: toegang tot online lesomgeving, bright idea werkboeken, en een zoutwaterauto voor elke leerling. De klas heeft ongeveer zes weken om het project uit te voeren. De challenge is verdeeld over vijf regio’s in Nederland. Voor dit schooljaar is het nog erg krap om mee te doen, maar je kunt je ook al aanmelden voor volgend jaar! Dit kan via deze website van Generation Discover. De winnaars van alle regio’s komen bij elkaar op het festival in oktober 2017.

Techniek in de basisschool

In 2020 zijn alle scholen verplicht een leerlijn te hebben voor wetenschap en techniek. Shell wil hieraan bijdragen door Generation Discover en the bright ideas challenge. Een quote van Anne Schreuder: “Jongeren zijn vaak niet bekend met de mogelijkheden van technologie en wetenschap, en het belang ervan voor de toekomst. Wij geloven in deze volgende generatie, Generation Discover. Daarom is het ons doel om de komende jaren 1 miljoen jongeren te inspireren en te laten zien wat wetenschap en technologie voor de toekomst kunnen betekenen, en welke rol zij hierin kunnen spelen.” Anne Schreuder is Social Performance (MVO) Manager bij Shell. Ook Dylan Haegens is er van overtuigd dat techniek heel belangrijk is voor op de basisschool. Hij wil dan ook alle kinderen in Nederland kennis maken met techniek en dit kunnen gebruiken in hun toekomst.

Lees ook: SKILLSDOJO; MISSIES OM 21ST CENTURY SKILLS TE LEREN

Generation Discover: bright ideas hub bezoeken

In de hub doe je in anderhalf uur inspiratie op, je verkent wereldproblemen bij een dynamische halve globe, staat oog in oog met een robot-quizmaster en bouwt samen aan de stad van de toekomst. Dit alles onder begeleiding van een robotische gastvrouw.

Door de weeks is de hub exclusief voor klassen die deelnemen aan de bright ideas challence. In het weekend is de hub publiekelijk toegankelijk. Op de site kun je de openingstijden bekijken en tickets bestellen.

Dit is een #jufmaikeadd.