Juf Maike’s favorieten #3

Juf Maike’s favorieten #3

Juf Maike’s favorieten #3, zoals boeken, materiaal en voorstellingen. Met vandaag de boeken Elvis Watt, Hetty en de voorstelling Paaz. 

Juf Maike’s favorieten #3

Boeken

Elvis Watt – Heppie Kemper

Elvis Watt

Ik had nog geen deel van Elvis Watt gelezen, dat werd hoog tijd! Heppie Kemper is inmiddels al het derde deel van de serie van Manon Sikkel. Het eerste deel, Elvis Watt, miljonair, won zelf de prijs voor de Nederlandse Kinderjury.

Het verhaal

De tienjarige Elvis Watt is miljonair. Nou ja, hij wás miljonair. Sinds de Belastingdienst bijna alles van hem heeft afgepakt, heeft hij alleen nog maar een paar vuilniszakken met geld en een schilderij van Rembrandt. Samen met zijn moeder reist hij in een camper door Europa, op zoek naar zijn vader. Die blijkt onvindbaar. Maar onderweg komen ze wel iets tegen wat bijna net zo leuk is als een vader.

Review

Wat een ontzettend grappig boek is het! Je vliegt er doorheen, het is makkelijk te lezen. En door alle humor en spanning – gaat Elvis zijn vader vinden? – kun je het boek niet meer wegleggen. Er gebeuren de meest vreemde dingen, zo is zijn moeder ineens totaal veranderd van geitenwollensok tot een stoere moeder met een camper. Het is hier en daar ook een tikkeltje ongeloofwaardig, maar dat vinden kinderen juist heel leuk.

Lees ook: JUF MAIKE’S FAVORIETEN #1

Hetty

Hetty

Op 13 december verscheen bij Callenbach Hetty van Hetty Verolme, de young-adult editie van haar boek De kleine moeder van Bergen-Belsen. In dit aangrijpende en waargebeurde boek over de Tweede Wereldoorlog vertelt Hetty Verolme hoe ze als veertienjarig meisje Bergen-Belsen overleefde.

Het verhaal

Hetty is nog maar een meisje als zij samen met haar ouders en haar broertjes naar Bergen-Belsen wordt gedeporteerd. Daar brengt ze veertien lange maanden door in de kinderbarak. Als een van de oudste kinderen wordt Hetty daar ‘de kleine moeder’ van zo’n veertig kinderen. Ze zijn gedwongen getuige van vreselijke gebeurtenissen die geen kind ooit zou moeten zien. Hetty ontfermt zich over de baby’s, de kleuters en de kinderen en zorgt ervoor dat zij zo goed mogelijk deze vreselijke tijd doorkomen.

Review

Als kind al las ik graag over de Tweede Wereldoorlog. Zo ver weg voor mij, maar toch zo voelbaar dichtbij. Zeker ook in dit geval, aangezien Hetty Verolme, de schrijfster nog leeft en een van de laatste overlevenden van Bergen-Belsen is. Hetty neemt je mee in haar verhaal, het is vanuit de ik-vorm geschreven. Ze beschrijft zo beeldend dat je het boek moeilijk weg kunt leggen. Allerlei gruwelheden komen voorbij, mijn maag keerde regelmatig om tijdens het lezen van dit boek. Hoe kunnen mensen zo gewelddadig zijn? is de vraag die maar door mijn hoofd spookt. Als je echt een kijkje in een concentratiekamp wil nemen, is dit boek een aanrader.

Koop de boeken bij de boekhandel of bij Libris.

Voorstelling

PAAZ

In mijn woonplaats keek ik naar de solovoorstelling PAAZ van Yora Jienstra bij Solo Stories.

Het verhaal

Emma wordt opgenomen op de psychiatrische afdeling (paaz) van een ziekenhuis en er is één ding dat ze zeker weet: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan toch geen probleem zijn? Het is het begin van Emma’s zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek, met alle regels, pillen, diagnoses, therapeuten en onverwachte vriendschappen. ‘PAAZ’ is een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar jezelf.

Review

De voorstelling wordt ijzersterk gespeeld door Yora Jienstra, maar liefst anderhalf uur lang. Ik heb het boek gelezen en herkende er veel van terug. De onmacht, de depressie, maar ook de verbazing van Emma. Waarom zit ze hier? Totdat blijkt dat haar verleden ook zeker niet rooskleurig was. Een aanrader als je meer wilt weten over e psychiatrie.
De voorstelling was zonder pauze, maar dit is misschien wel een aanrader. Het is een heftige voorstelling en best een lange zit, dus even uitblazen tussendoor zou wellicht fijn zijn.

Lees ook: JUF MAIKE’S FAVORIETEN #2

Uitgelichte foto: Shutterstock