Lekker bakken in de kinderboekenweek! Opa’s en oma’s blijven voor altijd jong en hun recepten kunnen voor altijd mee. Wat is er nou fijner om koekjes te bakken met oma? Dat kan ook in de klas met grootmoeders recepten voor de kinderboekenweek 

Grootmoeders recepten voor de kinderboekenweek

Zandkoekjes

Voor ongeveer 40 koekjes

Ingrediënten

350 gram gezeefde bloem
250 gram boter
200 gram witte basterdsuiker
Snufje zout
Huishoudfolie

Werkwijze

Verwarm de oven op 180 graden. Kneed de ingrediënten door elkaar met je handen tot het een stevig deeg is. Leg het deeg in de folie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
Steek de koekjes uit het deeg met vormpjes of door bolletjes te maken van het deeg, druk deze plat.
Bak de koekjes 20 minuten in de oven.

Oma’s cake glutenvrij en zonder geraffineerde suiker

Ingredienten

200 gram glutenvrije zelfrijzend bakmeel (in de supermarkt te koop)
100 gram kokosolie
125 ml agavesiroop
2 eieren
80 ml sojamelk of amandelmelk
1 theelepel vanille extract of vanille poeder
eventueel 2 eetlepels kokosrasp
geraspte schil van een halve citroen of theelepel citroensap
snufje zout

Werkwijze

Verwarm de oven op 150 graden.
Smelt de kokosolie in een pannetje op laag vuur. Doe dit in een kom met de eieren en de agavesiroop. Mix dit door elkaar.
Het bakmeel, citroenrasp, kokosrasp en het zout mix je in een aparte kom door elkaar.
Schep het meel door de eimix met de plantaardige melk en het vanille-extract.
Mix dit nog een minuut goed door elkaar.
Doe de mix in een cakevorm en bak het 70 minuten in de oven. Laat de cake even staan om stevig te worden en af te koelen.

Eet smakelijk!