Knutselen De kleine walvis Nationale Voorleesdagen

Wat een lief en mooi boek is De kleine walvis! Het is het prentenboek van het jaar en staat centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. Ik bedacht een leuke knutsel waarmee je een schilderij kan maken van het boek, met download. Knutselen De kleine walvis Nationale Voorleesdagen

Aan het eind van de maand komt ook De kleine walvis in de winter uit. Je kunt de knutsel ook in thema winter maken. Ik schreef eerder een blog met allerlei tips voor De kleine walvis.

Lees ook: MOOIE PRENTENBOEKEN WINTER

Knutselen De kleine walvis Nationale Voorleesdagen

Benodigdheden

Benodigdheden Knutselen De kleine walvis

Een groot wit papier
Witte en blauwe verf
Zand
Eventueel de boot en de walvis (download)

Werkwijze

Schilderen zee De kleine walvis

Schilder met blauwe en witte verf de zee op ongeveer de helft van het papier. Je kunt de verf mengen en wat wit door de golven heen schilderen. Zo krijg je het effect van de zee.

Zand knutsel De kleine walvis

Plak zand aan de onderkant van het schilderij. Ons zand (uit de zandbak) was nat, zodat het goed bleef plakken op het schilderij. Ik heb dit laten drogen boven de verwarming, dat werkte goed.

Boot en walvis knutselen De kleine walvis

Zorg voor een walvis op het zand en een boot van de vader van Boy op zee. Je kunt dit de kinderen zelf laten tekenen, je kunt ook gebruik maken van de downloads en de kinderen het laten inkleuren. Laat de kinderen het op het schilderij plakken.

Ik heb een grote versie gemaakt.

Boot

Boot

Walvis kleurplaat

Walvis kleurplaat

En een kleine versie

Kleuren De kleine walvis

Kleuren kleine walvis

Knutselen De kleine walvis

Laat de kinderen Boy en zijn vader tekenen voor op het schilderij. Ik heb ze overtrokken uit het boek, maar je kunt het de kinderen ook goed zelf laten tekenen. Ik maakte vogels in de lucht door V’tjes te tekenen. Je kunt ook de lucht nog wat donkerder verven of kleuren. (En ik moet de karteltjes aan de zijkant er nog even afhalen ;)).

Peuter

Knutselen De kleine walvis peuter

Onze peuter maakte ook een schilderij. Hij vond het verven fantastisch en kleurde ook druk de walvis en de boot in. En natuurlijk het natte zand vond hij fijn om te voelen en op te plakken. Goed voor de sensopatische ontwikkeling. Onze peuter mocht zelf bepalen hoe Boy en zijn vader erop moesten komen. Hij koos voor de afbeelding dat ze samen in de boot op zee zitten. Ik vind ‘m erg leuk geworden!

Lees ook: NATIONALE VOORLEESDAGEN 2017 DE KLEINE WALVIS