Kleien in de herfst

Kleien in de herfst

Door Yvonne. Kleien kun je natuurlijk in alle seizoenen. Maar kleien in de herfst nodigt uit om ook met de materialen die je nu in de natuur kunt vinden te gaan kleien! In deze blog vind je materiaal ideeën om te kleien in de herfst.

Kleien in de herfst

Ontwikkelgebieden

Kinderen zijn dol op kleien. Bovendien is kleien spelenderwijs goed voor de ontwikkeling. Het stimuleert namelijk:

– het versterken van de handspieren
Door het kneden van het deeg worden de handspieren versterkt. Dit is van belang om een goede pengreep te kunnen ontwikkelen.

– de fijne motoriek
Door het maken van bijvoorbeeld kleine balletjes van de klei oefenen de kinderen de fijne motoriek. Ook door het maken van slangetjes met beide handen zijn we bezig om dit ontwikkelgebied te oefenen.

– de taalontwikkeling
Terwijl je meespeelt met de kinderen benoem je wat je doet: draaien, plat stampen, een cirkel maken, een krokodil maken, etc. Zo leren de kinderen weer nieuwe woorden. En voer vooral tijdens het spelen met klei gesprekken met de kinderen. Met klei spelen ontspant en zo wordt ruimte gecreëerd voor een gesprek.

– de creativiteit
Met klei kun je alles maken! Niks staat vast dus de kinderen kunnen hun eigen creativiteit kwijt in klei.

– de rekenontwikkeling
Behalve het tellen van bijvoorbeeld het aantal gekleide balletjes kun je met klei ook meten (welk slangetje is groter?), maak je met kleivormen vormen uit de klei (cirkel, vierkant, driehoek) of leg je de verschillende groottes balletjes samen in een oplopende reeks neer.

Meer weten over de ontwikkeling stimuleren met klei?

Maak herfstklei om te kleien in de herfst

Om te kleien in de herfst kun je makkelijk zelf herfstklei maken. De ingrediënten voor deze klei zijn afgestemd op het herfstseizoen.

Loose Parts herfstmateriaal toevoegen

Het gangbare materiaal om te gebruiken met klei zijn natuurlijk de vormen, kleispatels, rollers, etc. Maar je kunt ook materiaal toevoegen dat niet speciaal gemaakt is om met klei te spelen, maar wel geschikt is om bovenstaande ontwikkelgebieden (in combinatie met spelen met klei) te stimuleren. En die bovendien ook nog uitnodigen om te kleien in de herfst!

Bij het materiaal staan suggesties wat met het materiaal gedaan zou kunnen worden, maar er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden die de kinderen zelf wel zullen ontdekken. Belangrijker dan opdrachten geven is zelf meespelen en gesprekken voeren over wat jullie maken tijdens het kleien in de herfst.

Materiaal dat je kunt vinden in het bos of park:

– Dennenappels
De klei kan in de dennenappels worden gedaan (dat kost je wel wat klei, maar die kan je toch weer makkelijk nieuw maken) of maak afdrukken met de dennenappels in een plat stuk klei.

– Takjes
Met takjes kun je gaatjes prikken in de klei. Ook kun je meerdere takjes in een stuk klei steken of een takje helemaal bekleden met klei.

kleien in de herfst

– Eikels en kastanjes
Met een stukje klei en een eikel of kastanje erop maak je makkelijk een slak. Afdrukken van eikels of kastanjes kun je ook maken in de klei. Of ze verstoppen in de klei.

– Blaadjes
Herfstblaadjes die nog niet droog zijn kun je gebruiken om afdrukken te maken van de bladnerven in de klei. Ook kunnen de steeltjes gestoken worden in de klei om een herfstboom te maken.

kleien in de herfst

– Schijfjes van hout
Je kunt er afdrukken mee maken in de klei. Maar de schijfjes kunnen ook worden gestapeld met klei ertussen.

Hier kun je meer lezen over buiten spelen met Looseparts

Ander materiaal wat je kunt toevoegen voor kleien in de herfst

IJslollystokjes
Voor het kleien in de herfst kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om stokjes in de kleuren oranje, rood en bruin te gebruiken.

Kaneelstokjes
Ruiken lekker en kunnen ook als takjes worden gebruikt

Steranijs
Is als vorm een leuke toevoeging en kan in de klei worden gedrukt en eruit worden gehaald om een stervorm achter te laten

Steentjes
Je kunt er patronen mee leggen, tellen, etc.

Knopen
Wederom in de kleuren die horen bij kleien in de herfst (oranje, rood, bruin, etc.)

Diverse zaden, mais, boontjes, etc.
Ook hiermee kunnen patronen worden gelegd. Of gebruikt als oogjes, mond, etc.

Ontdek hier meer ideeën om binnen te spelen met Loose parts

Kleien in de herfst

Bekijk ook de leuke egeltjes van Mamaliefde

 

Kleien in de herfst; Spelen met loose parts/open einde natuurlijke materialen