Een goedkopere vakantie tijdens de schoolvakanties

Een goedkopere vakantie tijdens de schoolvakanties

(Door Karlien) Als je werkt in het onderwijs of als je kinderen de schoolgaande leeftijd hebben dan kom je er haast niet onderuit. Je kan alleen op vakantie tijdens de schoolvakanties. De afgelopen jaren konden wij steeds in januari een verre reis maken met de kinderen, nu onze dochter vijf wordt, is het meer passen en meten qua bestemmingen en budget. Ik deel een aantal tips voor een goedkopere vakantie tijdens de schoolvakanties.

Mijn tips voor een goedkopere vakantie tijdens de schoolvakanties

1. Als het in Nederland vakantie is hoeft dat in België of Duitsland niet zo te zijn. De prijzen zijn daar dan waarschijnlijk lager. Zoek bij Belgische en Duitse aanbieders of er een mooie aanbieding is. Ook kan je kijken of er goedkopere vluchten vertrekken vanaf Duitse of Belgische luchthavens.

2. Kamperen is vaak goedkoper dan een huis huren. Afgelopen zomer was ik een aantal dagen gaan kamperen met mijn kinderen. Dat was in augustus en ik schrok van de prijzen van sommige campings. Een bedrag van € 50,- per nacht was geen uitzondering. Als je op zoek gaat naar kleinschalige campings of kamperen bij de boer dan kan je wel redelijke prijzen vinden.

3. Boek op tijd! Met vliegtickets is het tegenwoordig voordeliger om ruim van tevoren te boeken. Ik boek vaak via Skyscanner: zij vergelijken heel wat maatschappijen en zetten dit in een maandelijks overzicht. Het kan je heel wat geld besparen als je flexibel bent met de data, ook in de schoolvakanties.

4. Prijsvechters hebben vaak goede aanbiedingen maar in de vakanties zijn ze peperduur. Wil je een keer op een stedentrip in Zuid-Europa, kijk dan eens door het jaar heen of er een goede aanbieding te vinden is voor vrijdagavond – zondag. Onlangs vloog ik met mijn zoon naar Mallorca voor een paar tientjes. Middenin december zaten we prinsheerlijk in de zon op een terras in de hoofdstad Palma. Dit jaar ga ik weer op zoek naar zo’n leuke winterse aanbieding.

5. Huizenruil is een voordelige optie. Huizenruil houdt in dat jij in het huis van een ander gezin verblijft en zij verblijven in jouw huis. Je meldt je aan op een site en dan kan je kiezen naar welk land je wilt en wat voor huis je zoekt. Als je een ideale match gevonden lijkt te hebben kan je de andere partij een bericht sturen.

Als kind heb ik heel wat zomervakanties in Zwitserland doorgebracht, we zaten dan vijf of zes weken in een ander huis. Mijn zus is afgelopen jaar bij de Belgische kust geweest met huizenruil en dat beviel haar erg goed.

6. Landal en Center Parcs zijn tijdens de schoolvakanties haast onbetaalbaar. Door het jaar heen hebben ze in het weekend regelmatig goede aanbiedingen, bijvoorbeeld voor € 99,- een weekend erheen. Wij kiezen vaak voor een park met veel faciliteiten (zwembad, speeltuinen) maar waarbij je ook zo in de natuur staat. Landal Texel was voor ons echt ideaal. In de schoolvakanties kiezen wij dus voor wat minder luxe en gaan we goedkoper op vakantie. Dit soort uitstapjes maken we in de weekenden buiten de vakanties.

Lees ook: VAKANTIE ROOMPOT VAKANTIEPARK WEERTERBERGEN

7. Ga naar een goedkoper land op vakantie. Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland zijn populaire vakantielanden. En dat is logisch want er is veel te doen. Maar deze landen zijn wel duurder dan veel landen in Oost-Europa. Ga roadtrippen in Tsjechië of kamperen in Slowakije. Er zijn campings van Nederlandse eigenaren in deze landen. Mensen komen vaak naar deze campings omdat ze tot rust willen komen, hun kinderen in de natuur willen laten spelen en omdat ze het massatoerisme willen vermijden.

Wat zijn jouw tips voor een goedkopere vakantie tijdens de schoolvakanties?

Uitgelichte foto: Shutterstock