NRO-congres 30 oktober

NRO-congres 30 oktober

Samen op koers is het thema van het NRO-congres 30 oktober 2019. Alles draait om de combinatie van onderwijs en onderzoek. Ik mag er heen en vertel je graag waar ik naar uit kijk.

NRO-congres?

Het NRO is nog niet bij elke leerkracht bekend, maar ik gebruik het vaak als achtergrondinformatie voor mijn artikelen. Het NRO (Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek) werkt aan verbetering en vernieuwing van het onderwijs. Door onderwijsonderzoek te coördineren en te financieren. En door de verbinding tussen praktijk en onderzoek en tussen beleid en onderzoek te verbeteren.

NRO site en de Kennisrotonde

Ik vond onderzoek lezen altijd heel lastig, totdat ik op een school kwam werken waar we dat als leerkracht leerden. Ik ben uiteindelijk overgestapt naar een andere school, omdat ik niet tevreden was, maar dit vond ik wel fijn om mee te krijgen. Op de site vind je ook de Kennisrotonde die ik vooral regelmatig gebruik. Dit is het online loket voor de snelle beantwoording van vragen uit het onderwijs met kennis uit onderzoek. Zo vind ik het antwoord op de vraag Hoe kunnen leerkrachten het leren van kleuters die al kunnen lezen verrijken? heel interessant. En, vind ik heel belangrijk, het is heel begrijpelijk uitgelegd.

Wat zie ik op het NRO-congres?

Op de homepage van het congres staat heel groot: met onderzoek onderwijs vernieuwen. Daar heb ik wel oren naar! Ik ben graag innovatief aan het werk, dat kwam ooit zelfs uit een test. Maar dan wil ik wel de dingen doen die werken in de klas. Het NRO-congres is dan ook voor allerlei professionals: leerkrachten, schoolleider, IB’ers, directeuren, etc. En stiekem vind ik dat ook een beetje spannend. Ik heb nooit een master gevolgd en ben daarom ook een beetje onzeker of ik alles zal begrijpen. Ik lees wel veel professionaliseringsboeken, dus ik ga mijn best doen om zo veel mogelijk op te pikken.

NRO-congres 30 oktober

Waar kijk ik naar uit?

Als je je aanmeldt, kun je kiezen uit 40 sessies, 16 pitches en 3 plenaire lezingen. Hoe moet ik daar nou uit kiezen? Ik vind het allemaal interessant! Ik koos bij de eerste sessie voor Paul Kirschner en daar kijk ik ook meteen het meeste naar uit. Ik heb al vaak wat gelezen van deze hoogleraar Onderwijspsychologie. Zijn boek Op de schouders van reuzen (dat je gratis kunt downloaden) heb ik bijna uit.

In de tweede sessie ga ik naar de lezing van Jan Bransen, ook spannend, want ik zie nergens waar hij het over gaat hebben…

In sessie drie klinkt topleraar worden en blijven natuurlijk heel inspirerend.

En als laatste ga ik naar:Open access wetenschappelijke literatuur vinden: hoe pak je dat aan?
Er is steeds meer vraag naar een open database waar je als leerkracht wetenschappelijke literatuur kunt vinden. Ik ben hier dus ook heel benieuwd naar en hoop dit dan ook in te zetten als achtergrondkennis voor deze site.

NRO-congres 30 oktober

Tickets bestellen

Je kunt hier tickets bestellen voor de dag, €75,-. Er zijn ook goedkopere kaarten (€45,-) voor als je alleen in de middag kan.

In ruil voor dit blog mag ik naar het congres. 

Foto’s door Thijs ter Hart Fotografie.