Mijn Woordjes: nieuw thema

Mijn Woordjes: nieuw thema

Mijn Woordjes is online software voor kleuters en groep 3 om de woordenschat te ontwikkelen en is onderdeel van Ambrasoft School. Pas geleden kwam er een nieuw thema uit: de huiskamer.

Mijn Woordjes

Met Mijn Woordjes breiden kinderen uit groep 1, 2 en 3 spelenderwijs hun woordenschat uit. Het is onderdeel van Ambrasoft Rekenen & Taal (het heet nu Ambrasoft School) en dus online beschikbaar, thuis en op school.
Kinderen kunnen per thema werken met Mijn Woordjes, elk thema biedt 30 woorden aan. Deze woorden komen uit de Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters (BAK). De kinderen kunnen het programma ook op de tablet gebruiken.

Mijn Woordjes: nieuw thema

Thema’s

Begin 2019 zijn er vier nieuwe thema’s toegevoegd. Nu zijn de thema’s dierentuin, lichaam, school, lente, zomer, herfst en winter online. En sinds juni is thema huiskamer beschikbaar. Nu is het een mooi pakket dat aansluit bij veel thema’s die bij de kleuters en in groep 3 aangeboden krijgen.

Opbouw van het thema

Start

De kinderen kunnen zelfstandig de oefeningen op de computer maken. Elk thema start met een verhaal dat wordt verteld. Tijdens het verhaal worden 30 woorden uit het verhaal op een kleurrijke praatplaat getoond. De illustratie licht op als dat woord besproken wordt. Je kunt dit verhaal ook in een kleine kring laten zien, zodat je het kunt bespreken.

Mijn Woordjes: nieuw thema

Oefeningen

Na het verhaal kunnen de kinderen de woorden uit het thema in drie spellen oefenen:

  • Vragen beantwoorden aan de hand van de praatplaat
  • Memory met de aan te leren woorden.
  • Sorteren, waarbij kinderen de juiste woorden naar Tom, Tamira of Robbie moeten slepen aan de hand van een gesproken opdracht.

De oefeningen zijn voor elk thema hetzelfde, dus herkenbaar voor de kinderen.

Buddy

De kinderen worden begeleid door een buddy. Buddy is niet bij het verhaal aanwezig, maar legt uit hoe een oefening wordt gespeeld. Hij stelt vragen en geeft steeds aan of het gegeven antwoord goed of fout is. Als een kind op Buddy klikt, herhaalt hij de zojuist gestelde vraag. Als de leerling op het gevraagde ‘woord’ in de plaat klikt, vertelt Buddy nog wat over dat woord.

Adaptief

De woorden worden in een vaste volgorde aangeboden, van gemakkelijk naar moeilijk. Na het afsluiten van een oefening worden de resultaten geregistreerd. Als een woord driemaal (in één keer) goed gekozen is, wordt het uit het aanbod gehaald en vervangen door het volgende beschikbare woord. Als alle woorden ‘weggespeeld’ zijn, worden ze opnieuw aangeboden. Maakt een kind een fout, dan herhaalt Buddy de vraag. Bij een volgende fout zie je het ‘woord’ op de plaat even bewegen. Hierdoor wordt het kind geholpen om de oefening goed af te ronden.

Als leerkracht kun je het niveau bepalen, hierdoor komen er bijvoorbeeld meer kaarten bij de memory.

Tom en Tamira

Tom en Tamira, de belangrijkste figuren uit Ambrasoft Rekenen & Taal, zijn kleuter in het programma Mijn Woordjes. De belevingswereld is ook afgestemd op jonge kinderen.

Mijn Woordjes: nieuw thema

Oefenen, oefenen, oefenen

De beste resultaten worden geboekt als kinderen regelmatig oefenen. Het is slim om één thema per keer in te zetten, zodat de woorden goed beklijven. Als alle woorden beheerst worden kan een nieuw thema worden gekozen. Je kunt ook het verhaal van een vorig thema nog eens te beluisteren, zodat ze die woorden nog eens horen en het beter beklijft.

Hoe ik het gebruik in de klas

WoordenSTART

Ik heb veel met een vorig programma van Ambrasoft voor woordenschat gewerkt: WoordenSTART. De kinderen vonden het heerlijk om achter de computer te zitten en de verhalen te luisteren. Aan het begin van het jaar hadden we vaak het thema Bij mij thuis, wat heel goed paste bij het thema In het huis van WoordenStart. Daarom ben ik ook zo blij dat nu het thema De huiskamer volgt in Mijn Woordjes. Hierin worden belangrijke woorden voor de kinderen besproken, zodat ze een naam kunnen geven aan de spullen die ze thuis gebruiken. En ook het spelen in de huishoek wordt een stuk makkelijker als je de woorden kent.

Nieuwe baan

Nu heb ik net anderhalve maand een nieuwe baan met nieuwkomers in de klas. Daarvoor is het programma ideaal! In relatief korte tijd leren ze veel nieuwe Nederlandse woorden. We hebben nu het thema dieren, dus kan ik het thema dierentuin goed inzetten voor kinderen die wat meer moeite hebben met de Nederlandse taal.

Thuis en op school

Ik hoop dat ze Mijn Woordjes ook thuis inzetten. Het zou helemaal mooi zijn als ze de verhalen en oefeningen samen met hun vader en moeder doen, zodat zij ook oefenen met de Nederlandse woorden. Ik denk meteen verder en zou wel een cursus willen geven aan de ouders: hoe moet je inloggen en hoe gebruik je het programma? Maar dat is een plannetje dat ik dan moet ontwikkelen in school.

Wat vind ik van het programma?

Ik was heel blij met WoordenSTART, dus ik vind het fijn dat er nu een soortgelijk programma terug is gekomen voor de kleuters. Heel fijn dat het online software is en de kinderen er eventueel ook thuis mee aan de slag kunnen.

De taalsterke kleuters in mijn klas kennen veel woorden van de thema’s al, dus voor hen is Mijn Woordjes vooral leuk en iets minder leerzaam. Maar voor de NT2 kinderen en de taalzwakkere kinderen vind ik het programma heel fijn!

Mijn tips voor het programma

Mijn Woordjes vind ik persoonlijk wat betuttelend klinken, ik ben een voorstander van “gewone” woorden gebruiken bij de kleuters, geen verkleinwoorden.

Wat nog een aanvulling zou kunnen zijn: in de oefeningen hoor je geen beschrijving van de woorden, alleen het woord zelf. Ook bij de vragen bij de praatplaat hoor je alleen vragen, het heeft dus een toetsend karakter. Bijvoorbeeld: “Waar zie je de vos?”  De betekenis van woorden aanbieden is wel een kans blijkt ook uit onderzoek naar software voor woordenschat. Als kinderen op het woord klikken, krijgen ze wel meer van de betekenis mee, maar ik zou graag zien dat het ook tijdens de oefening wordt verteld. Niet alle kinderen zullen op de woorden klikken bij de vragen.

Meer thema’s graag!

Ik merk in mijn klas dat veel kinderen graag achter Mijn Woordjes kruipen om de verhalen te luisteren en de opdrachten te maken. Ik hoop dus dat er meer thema’s komen, zodat we bij elk thema in de klas ook Mijn Woordjes in kunnen zetten.

Gebruik jij het programma Mijn Woordjes en wat is jouw ervaring? 

Dit is een #jufmaikeadd