Kinderboekenweek: het gaat om de boeken

Ik schrijf veel over de Kinderboekenweek, die bijna van start gaat. En natuurlijk, ik bedenk allerlei tips die goed bij het thema passen. Zeker uitvoeren die tips! Nu een pleidooi om vooral ook de kinderboeken centraal te zetten. 

Kinderboekenweek

Doel kinderboekenweek

Het doel van de kinderboekenweek? Promotie van het kinderboek.
Kinderen te enthousiasmeren voor het lezen.

Het is de bedoeling dat kinderen boeken kopen in de kinderboekenweek, zodat ze het kinderboekenweekgeschenk erbij ontvangen. Ik heb er van vele jaren nog in mijn kast staan, heerlijk vind ik het om er af en toe weer eens te lezen.
Natuurlijk hopen we dat kinderen ook als het geen kinderboekenweek is boeken kopen. ;)

De bibliotheken organiseren veel activiteiten in het thema, maar doen deze vooral ook om de boeken te promoten. Zo komen er bijvoorbeeld veel schrijvers op bezoek in bibliotheken en scholen.

Leesbevordering

De boekpromotie tijdens de kinderboekenweek is uiteraard voor de leesbevordering. Lezen is ontzettend belangrijk! Lezen vergroot bijvoorbeeld de woordenschat en de technische leesvaardigheid.
Met thuis een kwartier vrij lezen per dag, leest het kind in een jaar een miljoen woorden! Fantastisch toch?

Vergeet de boeken niet

Het thema Raar maar waar leent zich natuurlijk goed om met techniek, de natuur, het doen van proefjes en de ruimte aan de slag te gaan. Dat moet je ook zeker doen, leren de kinderen ook veel van.

Maar vergeet de boeken niet! Maak een boekentafel, neem je favoriete kinderboeken van thuis mee, laat de kinderen elkaar vertellen over hun lievelingsboek, lees de kerntitels voor en houd een boekenfeest.

Doe er alles aan om de kinderen aan het lezen te krijgen. Want daar gaat het in de kinderboekenweek om.

Lezen, lezen, lezen maar!