Door Manon. Herfstvakantietip! Houd je van een beetje griezelen? Ga naar de tentoonstelling van Paul van Loon in het Limburgs museum!

Herfstvakantietip! Paul van Loon in het Limburgs museum.

Door Manon. Herfstvakantietip! Houd je van een beetje griezelen? Ga naar de tentoonstelling van Paul van Loon in het Limburgs museum!

Zijn jouw kinderen ook helemaal fan van de Griezelbus, Dolfje Weerwolfje of Foeksia de Miniheks? Houden jouw kinderen wel van een beetje griezelen? Dan is dit zeker een aanrader. Kinderen leven helemaal in de fantasiewereld van Paul van Loon en kunnen hier helemaal in de verhalen duiken. Wij mochten er een kijkje gaan nemen, en dat vonden we natuurlijk erg leuk.

Paul van Loon

Vanaf 23 september is deze spannende tentoonstelling te bezichtigen in het Limburgs museum in Venlo, en geeft je een inkijkje in het hoofd van Paul van Loon. Paul van Loon is vooral bekend geworden om zijn boeken als de Griezelbus en Dolfje Weerwolfje. Je krijgt echt een indruk van Paul van Loon zelf. Je vindt er persoonlijke spullen, je kan zien hoe hij aan zijn inspiratie komt, en hoe zijn werkkamer er uit ziet. Overal vind je zijn boeken waarmee je lekker kan neerploffen in de heerlijk fauteuils. De kinderen waren helemaal onder de indruk van het masker van Dolfje Weerwolfje. Dat ziet er wel heel echt uit.

De griezelbus

Natuurlijk is de griezelbus aanwezig met een skelet als chauffeur. Dat is wel even spannend zeg. Maar als we eenmaal de bus binnen zijn zien we allemaal zitjes waar je een boek kan lezen en luisteren.  Ook is er een gedeelte met allemaal belangrijke voorwerpen die komen uit de verhalen van de Griezelbus, en kun je stukjes lezen en beluisteren van de verhalen.

Spelletjes en opdrachten

Door de hele tentoonstelling heen zijn spelletjes en opdrachten verstopt die te maken hebben met de taal en leesontwikkeling. De opdrachten maken de tentoonstelling erg interactief en zorgen er voor dat de kinderen van hot naar her rennen. Ze willen alles uitproberen. Bij welk woord hoort de ou of de au, welke woorden horen er voor of er achter, welk woord hoort er niet bij, lees het kookboek en gebruik de goede ingrediënten.  De spelletjes prikkelen de fantasie en laten zien hoe boeiend lezen kan zijn. Ook wordt het spel gestimuleerd zodat er scenes zijn nagebouwd waarin kinderen het verhaal kunnen na spelen.

Voor de oudere kinderen waren er ook een paar spelletjes zoals bijvoorbeeld kraak de code, maar dat was voor onze kinderen nog wel wat moeilijk. Samen lukte het ons wel dat was natuurlijk wel erg stoer!

Dolfje Weerwolfje

Je bezoekt de kamer van Dolfje Weerwolfje bij volle maan. Je vindt er prachtige tekeningen uit het boek, en je kan zitten op het bed van Dolfje. Ook staat het kippenhok daar en dat vinden onze kinderen erg gaaf. Toch even er in kruipen en daarna het sorteer spelletje met de kippen spelen.

Meester Kikker en Foeksia de miniheks

Even later belanden we in het klaslokaal van meester Kikker, waar allerlei interessante dingen te bekijken en te doen zijn. Een stukje verderop belanden we in het huisje van Foeksia. We vinden daar een echte heksenketel en de kinderen gaan meteen aan de slag met het kookboek en de juiste ingrediënten. Helemaal compleet met heksenhoed en cape werd de soep gekookt. Dat was een lekker soepje! Het duurde wel even voordat we weer verder gingen.

Tekenen en schrijven

In de werkkamer van Paul van Loon kun je mee doen aan een schrijfwedstrijd, lekker boeken lezen of leren hoe je mooie illustraties kunt maken. Er zijn voorbeelden maar ook kunnen kinderen hier volop hun fantasie laten werken.

Als allerlaatste keken we nog een stukje film van Ravelijn, maar dat was wel een beetje spannend.

Toen we uitgespeeld, uitgelezen en uitgekeken waren dronken we nog wat in het museum café en toen gingen we voldaan weer naar huis. Onze kinderen raakte er niet over uitgepraat. Dit was een geslaagd uitstapje. Echt een aanrader! Dus mocht je nog twijfelen; DOEN!!

Bekijk ook: Griezelige recepten Kinderboekenweek