Waarom spelen met klei goed is voor de ontwikkeling

Kleien: goed voor de ontwikkeling

Kinderen zijn dol op kleien. En het stimuleert ook nog eens de ontwikkeling! Waarom spelen met klei goed is voor de ontwikkeling en welke activiteiten je dan kunt doen. 

Waarom kleien goed is voor de ontwikkeling

Kleien voor de fijne motoriek

Kleien stimuleert de fijne motoriek, oefenen van de sensomotoriek is voor jonge kinderen heel belangrijk. Het traint de spieren en technieken die nodig zijn om te leren schrijven in groep 3. Denk maar eens aan de pengreep die ontwikkeld wordt door klei tussen je vingers te rollen. Ook kun je klei knippen. Dit is vaak makkelijker dan papier knippen, dus kun je de knipoefeningen zelf stimuleren.

Creativiteit

Door te kleien wordt de creativiteit bevorderd. De kinderen creëren zelf iets met de klei waarmee ze ook vaak weer kunnen spelen. Meteen wordt dan ook de fantasie geprikkeld.

kerstballen kleien

Doelen

Je kunt kleien gebruiken om aan allerlei doelen te werken. Denk eens aan het tellen van de gekleide kerstballen in een kerstboom. Hier heb je dan ook vaak kleikaarten voor.

Bekijk ook de verschillende kleikaarten. 

Maar je kunt ook letters kleien. Op de afbeelding zie je hoofdletters, maar de kinderen kunnen ook kleine letters maken. Ik heb dit veel gebruikt in groep 3, als een kind moeite had met een bepaalde letter. Dan mochten ze die letter heel vaak kleien in plaats van alleen schrijven.

Letters kleien

Zintuigelijke ontwikkeling

Ik vind het heerlijk om zelf klei te maken. Je kunt de zintuigen prikkelen door er geurtjes en kleuren aan toe te voegen. Ik heb hier zelf wat kleurstoffen en essentiële olien voor in huis gehaald. Tijdens thema’s kun je hier ook goed kruiden aan toevoegen. Zoals speculaaskruiden voor Sinterklaas, of kaneel in de herfst.

Rustig worden en tot jezelf keren

Ook door bijvoorbeeld essentiële olien toe te voegen, kun je een kind tot zichzelf laten keren of rustig maken door het kleien. Een beetje lavendel door de klei doet wonderen. Kinderen vinden het heerlijk ruiken en kiezen er dan ook vaak zelf voor als ze even een rustmoment nodig hebben.

Wat je ermee kunt doen

Ik heb verschillende recepten en tips wat je vervolgens met de klei kunt doen:

Monsterklei

Zomerklei

Lenteklei

Natuurlijke klei

Je kunt dus heel goed zelf klei maken. Ik doe dit regelmatig, omdat ik het fijn vind om met natuurlijke producten te werken. Niet alleen met fabrieksrommel, die vaak ook nog eens veel te hard is. Ik ben zo klaar en bedenk telkens een kleur en/of geur die bij het thema past waarmee ik op dat moment werk. Zoals nu de lenteklei. Maar je kunt ook natuurlijke klei kopen zonder schadelijke stoffen. Bijvoorbeeld bij Greenjump.

Dit is een #jufmaikeadd 

Afbeeldingen: Shutterstock

 

Sensopatisch spelen; Waarom kleien goed is voor de ontwikkeling

BewarenBewaren