Ontdek de ruimte met André Kuipers

Ontdek de ruimte met André Kuipers

Door Willemijn. De ruimte is een populair thema om mee te werken op scholen. Niet alleen in de onderbouw, maar ook in de midden- en bovenbouw. In 2015 heeft André Kuipers samen met de NTR vijf afleveringen gemaakt over ontdek de ruimte.

Ontdek de ruimte

André Kuipers vertelt in elke aflevering over de ruimte. In het eerste filmpje vertelt hij vooral over wat de ruimte is. Wat er te vinden is, waar planeten en sterren te vinden zijn en nog veel meer. In elk filmpje leren de kinderen vele nieuwe termen, die je als leerkracht soms nog wel iets moet toelichten. Toch is het over het algemeen heel goed te volgen. De filmpjes zijn bedoeld voor kinderen van 9 – 12 jaar.

De eerste aflevering: https://schooltv.nl/video/ontdek-de-ruimte-met-andre-kuipers-het-heelal/

Mensen in de ruimte

In de tweede aflevering vertelt André Kuipers over mensen in de ruimte. Zijn mensen in de ruimte? Hoe komen ze daar? Wie was er als eerste? Wat heeft André Kuipers zelf in de ruimte gedaan? Op al deze vragen krijgen de kinderen antwoorden. André vertelt het verhaal in een studio waardoor het net lijkt alsof hij tussen de planeten door loopt.

De tweede aflevering: https://schooltv.nl/video/ontdek-de-ruimte-met-andre-kuipers-mensen-in-de-ruimte/

De zon

De derde aflevering gaat over de zon. André Kuipers vertelt over de zon, of we er naar toe kunnen. Hij vertelt ook hoe de zon is ontstaan, dat het een ster is en dat de zon ook op een dag dood zal gaan. André vertelt vanuit de ruimte, maar Bart gaat op aarde op onderzoek uit wat wij kunnen doen met de zon. Hij onderzoekt onder andere of auto’s ook op zonne-energie kunnen rijden.

De derde aflevering: https://schooltv.nl/video/ontdek-de-ruimte-met-andre-kuipers-de-zon/

Satellieten

Heel veel satellieten zweven rondom de aarde. Er zijn verschillende soorten satellieten en André Kuipers vertelt ons weer wat je met elke soort satelliet kunt doen. Er zijn bijvoorbeeld communicatiesatellieten, maar ook navigatiesatellieten. Die laatste helpen ons met het vinden van de weg. Ook kunnen navigatiesatellieten bedreigde dieren in de gaten houden. Bart bezoekt een plek in Nederland waar ze daar gebruik van maken.

De vierde aflevering: https://schooltv.nl/video/ontdek-de-ruimte-met-andre-kuipers-satellieten/

Buitenaards leven

Alle kinderen willen het weten: bestaan aliens? Ook volwassenen houden zich bezig met de vraag of er leven bestaat op andere planeten. De vijfde en laatste aflevering van Ontdek de Ruimte gaat daar over. André Kuipers denkt dat er wel buitenaards leven bestaat, maar hoe dat er uit ziet en waar zich dat bevindt, dat weet niemand nog. Bart Meijer onderzoekt of marsmannetjes bestaan, of er leven is op Mars.

De vijfde aflevering: https://schooltv.nl/video/ontdek-de-ruimte-met-andre-kuipers-buitenaards-leven/

In de klas

Ik heb deze serie met mijn groep 6/7 zitten kijken. Ze wilden het liefst alle afleveringen achter elkaar kijken. De ruimte vinden ze een zeer interessant onderwerp en ze willen alles weten. We deden soms wel twee keer zo lang over een aflevering, omdat ik termen moest uitleggen of kinderen wilden zelf nog iets extra’s vertellen. Deze serie is echt een toevoeging als je het hebt over de ruimte.

Ontdek de ruimte met André Kuipers