Rekenen Extra: win een schoolpleinfeest!

Rekenen Extra: win een schoolpleinfeest!

Gebruik je Ambrasoft Rekenen & Taal School in de klas? En geef je les in groep 7 of 8? Dan kunnen je leerlingen deze maand nog een schoolpleinfeest voor de hele school winnen! Je doet dat door je avatar in het programma Rekenen Extra zo mooi mogelijk te maken. Hier lees je een review en meer informatie over Rekenen Extra en de winactie. 

Wat is Rekenen Extra?

Rekenen Extra is onderdeel van het schoolpakket van Ambrasoft en is bedoeld voor leerlingen uit de groepen 7 en 8. Er bleek veel behoefte naar extra oefenmateriaal voor rekenen voor de bovenbouw, zodoende is deze rekenmodule ontwikkeld. Het moest bij de belevingswereld passen van het oudere basisschoolkind en uitdagend zijn.

Rekenen Extra: win een schoolpleinfeest!

Rekenen Extra sluit aan bij de landelijk vastgestelde kerndoelen. De oefeningen van het spel zijn verdeeld in de hoofdcategorieën Getallen, Meten, Verhoudingen en Verbanden. Rekenen Extra is adaptief, dus sluit goed aan bij het niveau van de leerlingen.

Voor de bovenbouw

Het programma is echt ontworpen voor de bovenbouw van de basisschool. Alles draait om een avatar. Met de oefeningen kun je muntjes verdienen waarmee je accessoires en kleding voor je avatar kunt kopen. Je kunt je avatar dus steeds mooier maken waarmee je dus nu een wedstrijd kunt winnen! De avatar stimuleert de kinderen, legt uit en moedigt ze aan als ze iets moeilijk vinden.

Bekijk ook de rekenspelletjes voor de bovenbouw

Rekenen Extra: win een schoolpleinfeest!

Hulp op maat

De kinderen kunnen de avatar om hulp vragen. De eerste keer krijgen ze uitleg over de manier waarop je die specifieke som zou kunnen oplossen. Is het nog moeilijk? Dan volgt een heldere uitwerking van de som. De leerkracht kan dit allemaal zien en dus zo de leerling eventueel ook zelf verder op weg helpen.

Rekenen Extra: win een schoolpleinfeest!

Rekenen Extra is met de school-thuiskoppeling ook thuis te gebruiken.

Wat vind ik?

Juf Inger werkt met Rekenen Extra in de klas. Dit zegt zij erover:

Al enige tijd werken wij met Ambrasoft op school. De mogelijkheden binnen dit programma zijn groot. Voor deze review moest ik aan de slag met Rekenen Extra en ik zal eerlijk toegeven dat ik deze mogelijkheid nog onvoldoende ingezet heb voor mijn groepen 7/8 de afgelopen jaren.

Groep 8 testte mee

Groep 8 wilde dit programma weleens goed bekijken, zodat ik hun mening mee kon nemen in een review. Na een aantal opdrachten gedaan te hebben, kreeg ik verschillende reacties. Één leerling die vrij goed is in rekenen, gaf aan dat de opdrachten gelukkig niet te makkelijk waren. Sommige leerlingen vroegen of we dit alsjeblieft vaker mochten doen, omdat ze het fijne, leerzame opdrachten vonden. Sommige opdrachten werden saai gevonden. Ik kan me voorstellen dat dit ligt aan het niveau en soort opdracht. Deze leerling kon gelukkig kiezen uit 2 niveaus, omdat de eerste opdracht heel goed gemaakt was. Binnen de niveaus zijn er héél véél verschillende opdrachten. Voor iedereen is er dus wel iets te vinden om op het juiste niveau te kunnen oefenen.

Beloningen verdienen

Wat ik goed vind aan Rekenen Extra is dat de leerlingen echt iets moeten doen om beloningen te verdienen. Zo kunnen ze pas met de spellen aan de slag als ze een bepaald percentage van de opdrachten hebben uitgevoerd. Hun vooruitgang wordt bijgehouden  in een percentagebalk en dit kunnen ze dus zelf goed in de gaten houden.

Zelf vind ik de voortgang ook een mooie manier om te zorgen dat leerlingen opdrachten maken en aan je kunnen laten zien hoe ver ze zijn. Je kunt de verwachting uitspreken dat je wilt dat ze in een bepaalde periode 20% van alle onderdelen voltooid hebben. Aan hen dan de keuze met welke opdrachten ze dat willen doen.

Avatar mooier maken

De leerlingen in groep 8 waren erg enthousiast over het idee om hun avatar aan te kunnen passen. Om je avatar naar je zin te maken, moet je credits hebben waarmee je spullen kunt kopen. Deze credits verdien je door opdrachten goed te maken, maar de hoeveelheid credits liep vrij vlot op. Al vrij snel hadden ze de hoeveelheid credits verzameld voor de producten die ze wilden hebben voor hun avatar. Dit had van mijn leerlingen wel moeilijker mogen zijn om de uitdaging op die manier groter te maken.

Rekenen Extra is een mooi middel om je leerlingen zelfstandig extra te laten oefenen met rekendoelen op het niveau 1F of 1S. Ik ga dit zeker vaker inzetten in mijn klas nu ik weet hoe zinvol het is.

Win een schoolpleinfeest

Je kunt je avatar dus steeds mooier maken door het verdienen van muntjes. De leerling met de leukste/gekste/origineelste avatar maakt kans op een spetterend schoolpleinfeest voor de hele school. Het feest is leuk voor alle klassen: er is een springkussen, stormbaan, goochelaar,  een ijskar… en natuurlijk mag iedereen op de foto met Tom en Tamira.

Rekenen Extra: win een schoolpleinfeest!

Wat moet je doen?

Uiterlijk 31 maart plaats je (of de ouder met de leerling zelf) de unieke avatars op de Facebookpagina. Een jury kiest de leukste avatar.

Dit is een #jufmaikeadd