Houtopia Ardennen

Houtopia Ardennen

Als je een uitje in de Ardennen zoekt waarbij de kinderen volop kunnen spelen, maar ook nog eens van alles leren en ontdekken? Dan moet je bij Houtopia zijn! Ze noemen zichzelf recreatief en pedagogisch centrum, een uitje dat echt van alles in zich heeft. Wij vonden het de leukste activiteiten in de Ardennen.

Houtopia Ardennen

Houtopia is in het leuke plaatsje Houffalize. Je kunt je er makkelijk een dag vermaken, als je ook het stadje bezoekt met allerlei leuke eetplekjes. Het ligt wat zuidelijker dan de andere activiteiten in de Ardennen, vlakbij de grens van Luxemburg. Het is sinds de jaren ’90 een ontdekruimte binnen en een buitenspeeltuin, uiteraard buiten ;). Elk jaar zijn er verschillende tentoonstellingen, opgesteld door docenten. Inmiddels draait het nu enkele jaren om de zintuigelijke beleving.

Ontdekruimte binnen

Hier waren we het langste te vinden. Het was er niet druk toen we er waren, wat andere Nederlandse gezinnen. We konden dus alles goed uitproberen. De ruimte is niet groot, maar er is wel van alles te doen. Zo kun je door buizen luisteren en de stemmen van de andere kant van de ruimte horen. Je kon een stukje pad lopen om de sensoren in de voeten te voelen. Je kon proefjes doen met warmte. Luisteren of je bepaalde hoge piepjes nog kon horen. Geuren raden, in een ei ontspannen met bepaalde muziek, geuren proberen te neutraliseren. En we hebben veel lol gehad om het proeven. Er hingen een soort zeepdispensers en de vloeistof die eruit kwam leer er ook op. Hele gekke gewaarwording, want dit moet je dus proeven. Sommige dingen smaakten lekker, maar andere ook weer heel vies. Ik kan de smaak zo weer terug oproepen ;).

Onze kinderen vonden het heerlijk om te ontdekken. Ik kan wel merken dat ze vaker naar dit soort plekken en musea gaan, want ze hadden het er enorm naar hun zin. Ik denk dat we zo’n anderhalf uur besteed hebben aan alle proefjes. We zagen wel veel mensen komen en gaan, dus niet elk kind zal zich er dezelfde tijd vermaken. Dat is niet erg, want er is nog een enorme speeltuin buiten.

Buitenspeeltuin

Op dezelfde dag hadden we al een uitje in de ochtend gehad, dus waren we best moe. Toch lukte het de kinderen om nog een uurtje in deze geweldige speeltuin te spelen. De enorme glijbaan start in de rotsen en je loopt er over een soort touwbrug naartoe. Onze dochter van vier klom zo de touwen in, maar durfde toen toch niet verder. Ik dacht heel stoer: ik ga haar redden, dat doe ik wel even. Maar jeetje, je wordt bang als je wat ouder wordt. Maar het is me gelukt ;). Er zijn ook wat speeltuinen voor de jongere kinderen met water voor als het warmer weer is. Alleen voor de speeltuin zou je al kunnen gaan, maar wij vonden de ontdekruimte dus ook juist heel leuk.

In de zomer te doen

Wij waren er in de meivakantie, de Belgen hadden zelf geen vakantie. Daarom was het restaurant gesloten. In de zomer is het wel degelijk open en is er ook van alles te doen. Zo zijn er extra  opblaasbare constructies op de speelplaat en een vernevelingssysteem. Ook is er een animatieprogramma (wel helaas alleen in het Frans) om je 5 zintuigen te verkennen onder leiding van een educatief team.

Lees er hier meer over.

Kosten

Een kaartje is €11,- per persoon, maar je kunt ook kiezen voor een combinatieticket met Parc Chlorophylle voor €14,50. Dat park is echt ook heel leuk en dus is de combi echt niet duur voor wat je allemaal krijgt. Wij hebben beide parken op een dag bezocht, wat wel lukt, maar het hoeft niet.

Bekijk hier meer informatie over Houtopia.

We kregen de activiteiten van Wallonië België Toerisme.