‘Het lijkt wel kerstavond juf’.

‘Het lijkt wel of we weer in de avond op school komen eten juf’. ‘Ja’, zei ik, ‘het is inderdaad erg donker. Het lijkt wel kerstavond!’ Wat was het weer leuk om op school te zijn! 

Lokaal tijdens inloop groep 1/2

‘Het lijkt wel kerstavond juf’.

Ik was er weer helemaal klaar voor. Na vier weken vakantie, waarvan drie met het gezin, vond ik het wel weer tijd om te starten. Manlief weer aan het werk, de plannetjes borrelden bij me op. Ik kon wel weer beginnen. Om de tijd te doden, schilderde ik die week een stuk van het huis bij mijn ouders.

Maar de week erop mocht ik gelukkig weer de klas inrichten. Toch altijd weer een grote klus, zeker als je de boel eens flink wil veranderen, maar het resultaat mag er zijn.

Dinsdag op woensdag sliep ik goed. Dat was als full-timer wel anders. Hoe zou de eerste dag gaan, hoe komen de kinderen terug van vakantie? Nu zaten ze al twee dagen op school en kreeg ik een goede overdracht van mijn duo.

Bij de deur werd ik door een aantal kinderen voorbij geraasd. Het handje geven waren ze even vergeten. De juf is onderdeel van het meubilair.
De kinderen wisten wel heel snel een werkplekje te vinden om aan de slag te gaan. Door ouders werd ik hartelijk begroet, er werd gevraagd naar mijn vakantie en ik kreeg wat meer over de kinderen te horen.

Zelfgemaakte zandklei met schelp

De kinderen gingen rustig aan het werk met onder andere mijn zelfgemaakte zandklei. Heerlijk om te zien! Zo had ik rustig tijd om hier en daar een praatje te maken en de nieuwe aanwinsten te verwelkomen. Een paar kinderen hadden wat moeite met de overgang van huis naar school. Die kropen al snel bij me op schoot. We zijn er weer!

En wat heerlijk om die koppies weer te zien. Het leek net of we met z’n allen nooit zijn weg geweest. Alleen de ‘groten’ zijn uit de klas. Er wordt dan ook heftig gezwaaid als de kinderen groep 3 naar buiten zien lopen. ‘Ik zag … juf!’

Getallenlijn schrijven op de schelpen

Elk jaar vind ik het weer prachtig om te zien hoe groot de groep 2’ers zich voelen. En hoe de groep 1 kinderen los komen en helemaal zichzelf durven te zijn. Groep 2 mag vaak taakjes voor me doen. Dat vergroot hun zelfstandigheid en ze vinden het heerlijk om iets voor de juf te mogen doen.

En er is ook al heel hard gewerkt! Natuurlijk zijn we veel bezig geweest met de regels en de routines in de klas.
Maar de groep 2 kinderen bedenken al leuke werkjes zelf. Zoals cijfers schrijven op de schelpen. Ik had namelijk de cijfers tot en met 10 erop gezet. Maar een leerling wilde 13. ‘Want 10 erbij 3 is toch 13 juf? Dan moet ik wel een 13!’ En zo dagen ze zichzelf uit.

Versje nieuw schooljaar

We hebben een versje geleerd. Een van de kinderen riep steeds ‘Starten maar!’ in plaats van daar gaat ‘ie!. En eigenlijk vond ik dat nog beter. Dat rijmt namelijk op klaar en jaar! Ik vind het zo mooi om te zien hoe we samen tot leren komen en om in te gaan op de ideeën van de kinderen zelf.

We leerden ook een leuk lied. ‘Als je vriendjes bent’. Past heel goed bij het samen spelen en aardig zijn voor elkaar.

En de kinderen ontdekten langzaam aan alle hoeken weer.

Poppenhuis behangen met cadeaupapier

De woensdag en donderdag waren even aanpoten. Wat zijn de regels ook alweer? En gaat dat hetzelfde bij juf Maike als bij de andere juf? De vrijdag was een heerlijk relaxte dag.
En omdat het zo rustig was, mochten de kinderen ook eindelijk knutselen. Groep 2 leerde eerst zelf hun naam schrijven, die ze erna mochten versieren. En omdat ik het poppenhuis na schooltijd wilde behangen, kwam het inpakpapier te voorschijn. Wat waren ze enthousiast! Er was namelijk ook papier met snoepjes erop. In vlakken getekend, waardoor automatisch de vormen erbij kwamen en de kinderen oefenden met netjes knippen.
Ik had nog helemaal geen zin om op te ruimen. Het was veel te gezellig! Dus ging ik stiekem iets te lang door. Maar wonder boven wonder ging het opruimen heel snel. Dat hadden we de dagen ervoor ook al binnen de tijd geoefend met een sticker als beloning. En zo konden we deze fijne dag ook op een goede manier afsluiten. En gingen alle kinderen vrolijk en wel weer naar huis.

Het nieuwe schooljaar is goed begonnen!

Hoe was jouw eerste schoolweek?