Moe! Maar nog zoveel te doen….

De laatste schoolweken loop ik vaak op koffie, chocola, of op mijn tandvlees. Afgelopen schooljaar was zo mogelijk nog intensiever. Dus hoewel ik als invalleerkracht geen rapporten hoef te schrijven, ben ik toch moe. Heb jij wel al die laatste schoolweken dingen? Dan geef ik je graag tips wat je kunt doen om toch alles op een fijne manier af te ronden.

Ik ben ‘s morgens niet vooruit te branden, ben sneller geïrriteerd en uit dit wel eens naar mijn kinderen (wat dan een wisselwerking wordt natuurlijk) en heb zin om veel extra uren te slapen. Toch doe ik dat laatste niet, omdat ik weet dat ik dan waarschijnlijk nog suffer wordt.

Moe! Maar nog zoveel te doen….

Dus wat kun je nou doen om die laatste schoolweken goed door te komen en wel alles af te krijgen wat je af wilt hebben? Misschien heb je de neiging om alles achter elkaar te willen doen. Want dan is het maar af en kun je die to do lijst opgelucht in de prullenbak smijten.

NIET DOEN!

Je productiviteit gaat eraan. Ik kan me nog wel herinneren dat ik rapporten schreef en de letters op mijn beeldscherm zag dansen. Toch zette ik door en moest ik per se de rapporten afmaken. Waarna mijn duo er allerlei fouten uithaalde. Zonde van de tijd, van mijn energie, maar ook van die van haar.

Pauze inplannen

Dus de eerste en belangrijkste tip: plan je pauze in! Maak lijstjes, doe een braindump, filter je taken en prioriteer ze. Vervolgens plan je ze in EN DAN ZET JE ER DUS OOK PAUZE BIJ! Met moeilijke taken (zoals vragenlijsten invullen waar je over na moet denken) werk je het beste in blokken van anderhalf uur. Voor minder moeilijke taken, zoals mail beantwoorden, kun je de pomodoro techniek gebruiken: 25 minuten werken en 5 minuten rust. En neem die pauze dan ook.

Dit leer je in het e-book Plannen voor leerkrachten.

Laat het los

Werk loslaten? Dat vinden we heel lastig. Maar als je je taken goed prioriteert, weet je ook wat je nu niet hoeft te doen. Misschien hoef je het zelfs helemaal niet te doen. Kies voor de zaken die echt moeten, zoals rapporten en laat de rest gaan. Dat kan in het nieuwe schooljaar wel weer of gewoon niet. Krijg je ineens een taak van de directie? Zeg dan: “Ik wil dat wel doen, maar wil je mij dan helpen met wat ik dan niet ga doen?”

Houd je ritme aan

Mijn grootste valkuil is dat ik in de avond lamlendig op de bank blijf hangen, geen puf om op te staan. Dan ga ik dus te laat naar bed om vervolgens in de ochtend mijn wekker steeds wat later te schuiven. Terwijl ik weet dat ik juist in de ochtend heel productief kan werken. Dus moet ik van mezelf op tijd naar bed en juist die tijd in de ochtend voor mezelf of het werk te houden.

Wat is jouw tip om energie te houden in de laatste schoolweken?