Hoe ik relaxed de eerste schoolweken door kwam

De zomervakantie is alweer een tijdje voorbij en de herfstvakantie komt eraan. Het was hard werken in de klas aan het begin van het schooljaar. De kinderen van groep 2 moesten herinnerd worden aan de regels en voor groep 1 was alles nieuw. Toch bleef ik rustig en had ik geen stress. Hoe ik relaxed de eerste schoolweken door kwam. 

Relaxed eerste schoolweken door

Ik zal het niet ontkennen, je moet hard werken als leerkracht. Lessen voorbereiden, les geven, administratie, gesprekken met ouders, vergaderingen, het is veel. Ook in onze groep is het hard werken om alle kinderen te kunnen bieden wat ze nodig hebben.
Leerkracht zijn is natuurlijk ook een heel mooi beroep waar je veel voor terug krijgt, ook energie. Maar af en toe kan het goed vermoeiend zijn en ligt stress op de loer.
Ik probeer zo relaxed mogelijk de schoolweken door te komen, zodat ik niet hoef te ‘overleven’ tot de vakantie. Je kunt namelijk prima hard werken zonder stress te ervaren.

Hoe ik relaxed de eerste schoolweken door kwam

Plannen

Ik plan mijn tijd in. Zo zet ik in mijn agenda wat ik op een dag echt wil doen, bijvoorbeeld als ik een deadline heb. Ik plan mijn afspraken vroeg in, zodat ik ruim op tijd voor de deadline alles af heb. Ook blok ik de tijd in mijn agenda. Zo kan ik geen afspraken maken op die tijd en kan ik rustig aan de slag voor de klus. Heel handig voor bijvoorbeeld het schrijven van de rapporten. Een collega van mij gaat op die dagen vroeg naar huis om ongestoord de rapporten te schrijven, vind ik een heel goed plan.

Tijd bijhouden

Ik houd mijn tijd bij met de app Paymo. Voorlopig doe ik nog niets met de geregistreerde tijd. Maar het helpt me wel om bewust met mijn tijd om te gaan. Ik denk goed na: moet ik dit nu, of kan het ook later? Ik denk wat sneller: morgen weer een dag. Vooral bij klussen die niet zo dringend zijn.

Thuis werken

Omdat ik part-time werk, kan ik ook makkelijk thuis werken. Als ICT-coördinator heb ik veel klussen online. Die kan ik ook doen als mijn zoontje slaapt. Daar tegenover staat dat ik mijn duurzame inzetbaarheid kan inzetten als onze gastouder vakantie heeft en kan ik ook eens op tijd naar huis gaan als ik moe ben of het druk heb.

Nee zeggen

Ik durf nee te zeggen. Ik heb meer inzicht in mijn tijd gekregen door het bijhouden van mijn uren. Daardoor kan ik ook beter aangeven als iets me (nu nog) niet lukt.

Hulp vragen

Ik durf om hulp te vragen. Heb ik veel werk waar ik niet helemaal uit kom? Vind ik iets lastig in de klas en kom ik er niet uit? Ik vraag om hulp. Dit is geen teken van zwakte, al voelt het voor mij soms ook nog zo, maar juist professioneel. De stap zetten vind ik ook moeilijk, maar als ik om hulp heb gevraagd voelt het juist als een opluchting. Zeker als ik alles weer beter blijk te kunnen oppakken.

Stil staan bij de momenten

Eentje die ik zelf ook vaker mag doen; stil staan bij de mooie momenten in de klas. Ik denk snel aan wat ik allemaal nog wil/moet doen. Maar door juist even achterover te leunen en de klas te laten waar ze mee bezig zijn, ervaar ik rust. De kinderen merken dat ook en worden automatisch ook rustiger.

Ontspannen

Bloggen en schrijven voor deze site geeft mij veel energie. Daarnaast houd ik ontzettend van lezen, leuke dingen doen met m’n zoontje en man en Netflixen. En ja, sporten doe ik ook nog ;). Ik zoek de ontspanning op, heel belangrijk om stressloos door het leven te gaan.

School achter je laten

Als ik van school naar huis vertrek, train ik mezelf onderweg om in rust naar huis te gaan. Ik oefen met mindfulness. Ik kijk om me heen en neem de omgeving bewust in mij op. Zo laat ik de schoolse zaken op school en kan ik met een open blik naar huis komen.

Nog meer tips

Nog meer tips om de rest van het schooljaar zo relaxed mogelijk door te komen.