Interactief voorlezen voor ouders: Soorten boeken

Interactief voorlezen voor ouders: Soorten boeken

(Door Deveney) Vorige keer schreef ik over interactief voorlezen bij kinderen. Ik besprak hierbij welke activiteiten je allemaal als ouder met je kind kunt doen. Deze keer bespreek ik welke soorten boeken er eigenlijk allemaal zijn en wat je hiermee kunt.Interactief voorlezen voor ouders: Soorten boeken

Als je naar de bibliotheek gaat, is het soms overweldigend hoeveel boeken hier wel niet staan. Ook de afdeling met kinderboeken is vaak al erg groot. Vaak worden er voor jonge kinderen prentenboeken gekozen en voor oudere kinderen leesboeken die zij zelf kunnen lezen. Maar er zijn nog veel meer boeken, die ik vandaag allemaal zal bespreken.

Interactief voorlezen voor ouders: Soorten boeken

Kies één thema

De tip die ik vaak meegeef: Haal verschillende soorten boeken over hetzelfde onderwerp. Haal bijvoorbeeld rond de kerstperiode een mooi prentenboek, een voorleesboek en een zoekboek over het onderwerp kerstmis. Ook handig met kinderen van verschillende leeftijden! Je kunt dan over hetzelfde thema lezen en praten, maar wel boeken halen die aansluiten bij de verschillende leeftijden. Zo leest iedereen andere boeken, maar kun je er wel samen over praten.

Nog een aantal tips

– Ga regelmatig naar de bibliotheek. Het is handig als je hier een routine van maakt, bijvoorbeeld om de drie weken op woensdag. Houdt ook de website van de bibliotheek in de gaten. Vaak worden hier leuke activiteiten georganiseerd, zoals voorleesmiddagen. Heel goed voor de leesbevordering!
– Jij kunt als ouder boeken kiezen voor de kinderen die passen bij hun leeftijd en belevingswereld, maar laat ze zelf ook kiezen. Op deze manier geef je ze meer verantwoordelijkheid.
– Maak een routine van het lezen thuis. Las bijvoorbeeld iedere dag een kwartiertje na het avondeten in om te lezen. Op deze manier maak je er een gewoonte van. Kies een gezellig plekje en geef de boeken een vaste plek in huis.

Lees ook: Interactief voorlezen – wat en hoe?

Prentenboeken

Ik denk dat prentenboeken de bekendste boeken zijn om voor te lezen aan jonge kinderen. De boeken bevatten veel mooie grote prenten, die de boeken zeer aantrekkelijk maken voor jongere kinderen. Kijk bij het uitzoeken van een prentenboek naar de hoeveelheid tekst en het aantal moeilijke woorden. Zelf lees ik prentenboeken echt niet alleen voor aan kleuters. Ook oudere kinderen vinden prentenboeken nog hartstikke leuk! Hiervoor kies ik dan boeken met meer tekst, moeilijke woorden en een complex probleem.

Leesboeken

Een andere bekende categorie: de leesboeken. Leuk voor kinderen vanaf groep 3 (heel soms al groep 2) die al zelf kunnen lezen of hier net mee beginnen. Let hierbij op het leesniveau van de boeken en laat kinderen zelf het boek kiezen. Op deze manier zorg je ervoor dat het onderwerp aansluit en dat je het kind zelf meer verantwoordelijkheid geeft voor het kiezen van de boeken.

Voorleesboeken

Voorleesboeken zijn boeken waar vaak veel verhalen in staan. Deze bevatten dus veel tekst en wat minder plaatjes. Ook zijn het vaak losse verhalen, waardoor de volgorde waarin je ze voorleest meestal niet uitmaakt. Een voorbeeld van zo’n boek zijn de bekende boeken van Jip en Janneke. Hier staan kortere verhaaltjes in met situaties die erg herkenbaar zijn voor jongere kinderen.

Bekijk ook de tips hoe je je kind thuis aan het lezen krijgt

Toneellezen

Bij toneel- of theaterlezen zijn er meerdere rollen in het verhaal. Dit maakt de boeken erg leuk om samen te lezen. Je kunt hierbij om de beurt een rol lezen, waardoor je echt samen een verhaal speelt. Dit maakt het lezen toch net wat leuker!

Zoekboeken

Zoekboeken zijn geen boeken om echt te lezen, maar zijn wel heel leuk om nieuwe woorden te leren. Kinderen vinden de boeken erg leuk, doordat er ontzettend veel in de boeken te zien en te vinden is. Dit moet je als ouder wel wat sturen: Praat samen over wat er allemaal te zien is. Bespreek moeilijke woorden en alles wat erbij hoort. Vaak heeft elke plaat een bepaald thema. Leuk om een woordweb of knutselwerkje bij te maken!

Welke boeken vinden jouw kinderen het leukst?

Afbeelding van Syda Productions/Shutterstock

Interactief voorlezen voor ouders: soorten boeken